Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Hivatali visszaélés történt” – állítja Hadházy az Elios-ügy kivizsgálásáról

„Hivatali visszaélés történt” – állítja Hadházy az Elios-ügy kivizsgálásáról

Nem engedték betekinteni az ellenzéki országgyűlési képviselőket Kecskeméten az Elios által végzett közvilágítási-korszerűsítéssel kapcsolatos iratokba. A képviselők szerettek volna betekinteni a beruházással kapcsolatos OLAF-vizsgálattal kapcsolatos dokumentumokba is.

„Véleményünk szerint itt ma hivatali visszaélés történt. Nevetséges indoklást adott Kecskemét jegyzője arról, hogy miért nem élhetünk ezzel a jogunkkal – mondta Hadházy Ákos LMP-társelnök, a hétfőn megalakított, alternatív OLAF-bizottság elnöke a Zoom.hu-nak. – Nevetséges és elfogadhatatlan arra hivatkozni, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda jelezte, le akarja foglalni az iratokat, és elő kell azokat készíteni. Hiszen a lefoglalás még nem történt meg. A vizsgálatunk még segítette is volna az iratok összekészítését.”

A kutakodás nem volt előzmények nélküli, mert a kecskeméti ellenzék már a februári közgyűlési ülésen indítványozta, hogy hozzák nyilvánosságra az Elios-üggyel kapcsolatos iratokat.

Akkor a fideszes többség nem foglalkozott ezzel az indítvánnyal. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azonban biztosította az ellenzékieket arról, hogy betekinthetnek az iratokba – mondta el a Zoom.hu-nak Falusi Norbert LMP-s képviselő.

Ez a múlt héten meg is történt, közölte lapunkkal az ellenzéki városatya, az MSZP-s Király József háromszor is betekintett a több száz oldalas irattömegbe.

Kedden éppen Falusi lett volna soron, 10-re kapott időpontot a betekintésre. S mivel időközben megalakult az MSZP, az LMP és a Jobbik alternatív vizsgálóbizottsága az az Elios-ügyben, logikusan összekapcsolódott a két esemény: az tudniillik, hogy Falusi betekintése alkalmával a Hadházy vezette különítmény is megjelenjen. Ennek nyomán Harangozó Tamás MSZP-s, Szilágyi György jobbikos és Varjú László DK-s képviselő is megjelent kedden a kecskeméti városházán.

Hadházi Ákos a Zoom.hu-nak elmondta azt, hogy dr. Határ Mária jegyző leszögezte: a betekintéstől függetlenül köteles az országgyűlési képviselőket tájékoztatni. Így Hadházyék kérdéseket tettek fel neki, amelyekre a jegyző elkezdett válaszokat adni, majd „elharapta a nyelvét”, és jelezte, írásban válaszol majd.

Hadházy szerint az alábbi kérdésköröket érintették:

  • Az OLAF milyen észrevételeket tett a közvilágítással kapcsolatban?
  • Honnan kaptak tanácsot arról, hogy milyen referenciákat kell kérni a közvilágítási közbeszerzéshez?
  • Változtattak-e a tender kiírása előtt a városban a közvilágításra vonatkozó szabványokon, előírásokon?

Hogy kecskeméti hirig hozta-e meg a liberálisok kedvét, nem tudni, mindenesetre a Magyar Liberális Párt kedden jelezte: Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese révén részt vesz az árnyékbizottság munkájában.