Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Választás Hódmezővásárhelyen: mögcsináltuk!

Választás Hódmezővásárhelyen: mögcsináltuk!

Méghozzá valahogy úgy, ahogyan a legkisebb királyfi a mesében. A független jelölt, Márki-Zay Péter mögé egységbe tömörülve sorakozott fel az ellenzék és így közösen felmosták a várost a fideszes jelölttel. A Vuk Söröző az új Pilvax! Riport.

Igazi álmos, ebéd utáni vasárnap, Hódmezővásárhely. Csodálatosan süt a nap, szerencsére azonban ennek ellenére senki sem a földeken dolgozik, senki nem ment ki a telekre – De hát tél van! Tudom, sál, sapka. – hanem jött szépen szavazni az időközi polgármester-választásra, amit az előző, Fidesz-KDNP-s polgármester, Almási István halála miatt írtak ki. Magas is a részvételi arány, a város ezzel együtt töküresnek tűnik, az emberek csak szállingóznak, mint levelek a lombhullás végén, még ha folyamatosan is.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

21-22-es szavazókör, próbálom óvatosan szóra bírni azokat, akik már leadták a voksukat, nem sok sikerrel. Persze ez nem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, de feltűnik, milyen sokan nem akarnak semmit mondani a saját szavazatukról, illetve az esélyekről: félnek. Akik vállalják, azok legtöbben a független jelöltre, Dr. Márki-Zay Péterre szavaztak, aki mögött egységbe tömörült az ellenzék – nem indított ellene jelöltet az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK sem, de a Momentum és a Liberálisok is őt támogatják.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

A szavazók biztosak abban, hogy a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán alpolgármester győz, vagy ha nem, akkor elcsalják a választást, ami ugyanezt az eredményt jelenti majd.

Van egy harmadik jelölt is, Dr. Hernádi Gyula, de őt nem igazán veszik komolyan. A mire számítanak kérdésre érkezett legfrappánsabb válasz így hangzik: Sömmire. Csak arra, hogy kicsit mögmozgatjuk a vizet, hogy ne fagyjon be. Erre egyébként meteorológiailag is komoly szükség volna, nem elég, hogy tombolnak a mínuszok, de igazi alföldi településhez illően a szél is fúj, pfuj.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Kerekesszékes néni érkezik, azt panaszolja, eljöttek a lányáék, hogy kikérjék a mozgóurnát, de késtek két percet, így megtagadták tőlük. „A szabály az szabály – bólogat a nénike -, de hol van itt az emberség?”

„Melyik szavazókör?” – kérdeznek egy házaspárt a biztosok. „Nem tudjuk, de a miniszterelnök úrral, a Lázár Janival egy utcában lakunk, az melyik körzet?” – érkezik a válasz, de senki nem javítja ki őket, hogy a Jani a miniszterelnökséget vezető miniszter. Talán mindegy is.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Márki-Zay Péter és támogatói a külvárosi Vuk Sörözőben gyűlnek össze eredményt várni. Istenem, vajon hány milliószor hangzott el az országban hányás előtt, hányás után, hogy hipp-hopp, jön Vuk? Szóval stílusos a név. Mindenesetre a névadó állat akkurátusan fel van festve a címerre, mintha maga Dargay mester pingálta volna oda. Talán még ennél is érdekesebb, hogy a csapat azért itt várja az eredményeket, mert egyedül itt kaptak helyet. Mert minden más vendéglőstől azt a választ kapták, hogy sajnos vasárnap este rendezvényük van, ami persze nyilvánvalóan nincs így, de valamit mondani kell.

Csak aztán nehogy államosítsanak – mondja egy vicces ember a tulajnak, aki szendvicses tálcákkal szaladgál. Már kezdenek befutni az eredmények, egy mondatnyi kitérőt azonban muszáj a szendvicseknek szentelni. Itt, a Vukban még nem történt meg a gasztronómiai rendszerváltás, a vajas-sonkás-reszelt sajtos-főtt tojásos kenyerek tetejéről ugyanis nem hiányozhat az obligát pirosarany-pötty. Végképp gyereknek érezzük magunkat.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Csordogálnak az eredmények, 6 százalékos a feldolgozottság, Márki-Zay Péter eddig 50 körzetből 4-et nyert meg, de már most üdvrivalgástól hangos a Vuk, meg tapstól.

Szomorú dolog, hogy az egyébként sajtónyilvános eseményre nem engedik be a Szegedma, az Echo TV, és az MTI munkatársait, helyhiányra hivatkozva. Akkor is szomorú, ha pontosan tudni lehet, hogy ők a kormánypárti média képviselői, mert ez sehogy nem jó üzenet.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Ahogy futnak be a számok, rendre kiderül, hogy Hernádi Gyula minimális számú, körzetenként 1-2 szavazatot gyűj be. A helyeik szerint az indulással, illetve az eredménnyel egy életpályát dobott a semmibe.

44 százaléknál vastapstól zeng a Vuk, és a kocsma egy emberként kántálja, hogy „Polgármester úr!”. Néhányan óvatosságra intik a többieket, de a hangulat alapján Márki-Zay már most nyert. Az ünnepelt egyébként furcsa fejjel bólogat, kicsit úgy, mint a televíziós prédikátorok szoktak, de ezt most senki nem bánja. Közben többen elkezdenek gratulálni neki.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Kicsit bánom, hogy nem egy sportújságíró jött a Vukba, mert a hangulat olyan, mint egy olimpiai döntőn, ahol a vigaszági versenyző ámulatba ejti a világot. 54 százalékos feldolgozottságnál ugyanis egyenesen eufórikus a hangulat, több nő is sír örömében. Amerre nézek, elkenődött szemfestékeket látok, közben a kocsmába zsúfolódott tömeg azt kiabálja, hogy Bye-bye Lázár! A síró asszonyoktól én is meghatódom, de pillanatokon belül maga a főszereplő józanít ki, amikor megkérdezem, mit gondol a végeredményről. Márki-Zay azt mondja, csak a végső eredmény után nyilatkozik, de látszik rajta, kezdi elhinni, hogy nyerhet.

A Vukba zsúfolódott tömeg végigüvölti mind az ötven körzet eredményeit, ami már önmagában is szép sportteljesítmény. 70 százalék körül megragadom a történelmi pillanatot és megint megkérdezem a kicsit Habsburg Györgyre emlékeztető Zay-t, mit gondol most. Még mindig nem lehet teljesen biztos a dolgában, ha tényleg nyer, utólag nyilván máshogy nyilatkozik majd, szóval ez most tényleg megismételhetetlen pillanat. Azt mondja, „nem számítottam rá, de reméltem, hogy győzök”.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Szerencsés pillanatban kérdezem, mert néhány perccel később, 78 százalékos feldolgozottságnál egy okosnak tűnő ember azt mondja, innen már matematikai képtelenség megfordítani az eredmény. Igaza lehet, mert ekkor be is fut az első gratuláló üzenet egy polgármestertől. Hogy kitől, azt nem hallom, mert mindenki üvölt örömében.

Néhány színházi rendező is lehet a csapatban, mivelhogy ebben a pillanatban Márki-Zay Péter kap egy rajzot, amit egy kislány készített, és amin mint polgármester van lerajzolva. A mindjárt polgármester persze ezen meghatódik, a lányok-asszonyok pedig már nem sírnak, mert zokognak. Hozni kellett volna néhány tucat zacskó papírzsebkendőt eladásra – jut eszembe -, most meggazdagodhatnék végre. De persze nem hoztam.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Az ünneplők most már nagyon okosak. „Hát nem megmondtam, Gézám? Naugye!” És még olyanokat is mondanak, hogy végre kipukkant a fideszes lufi. Meg, hogy üzenetértékű ez a mostani eredmény: ha az ellenzék nem fog össze és tovább töketlenkedik, akkor őket is le fogják váltani. „Mert nincs más út, össze kell fogni, ezt is megmutatta a mai este” – mondja egy bölcsnek kinéző ember, dús arcszőrzet mögül.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

A kocsma már annyira tele van, hogy szó szerint nem lehet leülni. Aki székre, asztalra áll, az viszont leveszi a cipőjét – jegyzem fel és elhiszem, hogy itt és most ennek is üzenetértéke van. Viszont a Vukban a mámoros győzelem ellenére sincsen ingyen pia. Az eredmények közben 100 százalékos feldolgozottságúak lettek az ország legfideszesebb városában: Dr. Márki-Zay Péter (független) 13.076 szavazat, 57.49 %, Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) 9.468 szavazat, 41.63 %, Dr. Hernádi Gyula (független) 201 szavazat, 0.88 %.

Dr. Márki-Zay gyors nyilatkozatot ad. Holnap be kell menni és együtt kell működni a fideszes többségű képviselő-testülettel – ezt még nem ő mondja. Ezt viszont igen: „Nagyon számítok azoknak az embereknek az együttműködésére, akik most is üzemeltetik a várost” „Nyilvánosságra hozzák az Elios-szerződéseket?” „Nyilvánosságra kell hozni őket, nincsen más opció. Az egyébként engem szakmailag is érdekel, hogy mi van a szerződésekben.”

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Újból megkérdezem, milyen eredményre számított. „Remélni reméltem, hogy határozott siker lesz, de fel voltam arra készülve, hogy ennél sokkal szorosabb lesz az eredmény” – válaszolja. Ennek jegyében egyébként három beszédet is megírt a választás napjára, egyet arra az esetre, ha elbuknak, egyet arra, ha kicsit buknak meg. Ezeket most eldobta.

„Nem tart attól, hogy Esztergomhoz hasonlóan a fideszes önkormányzati képviselők ellehetetlenítik a munkáját, mint tették Tétényi Évával? ” „Nem – válaszolja -, mert ez egy teljesen más történelmi helyzet. Akkor a Fidesz a hatalma tetőpontján volt, most viszont erkölcsileg már megbukott. Az emberek szabadságot, demokráciát szeretnének, és nem fogadják el többé a hazugságot. Hódmezővásárhely most az ország” – teszi hozzá.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

„Tudja, hogy hétfőn mi lesz az első dolog, amit tenni fog polgármesterként?” „Végig kell, gondoljam, még nem tudom. De borzasztóan bizakodóan nézek a jövő elé. Az biztos, hogy nem uralkodni, hanem szolgálni szeretnék.” Még lenne néhány kérdésem, de ezen a ponton elsodor egy nagymamákból álló különítmény és ölelik, csókolják Márki-Zay-t örömükben.

A hangulat alapján a Vuk Söröző az új Pilvax kávéház. „Megcsináltuk! Megcsináltuk!” – harsogja a tömeg. „Mög” – kiáltja mindenkit túlkiabálva egy idős férfi. „Mög” – bólogat Márki-Zay Péter polgármester és mindenki boldog.

 

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor