Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Májusban költözik Jeruzsálembe az izraeli amerikai nagykövetség

Májusban költözik Jeruzsálembe az izraeli amerikai nagykövetség

Sokáig húzódott, ám immár megvan mikor költözik Jeruzsálembe az amerikai nagykövetség. A külügyminisztérium hivatalos bejelentése szerint ez Izrael alapításának hetvenedik évfordulóján, májusban lesz. Éppen ezért sokan úgy tartják a nagykövetség áthelyezésének időpontja különösen fájó lehet a palesztinok számára. Ezt a Palesztin Felszabadítási Szervezet részéről nem is titkolták, miután közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a döntés minden arab számára sértő.

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív mozgalom konferenciáján (CPAC) pénteken elmondott beszédében ismét hangsúlyozta, hogy kormányzata elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az amerikai elnök még nem mondott konkrétumokat, így azt sem említette, mikor nyílik meg – Tel-Aviv helyett – Jeruzsálemben az amerikai nagykövetség.

Péntek délután az amerikai külügyminisztérium végül hivatalosan is bejelentette, hogy az új nagykövetség májusban költözik át, Izrael megalapításának 70-ik évfordulója alkalmából. A nagykövetség kezdetben az amerikai konzulátus épületében működik majd, de 2019 végéig teljesen új épületbe költözik majd. A külügyminisztérium közlése szerint már keresik a végleges helyet. Donald Trump a konferencián elmondott beszédében alig foglalkozott külpolitikai kérdésekkel. Jeruzsálem említésén kívül csupán az Észak-Korea ellen hozott újabb szankciók tényét erősítette meg. “Ma az egy országra kiszabott, valaha volt legkeményebb szankciókat vetettük ki. Reméljük, valami pozitív dolog történik majd” – fogalmazott.

Arra szólította híveit, hogy az őszi, úgynevezett félidős választásokon “lássák el a baját a demokratáknak”, mert szerinte ha ők győzedelmeskednek “elveszik a nagy adócsökkentés előnyeit”.

Újólag leszögezte, hogy nem híve az úgynevezett “láncbevándorlásnak” és a vízumlottónak, az “érdemeken alapuló” bevándorlás szorgalmazója és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok csakis olyan bevándorlókat szeretne, akik tudásukkal, felkészültségükkel hozzájárulhatnak az amerikai fejlődéshez.

Kitért a Floridában a múlt szerdán elkövetett iskolai lövöldözésre, és ismét kiállt az oktatási intézményekben dolgozók fegyverhez juttatása mellett. Korholta Scott Petersont, a megyei seriff helyettesét, akiről kiderült, hogy a tömegmészárlás idején az iskola területén tartózkodott, de be sem ment az épületbe, hogy körülnézzen – írta az MTI. Trump megerősítette, hogy az Országos Fegyver Szövetség (NRA) változatlanul a támogatását élvezi, de – mint fogalmazott – “tényleg erősítenünk kell” a fegyvervásárlások előtti ellenőrzéseket.