Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A bajai vízmű szerint egészségre ártalmatlan a büdös, barna csapvíz

A bajai vízmű szerint egészségre ártalmatlan a büdös, barna csapvíz

Megkérdeztük a városi cég igazgatóját, meginná-e azt a vizet, amiben sok bajai fürdeni sem mer. A vezető szerint alig van panasz, és a csövekkel akad gond.

„Baján a szolgáltatott ivóvíz megfelel a vonatkozó jogszabályban előírt valamennyi előírásnak. Ezt a szolgáltató saját mérésein túl a közegészségügyi hatóság vizsgálatai is igazolják” – közölte a Zoom.hu-val a Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója.

Trutymós víz

Mrekva Lászlót a múlt héten kerestük levélben azzal kapcsolatban, hogy a Duna-parti városban rengetegen panaszkodnak a trutymós, büdös, sötét csapvízre. Mint a Zoom.hu nemrég megírta, 2015 óta uniós támogatásból valósult meg az ivóvízminőség-javító projekt a városban és környékén. A kivitelezés azonban nem igazán sikerült: a víz mangán- és vastartalma megnőtt, gyakran zavaros, koszos víz folyik a csapokból.

Egy sikertelen petíció ellenére elégedetlen fogyasztóból sok van. Beszéltünk több bajai lakossal, akik szerint tarthatatlan az állapot, évek óta nem isznak csapvizet, fürdeni is alig mernek, még akkor sem, ha éppen nem fekete lé folyik a csapból.

Fürdővíz. Fotó: Zoom.hu

Tudják, bármelyik pillanatban előtörhet a zavaros folyadék.

Pedig közel hatmilliárd forintot költöttek a minőségjavításra az elmúlt években, a projekt végül tavaly zárult le.

Nem szennyezett?

Mrekva szerint a szolgáltató által üzemeltetett elosztóhálózatban nincs szennyezett víz. Több helyen fordul elő, hogy az ingatlanok belső vízvezeték-rendszere öreg, korszerűtlen, horganyzott acélcsővel szerelt, amiben úgynevezett másodlagos vízminőség-romlás következik be. Mint írta, ennek tényét több esetben laboratóriumi mérésekkel igazolták. Ugyanez az oka az egyes felhasználási helyeken tapasztalható szaghatásnak is. Szerinte műanyag csővel szerelt belső hálózatok esetén nincs panasz.

Hozzátette, a problémát az acélcsövek belső korróziója okozza.

A horganyzott csövek műszaki, vízminőségi problémái szakmailag régóta ismeretesek. Megírta, a belső hálózatra visszavezethető problémákkal kapcsolatban 2017 szeptembere óta kevesebb mint harminc bejelentés érkezett. Szerinte a probléma oka az egészségre ártalmatlan vas-hidroxid, amely vöröses-barnás elszíneződést okoz.

Ártalmatlan. Fotó: Zoom.hu

Rossz technológia

A Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója érdésünkre válaszolva kifejtette,

a probléma végleges megszűnésére az elavult belső vízhálózatok felújítását követően lehet számítani.

A Bajavíz Kft. folyamatosan végzi a hibabejelentések részletes feltérképezését, mindent a helyszínen vizsgálnak, és szakmai segítséget nyújtanak a felhasználóknak– állítja Mrekva László.

Előző cikkünkben egy névtelenséget kérő szakértő azt mondta, a jelenség valódi oka, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban nem a hálózat, hanem a rosszul kivitelezett technológia hibája. A csapból jövő folyadék ezért zavaros, emiatt magas a mangán- és vastartalma. A jelenség az egész város területén bármikor jelentkezhet, de vannak sűrűbben lakott területek, a lakótelepek és a központ, ahol gyakrabban fordul elő, a probléma pedig folyamatos.

Meginná?

Megkérdeztük az igazgatót, hogy inna-e fél literrel kameránk előtt ebből az egészségre ártalmatlan csapvízből. Egyelőre válaszát várjuk.