Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pécsett is Tiborczékra szabták a világításos projektet, a kormány bólintott

Pécsett is Tiborczékra szabták a világításos projektet, a kormány bólintott

Tiborcz István egykori cégével kapcsolatban jelenleg az OLAF-vizsgálat által érintett közvilágítási ügyek vannak napirenden, de akadt olyan közbeszerzése is, amit nem vizsgált az Európai Csalás Elleni Hivatal. Ennek egyszerű oka van: nem EU-s pénzből történt a beruházás. Ugyanakkor a pécsi LED-es közvilágítás kiépítésének a tendere kapcsán találtunk több olyan tényezőt is, amilyet az OLAF kifogásolt az Elios által más nagyvárosokban nyert közbeszerzéseknél.

A pécsi közvilágítás korszerűsítéséhez 2014 júniusáig kell visszamennünk az időben, akkor tárgyalta Páva Zsolt polgármester vonatkozó javaslatát a város közgyűlése. Az előterjesztésből kiderült, hogy a város LED-es közvilágításban gondolkodik, méghozzá mintegy 900 millió forintból, amit hitelből fedeznének (mivel addigra már kimerült az erre fordítható EU-s keret). Az előterjesztést végül elfogadták, a tendereket pedig kiírták.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Egyindulós lóverseny

Már a közbeszerzési felhívásból kiderült, hogy nem lesz nagy verseny, mert a sikeres pályázatnak volt egy kemény feltétele: az a cég indulhatott sikerrel a tenderen, amelynek az előző három évben a LED-es közvilágítás kiépítéséből származó árbevétele elérte a nettó 500 millió forintot. Ennek a kritériumnak csak az Elios tudott eleget tenni, többek között a hódmezővásárhelyi, a szekszárdi és a kecskeméti beruházás miatt, amit fel tudott mutatni referenciaként.

A nagy összegű referencia a 2014 során kiírt nyílt közvilágítási közbeszerzéseknél alap volt: Vácon 350, Szekszárdon 390, Zalaegerszegen 500 millió forintot kértek. Többek között a szekszárdi beruházás kapcsán az OLAF-nak is szemet szúrt, hogy mennyire szűkítették ezzel a jelentkezők körét.

A pécsi közbeszerzésen végül az Elios mellett még a Pannon Nívó Zrt. is indult, de ezt a céget kizárták a tenderből, mert számos igazolást nem nyújtott be; az 500 milliós referenciát se tudta felmutatni. Tizenkét pontban összegezték a pécsi önkormányzat oldalán található dokumentumban, hogy a Pannon Nívó miért nem felelt meg; végül „természetesen” az Elios maradt az egyetlen szereplő a maga 895 millió forintos ajánlatával.

Nekem lámpást adott az úr…

2014 szeptemberében dőlt el a pécsi közgyűlés zárt ülésén, hogy a város az Eliost bízza meg a kivitelezéssel. Az önkormányzat összesítő dokumentumából kiderült, hogy a Tiborcz-féle cég egy alvállalkozót is bevont a kivitelezésbe: a Simó Villamossági Kft.-t. A ma már SMVH Kft. néven futó vállalkozás visszatérő szereplője az OLAF által kifogásolt tendereknek, gyakran részt vett a pályázati előkészítésben, később a kivitelezésben is, de az is előfordult, hogy műszaki ellenőrként vállalt szerepet.

A Simó Pécsen is részt vett a pályázat előkészítésében és kivitelezésében – ezt a cég vezetője, Horváth Dezső el is ismerte a Szabadpécsnek –, de az SMVH honlapja is árulkodó, mert a referenciák között szerepel a pécsi közvilágítás tervezése, amit 2014-ben végeztek el, továbbá a kivitelezés, amit már 2015-ben fejeztek be.

A probléma ezzel az, hogy

a közbeszerzési törvény szerint adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével; a zalaegerszegi tendert vizsgálva erre az Európai Csalás Elleni Hivatal rá is mutatott, ráadásul ugyanennek a cégnek a szerepvállalása kapcsán.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Itt kell kitérnünk egy újabb érdekes körülményre, amit szintén kifogásolt az OLAF (többek között a kecskeméti és a szekszárdi tender kapcsán): a pécsi közbeszerzési felhívásban már ott voltak a lámpák típusai egészen pontos műszaki paraméterekkel. Ez nyilván csak úgy történhetett meg, hogy előzetesen elkészültek a felmérések és a tervek.

Tehát a jelek szerint Pécsen

a Simó Villamossági Kft. határozta meg a lámpák típusait a tervezéskor, majd miután az Elios megnyerte a tendert, színre léptek a kivitelezésnél alvállalkozóként.

Orbánék rábólintottak Tiborczék bizniszére

Meg kellett oldania Pécsnek a finanszírozás kérdését is. Ennek nyomán közbeszerzést írt ki a hitelre, amin végül az OTP lett a nyertes: 1 milliárd 45 millió forintot folyósított a városnak. A közgyűlési zárt ülésen hozott határozat szerint Pécs meglehetősen kemény feltételekkel jutott a pénzhez: 420 millió forintot kell(ett) beletolnia a projektbe kamatokkal, egyebekkel együtt – ezt az összeget 2029-ig, részletekben fizeti a folyamatosan forráshiányos város –, vagyis a baranyai megyeszékhelynek a közvilágítás megújítása összesen 1,46 milliárd forintba került. A hitel felvételéhez a kormánytól kellett engedélyt kérnie. A Magyar Közlönyből kiderül, hogy a kormány végül decemberben bólintott rá a hitelfelvételre, így indulhatott el a felújítás a következő évben.

Tiborcz István Forrás: Facebook

Ami mindenképpen kényes téma a kormány döntésében, hogy decemberben már rég tudni lehetett: az Elios nyerte a közbeszerzést (szeptemberben döntött róla a pécsi közgyűlés), és

bár a hitelfelvételre kértek engedélyt, közvetett módon Orbán Viktor vejének a beruházásához, annak megvalósulásához adták a hozzájárulásukat.