Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc 1,9 milliárdos felárral nyert szennyvizes megbízást

Mészáros Lőrinc 1,9 milliárdos felárral nyert szennyvizes megbízást

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, miniszterelnöki jóbarát és minden lében kanál szupervállalkozó cége, a Mészáros és Mészáros Kft. az Euroaszfalt Kft-vel konzorciumban megnyerte az Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 7-es számú projektjének kivitelezését – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A megbízás értéke 10,7 milliárd forint. A tendert 8,8 milliárd forintos irányárral írták ki, vagyis Mészárosék a becsültnél majdnem 2 milliárd forinttal drágábban vállalták a munkát. Pedig nem lehet mondani, hogy a közbeszerzésen ne lett volna verseny, a Mészáros-Euroaszfalt konzorcium a Penta Kft, a Swietelsky Kft. és a Hódút Kft. fölött diadalmaskodott.

Novemberben a kormány megemelte a projekt támogatását

A kormány már 2017 novemberében sejthette, hogy a 8,8 milliárd forint kevés lesz, ugyanis az uniós finanszírozású projekt (KEHOP-2.2.2-15-2016-00081) támogatása eredetileg 8,8 milliárd forint volt,

ehhez egy kormányhatározattal hozzácsaptak még 1,14 milliárd forintot.

A határozat szerint a projekthez szükséges önerő 1,3 milliárd forint.

A 10,7 milliárd forintért cserébe az alábbi településeken Mészárosék az alábbi településeken végeznek majd fejlesztéseket: Kartal, Verseg, Fót, Telki, Boldog, Heréd, Kerekharaszt, Bátonyterenye, Salgótarján, Jobbágyi, Szurdokpüspöki, Szarvasgede, Ecseg, Csécse.

Mészáros és az Euroaszfalt szennysikerei

A Mészáros-Euroaszfalt tandemnek nem ez az első milliárdos szennyvizes megbízása. A két cég nyerte meg például a Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor szülőföldjére (Felcsút, Alcsútdoboz, Lovasberény, Bicske környéke) kiírt megbízást 6,5 milliárd forintért (a becsült ár 5,4 milliárd volt).

Szintén ez a két cég fejlesztheti a váci szennyvíztelepet 4,4 milliárdért. Egyébként azon a közbeszerzésen is pont a Pentát, a Swietelskyt és a Hódútot győzték le.