Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EU további 150 millió euróval támogatja a menedékkérők afrikai visszailleszkedését

Az EU további 150 millió euróval támogatja a menedékkérők afrikai visszailleszkedését

További 150 millió eurót (47 milliárd forintot) fordít az Európai Unió a kitoloncolt jogosulatlan menedékkérők afrikai visszailleszkedésének támogatására, illetve arra, hogy Afrikában is megfelelő védelemben részesüljenek – jelentették be Brüsszelben.

Az Európai Bizottság három új programot fogadott el hétfőn a kialakult líbiai migrációs helyzet kezelése érdekében, amelyek jól kiegészítik a menekültek védelemét és visszatérését szolgáló, jelenleg is folyó uniós erőfeszítéseket.

A Líbiában tartózkodó bevándorlók támogatására a korábbiakon felül újabb 115 millió eurót különítenek el. Ebből a pénzből 3800 menekült védelmét és elszállítását finanszírozzák, valamint azt, hogy 15 ezer migráns önkéntesen hazatérhessen az észak-afrikai országból, és ott a visszailleszkedés megkönnyítése érdekében támogatásban részesüljön. Ezen kívül 14 ezer, nemzetközi védelemre szoruló ember Nigerből, Csádból, Kamerunból és Burkina Fasóból való áttelepítéséhez is támogatást nyújtanak majd.

Az Európai Unió 20 millió euróval segíti a kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsokat a Száhel-övezetben és a Csád-tó medencéjében fekvő tranzitországokban. Emellett a brüsszeli testület 15 millió eurót fog fordítani a hazájukba visszatelepülő etióp menedékkérők visszailleszkedésének támogatására.