Jegyzetháború: a demokraták megvédik az FBI-t a republikánusoktól

Jegyzetháború: a demokraták megvédik az FBI-t a republikánusoktól

Donald Trump amerikai elnök lehetővé tette, hogy nyilvánosságra hozzák a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti tagjai által készített feljegyzést arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hogyan figyelte meg az elnök választási kampánytörzsének kapcsolatát Oroszországgal, így a feljegyzés február 24-én, szombaton napvilágot látott.

A hírszerzési bizottság demokrata politikusai a feljegyzésükben azzal vádolják a republikánusokat, hogy a saját feljegyzésükből szándékosan kihagytak olyan tényeket, amelyek hiteltelenné teszik vádjukat, miszerint az FBI jogtalanul (és politikai motivációból vagy nyomásra) nyomozott Carter Page ellen, pedig Page-ről az FBI “megalapozottan feltételezte, hogy az orosz kormány egyik ügynöke”.

A demokraták jegyzete szerint az a vád is megalapozatlan, hogy a vitatott tartalmú Steele-dosszié (amit Christopher Steele volt brit hírszerző készített, és többek közt azt állítja, hogy az orosz kormánynak terhelő felvételei vannak Trumpról abból az időből, amikor Moszkvában járt egy szépségverseny alkalmából) hatására kezdett nyomozásokat az FBI. A jegyzet szerint az FBI-nak már több vizsgálata zajlott, amikor a Steele-dosszié nyilvánosságra került.

Jegyzetháború

A demokraták a feljegyzést arra válaszul készítették el két héttel ezelőtt, hogy a hírszerzési bizottság republikánus tagjai készítettek egy hasonlót, amely addig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI – hatáskörét túllépve – a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul lehallgatta Trump kampánycsapatát, és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében.

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok hevesen ellenezték, hogy az elnök feloldja ennek a republikánus párti dokumentumnak a titkosságát, arra hivatkozva, hogy a feljegyzés lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja az amerikai nemzet biztonságát. Célja pedig az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosensteinnak a lejáratása és végső soron az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges bizottság vezetőjének, Robert Muellernek az ellehetetlenítése. A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azzal érveltek, hogy feltáró munkájuk során “komoly mulasztásokra” bukkantak, melyekről tájékoztatni kell a közvéleményt.

A demokrata pártiak ezután készítették el saját feljegyzésüket, amellyel cáfolni akarják a republikánusok állításait, és amely arról szól a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint, hogy az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért hozzá az illetékes különleges bíróságtól, és a feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

(MTI, CNN)