Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán Viktor kérjen bocsánatot a Liu testvérektől!

Orbán Viktor kérjen bocsánatot a Liu testvérektől!

Mindenki emlékszik még arra, amikor a futballválogatott Eb-re jutásakor, 2015 novemberében Orbán Viktor azzal hergelte a fociért nem lelkesedő százezreket, hogy kiírta Facebook-oldalára:

Na, ugye.

Mintegy jelezve, hogy hiába a futballba öntött milliárdok ellen ágálók kritikája, megérte költeni az évtizedek óta sikertelen sportágra, amelynek kirakatcsapata 30 év után jutott ki egy nagy világversenyre.

Ez arról jut eszembe, hogy csütörtökön, a rövidpályás gyorskorcsolyaváltó történelmi aranya után nagyon sokaknak jutott eszébe, hogy

na, ugye.

Az első téli aranyat szerző magyarok között ugyanis Burján Csaba és Knoch Viktor mellett ott volt Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, két, kínai apától és magyar anyától származó testvér.

Volt, aki rögtön lemigránsozta a Liukat – természetesen merő iróniából, arra célozva, hogy Orbán Viktor és rendszere retorikája szerint ők „migránsok”. Erre még az elfogadópártiak is azt mondták, egyáltalán nem lényeges, hogy a két testvér részben kínai, hiszen itt születtek, magyar az anyanyelvük.

Pedig ha Orbán Viktor retorikáját – nem a politikáját, hiszen tudjuk, az komolyan épít a gazdasági bevándorlókra – követjük, akkor a Liuk történetének semmi hely nem lenne a magyar sporttörténelemben. A két testvér sztorija éppen az antitézise annak, amit a kormányfő az arra fogékony, biztonságérzetükben sérült százezrekkel, milliókkal meg akar etetni. Ha Orbán Viktoron múlna, akkor a két gyorskorcsolyázó

fiatal felnőtt, egyedülálló, kínai apja soha nem jut el Magyarországra és nem házasodhat össze egy magyar nővel.

Orbán azt mondja, hogy a nem háború elől menekülő, csak a jobb élet reményében útra kelő, más kultúrából érkezett embereknek semmi helyük Magyarországon.

Tényleg?

De ezeknek a gazdasági migránsoknak az olimpia bajnok gyermekei már jó magyarok?

A két Liu történetében ráadásul egyáltalán nem puszta életrajzi adat, hogy kínai származásúak. Nemcsak, hogy tudnak kínaiul, de ez a tény fontos szerepet játszott sportkarrierjükben is.

A fiúk ugyanis családi kapcsolataiknak is köszönhetően egy évet Kínában töltöttek rövidpályás gyorskorcsolyázóként. És ott olyan tudást, technikát sajátítottak el, ami az akkor már fejlődésnek indult hazai sportágnak újabb nagy lökést adott. Ezt követően pedig meggyőzték a hazai vezetőket, hogy kínai szakembert szerződtessenek, azt a Csing Csangot, vagy ahogy mindenki hívja, Linát, aki a magyar edzőkkel – többek között Bánhidi Ákossal, Telegdi Attilával – karöltve olimpiai aranyhoz segítette a férfi váltót.

A Liuk példája tehát megmutatta, hogy nemcsak asszimiláció, integráció létezik, hanem olyan impulzusokat tudnak adni, amelyek a jó magyar alapokkal párosodva soha nem látott sikert tudnak eredményezni.

Az a történet pikáns része, hogy az egyéni érmekre is esélyes Liu testvérek nem egyéni versenyben értek a csúcsra, hanem csapatban nyertek aranyat. Azzal a négyessel, amelynek másik két tagja sem amolyan potyautas volt. Hiszen ott ment a váltóban az a Knoch Viktor is, aki 2006-ban azzal írt sporttörténelmet, hogy 26 év után első magyarként pontszerző helyen végzett egy téli olimpián.

Természetesen sportszerető, jó kormányfőként Orbán Viktor nagyon gyorsan gratulált a férfi váltónak csütörtökön.

A gratulációja sokatmondó. Hiszen ha rajta múlik, akkor nem éljük meg ezt a sikert.

Ezért Orbán Viktornak gratuláció helyett inkább bocsánatot kellett volna kérnie, amiért a Liu testvérek apjához hasonló emberek ellen uszít.