Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Durva, alantas kampány után Hódmezővásárhely választ: főpróba, függöny!

Durva, alantas kampány után Hódmezővásárhely választ: főpróba, függöny!

Alig több mint másfél évre, a 2019-es rendes választásig választanak ma új városvezetőt a hódmezővásárhelyiek. Az előző, Fidesz-KDNP-s polgármester, Almási István halála miatt kiírt időközi választáson hárman indulnak:

  • Dr. Hernádi Gyula (független)
  • Dr. Márki-Zay Péter (független)
  • Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP)

Az Elios-modell szülővárosa

A legutóbbi hetekben nem annyira a közelgő választás, mint inkább az Orbán Viktor kormányfő vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios-botrány miatt szerepelt a város a hírekben. A Zoom.hu is írt arról, hogy a 24.hu-n közzétett adatokból kiderült: az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF csalás gyanúját felvető jelentése szerint az akkor még Lázár János vezette város volt a legelső, amelynek közvilágítási tenderét megnyerte az akkoriban Tiborcz érdekeltségében álló cég. Bár orbitális szabálytalanságok ellenére hozták ki győztesnek az Eliost, ebből lett a tökéletes referencia, amely győzelemhez segítette a későbbi pályázatok egész sorozatán.

Főpróba lehet április 8. előtt

A hódmezővásárhelyi voksolás több szempontból is érdekes. A Zoom.hu is írt a Policy Agenda elemzése alapján arról, hogy egyfajta modellkísérlet, sőt főpróba lehet kevéssel a parlamenti választás előtt, ellenzéknek és kormánypártoknak egyaránt. A város egyértelműen jobboldali, ráadásul presztízsértéke is jelentős, mivel a kormány és a Fidesz „erős embere”, Lázár János választókerülete is.

A nyertes jövendőbeli munkahelye Fotó: Veres Viktor

Ezt felismerve az ellenzék azt a taktikát választotta, amivel a parlamenti választás 106 egyéni körzetében is több-kevesebb sikerrel próbálkozik: hogy tudniillik a Fidesz jelöltjével szemben a győzelemre esélyes egyetlen ellenzéki támogatású jelölt induljon.

A független Márki-Zay Péter mögött egységbe tömörült az ellenzék

– nem indít ellene jelöltet az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK sem, de a Momentum és a Liberálisok is őt támogatja. A magát jobboldali keresztényként meghatározó, de a Fideszben csalódott hétgyermekes közgazdász, Márki-Zayról a Zoom.hu is forgatott Hódmezővásárhelyen, a filmet itt nézheti meg:

A kormánypárt számára is kísérleti terep Hódmezővásárhely: mindenekelőtt azért, mert felmérheti, hogy egy fideszes jelölttel szemben indított jobboldali érzelmű, de a Fideszből kiábrándult politikus milyen hatással van a szavazóira; kiderül például, mekkora az átszavazási hajlandóság.

Hiába zárták ki, és hiába független, szórólapján az MSZP színeit használja Forrás: Facebook/Vásárhelyiek a Változásért

A másik kísérleti eszköz – amit 2014-ben szinte az egész országban kipróbált a Fidesz –, hogy mennyire lehet megtéveszteni az ellenzéki szavazótábort. Érdekes lesz, hogy a másik független jelölt, korábbi szocialista politikus, az időközben az MSZP-ből ki is zárt Hernádi Gyula (egyesek szerint kormánypártok által ösztönzött) indítása vajon mennyire osztja meg a baloldali szavazókat.

Volt egy titokzatos negyedik is

Az időközi választáson 300 támogató aláírást kellett összegyűjteni ahhoz, hogy valaki hivatalos jelölt legyen. Ez a fenti három úrnak sikerült, de kezdetben volt egy negyedik, hölgy jelölt is. Fehérné Horváth Katalin a Hajrá, Magyarország! Párt színeiben indult volna, de csak 178 érvényes ajánlást gyűjtött össze. A Zoom.hu is írt arról, hogy sem neki, sem pártjának nincs köze Hódmezővásárhelyhez. A pártelnök, Racker Béla kezdetben az MDF színeiben politizált kőszegi önkormányzati képviselőként, szerepelt a NAV adótartozókat soroló feketelistáján, 2014-ben az Új Magyarország Párt környékén bukkant fel, most pedig Fehérné pártját vezeti.

Lehetséges forgatókönyvek

Ha a választás ellenzéki győzelmet hozna, akkor bizonyítékot nyerne az elv, hogy a kormányváltás érdekében a szavazók hajlandóak tőlük ideológiailag távol lévő jelöltet is támogatni. A pártok számára nehéz helyzet állna elő, hiszen választói nyomásra sok helyütt újra kellene gondolni jelöltállítási stratégiájukat, miközben a parlamenti választásra már február 19-én elkezdődött a jelöltállítás.

Ha szűk előnnyel a Fidesz-KDNP nyerne, az lenne a fontos mérföldkő, képes-e 45% körüli eredményt elérni az ellenzék által támogatott közös jelölt, Márki-Zay. Ez ugyanis nem lenne sokkal rosszabb, mint a 2014-es országgyűlési választási eredmény, de messze meghaladná a 2014-es önkormányzati választásét. Ez bizonyítaná, hogy jelentős az átszavazási hajlandóság az ellenzéki táboron belül.

Ha a kormánypártok jelentős előnnyel nyernének, akkor jogosan mondhatja a Fidesz, hogy ott tart, mint négy éve. Ebben az esetben egyetlen kérdés lehet az ellenzék számára, hogy a kormánypárt-ellenes szavazói tömb mennyire oszlik meg a két független jelölt között. Ha 5% alatti eredményt szerez Hernádi, akkor a „trükkel” nem sikerült jelentősen megosztani a kormányváltást akarók táborát.

Lázár beleállt a kampányba

A térség országgyűlési képviselője, a város egykori polgármestere, Lázár János mindent megtesz az alpolgármesterből polgármesterré válni kívánó fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán sikeréért; a jelöltet is ő mutatta be decemberben. Lázár szerint felvetődött, hogy ő maga legyen a jelölt, de – egyelőre legalábbis – nemet mondott.

Aki kérdez: Lázár János. Aki válaszol: Hegedűs Zoltán. Forrás: lazarjanos.hu

A miniszter személyeskedéstől, acsarkodástól mentes kampányidőszakot várt, ám ez nem sikerült, és ebből bizony ő maga is kivette a részét. Alig több, mint egy nappal a voksolás előtt, pénteken

Lázár a saját honlapján tett közzé egy interjút a fideszes jelölttel, amiben ő maga játssza a riportert.

Ebben Lázár „lebolondozta” Márki-Zayt. Az mno.hu írása szerint legalábbis megkérdezte a fideszes jelöltet, hogy azért nem vitázott-e Márki-Zay Péterrel, mert az ellenzék által támogatott független jelölt „bolond”, vagy mert nincs miről vitázni, esetleg fél tőle. Hegedűs amúgy az első két opciót választotta.

Márki-Zay ellen amúgy is elég heves ellenkampány folyt, ennek újabb állomása volt az a szórólap, amelyet maga a jelölt posztolt Facebook-oldalán. A Zoom.hu is írt arról, hogy a szórólapon Márki-Zay támogatóit listázták: az őt támogató pártok politikusai és Soros György mellett magánemberek neveit és a zsidó hitközséget is odaírták. Tanár és taxis is ott van a felsorolásban.