Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Angry Birds-nek erős csúzlira lesz szüksége, hogy ebből a szakadékból kirepüljön

Az Angry Birds-nek erős csúzlira lesz szüksége, hogy ebből a szakadékból kirepüljön

A befektetők nagyon keményen megbüntették az Angry Birds-játékokat gyártó finn Roviót, miután a cég bejelentette, hogy a kiábrándítónál is rosszabb üzleti eredményekre számít 2018-ban: elkezdtek megszabadulni a vállalat részvényeitől, ami a papírok árának eséséhez vezetett. A Rovio gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra elvesztette piaci értékének felét. Vállalatot 2017 őszében vitték tőzsdére, akkor több mint egymilliárd eurót ért.

A Rovio bejelentése szerint csak 260-300 millió euró bevételre számít 2018-ban, jóval kevesebbre, mint amennyit korábban vártak. A cég már csak 9-11 százalék közti nyereségre számít, ami szintén jóval kevesebb a korábbi ígéreteknél.

Nagy aggodalomra azonban nincs ok, az elemzői konszenzus az, hogy a cég pénzügyi helyzete stabil. Ráadásul a brutális árzuhanás után a részvények jelenleg nagyon alulértékeltek a vállalat tényleges értékéhez képest, a legtöbb elemző azt ajánlja a befektetőknek, hogy most érdemes vásárolni (és ha megélénkül a kereslet, az újra feljebb fogja hajtani a részvényárfolyamot).

Bevételt vásárolnak, ráadásul drágán

A Rovio legnagyobb problémája, hogy nem sikerült megismételnie az Angry Birds sikerét (a futószalagon gyártott újabb és újabb Angry Birds-játékokkal sem). A cégnek egyre többet kell költenie arra, hogy új játékosokat vonzzon be, ugyanakkor a népszerűség fakulásával a licenszdíjakból egyre kevesebb bevétele van,

a plüssjátékokért és egyéb Angry Birds-ös termékekért kapott licenszbevétel több, mint 50 százalékkal csökkent

2017 utolsó negyedévében.

Eközben a cég kétszer annyit költött új felhasználók megszerzésére, mint egy évvel korábban, a reklámköltségek elérték a játékokból származó bevétel 24 százalékát. Vagyis a Rovio a játékokból befolyó pénz negyedét arra költötte, hogy új játékosokat szerezzen, akiktől pénz folyik be a játékokból, effektíve bevételt vásárolt, méghozzá nem olcsón.

Több pénzt kéne beszedni a játékosoktól

Mivel a licenszbevétel zuhan, a cégnek egyre jobban a játékokból származó bevételre kell (pontosabban kellene) támaszkodnia. 2017 szeptemberének végén a Roviónak havi szinten 80 millió aktív felhasználója volt, azonban ebből a tömegből mindössze 600 ezer költött pénzt a játékaiban. Ráadásul

a játékokban elköltött pénz jelentős része az Apple és a Google kasszájában landol,

mivel mindkét cég komoly részt megtart abból a pénzből, amit a felhasználók az app-boltjaiból letöltött alkalmazásokban költenek.

A Rovio játékaiban jelenleg a felhasználók egyszeri tranzakciókkal vásárolhatnak az előrejutást megkönnyítő tokeneket. A cég valószínűleg jobban járna, ha előfizetéses modellt (is) kínálna, vagyis lehetővé tenni, hogy a játékosok fix havi díjért fejébe fix mennyiségű ilyen tokenre fizessenek elő. Egyrészt az előfizetések után a Google és az Apple kevesebb pénzt tart meg, másrészt az előfizetések biztosabb bevételt jelentenének, mint az egyszeri tranzakciók.

Nem a Rovio lenne az első bukott játékcég

Egyelőre nem tudni, a Rovio meddig lesz képes megállni a lábán az Angry Birds-játékokkal, illetve az a nagy kérdés, képes lesz-e megismételni azok sikerét valami újjal. Ha nem, akkor sem a Rovio lesz az első olyan játékvállalat, aminek csak egy nagy dobásra futotta. A Candy Crush-t készítő King Digital Entertainment részvényeit például a bevezetési árnál 20 százalékkal olcsóbban vásárolta fel végül az Activision. A FarmVille-t készítő Zynga részvényeit 10 dolláros áron vezették be a tőzsdére 2011 végén, 2018 elején 3-4 dollár között mozgott az árfolyamuk, a nagy zuhanás már 2012-ben utolérte a vállalatot.

(Bloomberg, Financial Times, CNN Money, Fortune)