Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Karácsony Orbánnak: Nem bújhat el a vita elől

Karácsony Orbánnak: Nem bújhat el a vita elől

Nyílt levélben kérte Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktort, hogy álljon ki vele egy vitára a választás előtt. Karácsony azt írta, Orbánnak “kötelessége kiállni”, ahogy megtette még 2002-ben, illetve ahogy elvárta 1998-ban Horn Gyulától, 2006-ban pedig Gyurcsány Ferenctől.

“Úgy látom, Ön és párttársai az utóbbi időben csak menekülnek a viták elől”

– állapította meg Karácsony, emlékeztetve, hogy a Fidesz jelöltjei egyszer sem jelentek meg a Közös Ország Mozgalom által szervezett vitákon, a Parlamentben pedig lesöpörték a javaslatot, amely Orbánt vitára kötelezte volna.

Törvény kötelezhette volna rá

A Zoom.hu is írt arról, hogy sürgette már a miniszterelnök-jelölti vitát a Válasszunk 2018! csoport. A törvényjavaslat, amire pedig Karácsony is utalt, kötelezte volna a miniszterelnököt, hogy “a demokrácia egyik legfontosabb aktusa ismét a választási kampány kötelező része legyen” – 90 percben.

Karácsony Gergely kész a vitára, már csak Orbánra vár Fotó: Halász Nóra

Nyílt levelében Karácsony Gergely azt is írta, tisztában van vele, hogy Orbán azért nem akar olyan vitát, ahol “valódi kérdéseket kapna valódi ellenfelektől”, mert ezzel kihívóját segítené, “csakhogy egy demokráciában ez nem lehet érv semmilyen vitával szemben (…) egy demokráciában senki nem áll a nép felett”.

“Kész vagyok bárhol, bármikor vitázni”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt emlékeztette Orbánt, hogy 1998-ban, a miniszterelnök-jelölti vitán azt mondta: „A demokráciának az a lényege, hogy mindig legyen alternatíva, amelyek között választhatunk;

legyenek programok, amik között, és legyenek személyek, akik között választhatunk”.

Karácsony szerint “‘ma az MSZP-Párbeszéd Szövetség jelenti ezt az alternatívát (…) én pedig kész vagyok bárhol, bármikor vitázni (…) Ön nem bújhat el a vita elől!” Végül levelét azzal zárta: “Különben egy ország fogja tudni: a nagy szavak és még nagyobb plakátok csak gyávaságát, mondandójának ürességét leplezik.

Miniszterelnök-jelölti vita? Az mi?

Várhatóan a mostani választás előtt is nélkülöznie kell a mintegy 8 millió választónak a döntését sokban segítő miniszterelnök-jelölti tévévitát. Ennek megrendezése rendre azon bukik el, hogy a miniszterelnöki posztot betöltő Orbán Viktor nem hajlandó kiállni vitázni, mondván: nem lát érdemi ellenfelet, akivel vitázhatna. Ez volt a kifogás 2014-ben, amikor Mesterházy Attila volt a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje és ez lesz most is.

Orbán Viktor válogatott közönség előtt szeret inkább beszélni Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Legalábbis Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető az atv.hu-nak nemrég azt mondta: a miniszterelnök-jelölti vita ellen szól, hogy ma még az sem látszik világosan, hogy ki a kihívó,

a demokrácia iránti elkötelezettségnek pedig amúgy sincs köze a miniszterelnök-jelölti vitához.

Érdekesség, hogy mostanra felnőtt egy olyan, éppen a most tavaszi választáson először e jogával élő elsőválasztó-generáció, amelyik úgy szocializálódott, hogy a választási kampányoknak nem volt velejárója a miniszterelnök-jelöltek vitája. A most 18 évesek ugyanis 12 évvel ezelőtt, 2006-ban láthattak utoljára ilyen vitát – akkor Gyurcsány és Orbán között -, ám erre aligha emlékeznek, azóta pedig egyáltalán nem rendeztek ilyet.

A legutóbbi kettő tévévita után mondjuk Orbán Viktor mindig elveszítette a választást.

Ez volt az utolsó miniszterelnök-jelölti vita Gyurcsány Ferenc és kihívója, Orbán Viktor között 2006-ban:

Előtte négy évvel, 2002-ben Orbán szintén kiállt ellenzéki szerepben egy vitára – akkor még Medgyessy Péterrel:

Az 1998-as miniszterelnök-jelölti vita volt az egyetlen, ami után Orbán győzni tudott, megverte Horn Gyulát: