Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért hülyeség az Árpád-házi királyok finnugor DNS-ének cáfolata?

Miért hülyeség az Árpád-házi királyok finnugor DNS-ének cáfolata?

Szerdán attól volt hangos a magyar internet, hogy egykori királyainknak genetikailag nincs közük a finnugorokhoz. Mi magunk is beleszaladtunk, csipás szemű reggeli lapszemlénk talán megbocsátható, elsőre nekem sem tűnt fel semmi különleges.

Így szólt a hír: „Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek – nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a Magyar Időknek.”

Aztán ahogy teltek az órák, csak-csak visszatért egy kérdés: de hát a finnugor rokonság, az nem a nyelvészet tárgya?

Hát dehogynem.

És a nyelvészet genetikán alapuló tudomány?

Hát nem.

Ugyanis a genetikai kapcsolatoknak nincs közük a nyelvek rokonsági viszonyaihoz. (Példa: az írek lecserélték anyanyelvüket angolra, pedig nem angolok, és csak mostanság tanulnak újra írül.) És hát az van, hogy a finnugor nyelvrokonságot eddig sem genetikai, hanem nyelvészeti alapokon vizsgálták, így tulajdonképpen tudományosan sosem állította senki, hogy az Árpád-házi királyok finnugor eredetű nép leszármazottai lennének.

Vagyis Kásler Miklós professzornak sikerült egy olyan dolgot cáfolnia, amit kizárólagos tényként, tudományos eredményként sosem állított senki.

Vizsgálatok persze eddig is zajlottak, már ami a finnugor nyelvcsalád genetikai rokonságát illeti, de olyan eredmény nem áll rendelkezésre, ami alapján a különböző tudományok képviselői egyetértésben azt állítanák, hogy a finnugor nyelvcsalád tagjai genetikai rokonságban is állnának egymással. Vannak olyan kutatások, amelyek feltételezik a rokonságot, de ebben a kérdésben semmilyen konszenzus nem létezik, nem általánosan elfogadott tényről beszélünk tehát.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya 2015-ben kiadott egy állásfoglalást, amelynek 4. pontja ebben a kérdésben teljesen egyértelmű, így szól:

„Súlyos, tudománymódszertanilag elfogadhatatlan kategóriahibáról tanúskodnak azok az állítások,
amelyek összekeverik
a nyelvrokonságot a genetikai rokonsággal és a néprokonsággal.”

Esetünkben pedig pontosan ez történt: az Árpád-házi királyok genetikai rokonságát összekeverték a nyelvrokonsággal.

Ami pedig még inkább ironikus gigazárójelbe teszi Kásler Miklós bejelentését, azt az Index már szépen összefoglalta: egyrészt Káslerék kutatásának tudományos publikációjában szó sincs olyan állításokról, amelyek cáfolnák az Árpád-házi királyok finnugor származását, csak a Magyar Időknek adott interjúban merül ez föl, másrészt az Árpád-házi királyok DNS-ében azonosított Y-haplotípus, az R1a a leggyakoribb a szláv, a török, a dravida, az indoiráni és a finnugor népességekben is.

Mindez pedig azt jelenti, hogy ezek alapján az információk alapján egyáltalán nem zárható ki semmi az Árpád-házi királyok származásával kapcsolatban.

Borítókép: Benczúr Gyula rajza – III. Béla király koporsójában lelt maradványok. Forrás: OSZK / DKA-031949