Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rossz hírek jöttek a kórházakból – megint nő az adósság

Rossz hírek jöttek a kórházakból – megint nő az adósság

Tavaly decemberben a kormány elvileg konszolidálta a kórházakat, ám a teljes adósságot már akkor sem sikerült eltüntetni. Januárban folytatódott a kórházak eladósodása.

A költségvetési szervek lejárt adóssága 32,5 milliárd forintra emelkedett január végére a decemberi 26,3 milliárd forintról – közölte a Magyar Államkincstár. A tartozásállományból 20,8 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ami szintén növekedés a decemberi 17,5 milliárd forint után.

Tavaly decemberben a kormány elvileg konszolidálta a kórházak adósságát, ám így is maradt 17,5 milliárd forint lejárt számla, amit nem tudtak kifizetni a beszállítóknak.

A kincstári adatok szerint mindössze 30 milliárd forinttal csökkent tavaly decemberben a kórházak adóssága, miközben 55 milliárd forint állt rendelkezésre. Az egészségügyön belül milliárdos adóssággal küzd az egyik csúcsszervezetnek számító Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kórházak közül kiemelkedik adósságával az egyik legfontosabb budapesti kórház, a Péterfi Utcai (nyitóképünkön) 1,5 milliárdos adósságával, de egymilliárdnyi lejárt számlát görget maga előtt a szolnoki Hetényi Géza kórház és az Országos Mentőszolgálat is. A mentők részben törlesztették adósságukat: decemberben hirtelen 1,7 milliárd forintra ugrott a kifizetetlen számlák állománya – most ezt 470 millió forinttal sikerült mérsékelni.

A legnagyobb probléma az egészségügyi intézmények finanszírozásában van, de más közintézmények is nagyvonalúan bánnal a beszállítók által benyújtott számlákkal. Januárban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél ugrott meg az adósság, az előző havi 155 millió forinttal szemben a hónap végén már 890 millió volt a tartozás. Hasonló mértékben adósodtak el a rendőrségek: a Belügyminisztérium minden lejárt számlát kifizetett decemberben, január végén viszont máris 825 millió forintnyi lejárt 30 napos számláról jelentett az államkincstár.

Tízmilliárdok tűntek el a semmibe a rohadó egészségügyben

Tízmilliárdok tűntek el a semmibe a rohadó egészségügyben Az év végén a kormány számolatlanul lapátolt ki tízmilliárdokat a költségvetésből, ám a kórházak adósságát nem sikerült lenullázni. Az Országos Mentőszolgálatnál kidőlt egy 1,7 milliárdos csontváz a szekrényből. A kormány 56 milliárd forint plusz támogatást szavazott meg a kórházak egészségügyi intézmények adósságának rendezésére 2017 decemberében, ennek ellenére csak 30 milliárddal csökkent a lejárt tartozás.