Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csúcsra jár a gázfogyasztás – mi van még a földalatti tárolókban?

Csúcsra jár a gázfogyasztás – mi van még a földalatti tárolókban?

A szibériai hideg miatt egyre nagyobb igény a földgáz iránt, a mögöttünk hagyott hétvégén idei csúcson járt a gázkivétel a földalatti tárolókból.

A hétvégén megdöntötte idei csúcsát a földalatti gáztárolókból kivett földgáz mennyisége. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint összesen 38,7 millió köbméter gázt használtak fel csak a tárolókból. Azok jelenleg 32,7 százalékos töltöttségűek, vagyis mintegy 2 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a téli fűtési szezon végéig. A kétmilliárd köbméterből 1,2 milliárd a stratégia készlet, ahhoz elvileg csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni – erre eddig soha nem volt szükség, s várhatóan az idén sem kerül sor; jelenleg semmi nem indokolja. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint

a tartalékok és a folyamatos import bőven elegendőek lesznek a fűtési szezonban.

A nyáron a tárolókban betárolt mennyiséget kiegészíti a napi 5-7 millió köbméteres hazai kitermelés, valamint az orosz import. Az országba vasárnap Ukrajna felől nettó 25,3 millió köbméter gáz érkezett, ám ennek egy része átutazik az országon: Szerbia felé napi 9,1 millió köbméter távozik, míg Horvátország számára 4,9 millió köbmétert szállítottak az orosz forrásból. A legfrissebb – vasárnapi adatok szerint – Ausztria felől minimális, napi 2,6 millió köbméter „futott be” az országba. Amennyiben tartós lenne a hideg és megnövekszik az ország gázigénye, növelni lehetne az importot vagy akár a földalatti tarolókból való kivét mennyiségét.

Jóval több gáz van a tárolókban, mint tavaly

A tárolókban lévő 2 milliárd köbméter gáz az elmúlt évek egyik legkedvezőbb adata; tavaly február végére 1,3-1,4 milliárd köbméternyi gáz maradt a tárolókban, ám az mostani fűtési szezonra a földátszolgálgató cégek nagyobb mennyiséget tároltak be. A földgáz készletezése biztonsági okokból is kötelező, amit az energiahivatal ír elő a szolgáltatók számára, miközben jól felfogott gazdasági érdek is. A fűtési szezonban ugyanis elakadhatnak a szállítások: ebben az esetben extrém árak is kialakulhatnak a piacon, s a határkeresztező vezetékekhez sem lehet könnyen hozzáférni, viszont a fűtési szezonon kívül kedvezőbb árazással szerezhető meg a földgáz és szállítóvezeték is. Igaz, ilyenkor a tárolási költségek minimálisan növelik az árakat.

Algyő, 2012. február 15. Az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi biztonsági gáztározója Algyő határában. MTI Fotó: Rosta Tibor

Százmilliárdokba került a megvásárlásuk

Magyarországon fizikailag öt földgáztároló van, ezek mindegyike már kiürült korábbi gázmezőkből lett kialakítva. Az öt tároló Szőreg, Hajdúszoboszló, Kardoskút, Pusztaederics és Zsana. Ebből négyet az állam az E.On-tól vásárolt meg még 2013-ban a rezsiharc jegyében, összesen 260 milliárd forintért. Bár a tárolók megvásárlása üzletileg ma is kérdéses, hiszen a vásárlás óta eltelt és lezárt három üzleti évben (2014-2016 között) összesen hatmilliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az azokat működtető Magyar Földgáztároló Zrt., a kormány a vásárlást mindig is stratégia megfontolásokkal magyarázta.

Ha maradnak is a jövedelmezőségi viszonyok, az üzlet száz év alatt sem igazán térül meg.

A stratégiai megfontolásokra való hivatkozás egyébként ott is hibádzik, hogy az energiahivatal egyszerű határozattal utasíthatja a gázszolgáltató cégeket, milyen földgáztárolási politikát kövessenek. Ezt függetlenül attól követniük kell, hogy a tárolók magyar állami vagy más kézben vannak-e. A négy ex E.ON-os tárolók elméleti tárolási kapacitása 4,4 milliárd köbméter és Magyar Földgáztároló Zrt. üzemelteti.

A legmodernebb szőregi tározót – amely egymaga 1,9 milliárd köbméter kapacitású – eredetileg stratégia tárolónak építettek a földgázpiacon érdekelt cégek. Mára a tároló teljes mértékben az állam ellenőrzése alá került, részben itt került elhelyezésre a 1,2 milliárd köbméteres stratégia tartalék, a fennmaradó kapacitást kereskedelmi célokra hasznosítják.

DK–Fidesz-csörte lett a hidegből

A szokottnál is hidegebb időjárás megmozgatta a politikusok fantáziáját is. A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzott: a párt azt ígéri, hogy biztonságos mennyiségű gáztartalékot halmoz fel a magyarországi tározókban, ha kormányra kerül. A párt szóvivője azt mondta, hogy itt van az igazi tél, a „méregdrágán megvásárolt” gáztározókban viszont alig van tartalék gáz. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – február 15-i – adatai szerint a gáztározókban 2,5 milliárd köbméternyi tartalék van, de az európai készleteket számon tartó nemzetközi adatbázis szerint ez az adat hamis, mert a magyar tározókban csak 2,3 milliárd köbméter gáz van – közölte Gréczy Zsolt. Ráadásul ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági tartalék, amelyhez csak vészhelyzet esetén lehet hozzányúlni – tette hozzá. A valóban felhasználható mennyiség így 1,1 milliárd köbméter, amely körülbelül 15 napra elegendő az ország számára – mondta a politikus.

A Fidesz szerint a gáztárolókban az extrém hideg időjárás mellett is elég földgáz van, amely biztonságosan fedezi a lakosság földgázigényét, ahogyan ezt a napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is közölte. A Fidesz fontosnak tafrtogtta még megjegyezni, hogy „Gyurcsány és a szocialisták” háromszorosára emelték a gáz árát, és ha tehetnék, akkor ismét kiszolgáltatnák a magyar embereket a külföldi energiaszolgáltatóknak, és eltörölnék a rezsicsökkentést. (MTI)