Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Legalább harmadával nőtt a gépi kávé ára a NAV csodafegyvere miatt

Legalább harmadával nőtt a gépi kávé ára a NAV csodafegyvere miatt

Lerohadnak az italautomaták a valójában nem is kötelező felügyeleti egységtől. Teljes a káosz a piacon, azt sem tudják a szolgáltatók, hogy látja-e őket a NAV.

A 25 ezerből eddig mindössze néhány ezer italautomatába szerelte be a Magyar Posta az automata felügyeleti egységeket (afe). A szerkezet működési elve hasonló az online kasszákéhoz. Online kapcsolatot teremt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az automaták között, így ellenőrizhető lenne forgalom.

A piaci szereplők számára felfoghatatlan módon nyáron a postát jelölték ki a felügyeli szolgáltató szerepére.

Nem biztos, hogy figyel a NAV

„Hiába kérdeztük többször az adóhivalt arról, látják-e a forgalmi adatokat. Érdeklődtünk, hogy rendben vannak-e a számok. Választ nem kaptunk, nem tudjuk, hogy minden megfelelően zajlik-e” – mondta a Zoom.hu Magyar Ital-és Áruautomata Szövetségének elnöke.

A kiskeresetűek járhatnak rosszul. MTI Fotó: Czika László

Szöllősi Balázs szerint a legnagyobb gond – amiről a Zoom.hu is beszámolt –, hogy novemberben tesztüzem nélkül kezdték beszerelni az egységeket, hiába kérték a döntéshozókat, próbálják ki működés közben a gépeket. Az érdekképviselet vezetője már régóta kérte azt is, hogy az 5 ezer forintos havi működési díjat gondolják át a törvényhozók, számos automata ugyanis ennél kisebb árréssel dolgozik, ezért nem tudják kigazdálkodni a vállalkozók. Süket fülekre talált, így sok helyen ott, ahol eddig 60-70 forint volt egy kávé, mára 100 forint fölé nőtt az ára, de a többi termék nagy része is ennyivel drágult. Ezzel pedig a kiskeresetű fogyasztók, gyári munkások jártak legrosszabbul.

Ha pedig az afe meghibásodik, akkor az automata leáll.

Hiába rugalmas a posta, és engedi meg, hogy amíg a szerelőjük valahogyan helyrehozza a hibát, addig az egység nélkül is üzemelhessen az automata, az egy-két órára mindenképpen leáll. A fogyasztók abban az időben áru nélkül maradnak. Nem véletlen, hogy emiatt egy gyár- vagy üzlettulajdonos inkább más automatás szolgáltatót keres.

Hatályon kívüli törvény

„Mivel a döntéshozók decemberben gyakorlatilag hatályon kívül helyezték a törvényt, azaz eltolták a bekötés határidejét, ezért sok automatás eltekint az afe beszerelésétől. Tavaly júliusban mindenkinek regisztrálnia kellett a postánál, ezért sokaknál megkezdték a bekötést, hiszen kifizették az árát.

Van azonban olyan vállalkozó, aki ezt visszautasítja, amikor a Magyar Posta keresi. Ezt pedig jogszerűen teszi, viszont így versenyelőnyhöz jut.

„Nemrég beszéltem olyannal kollégával, akinek száz gépébe már bekötötték az afe-t, ez kapásból 500 ezer forintos hátrány” – mondta Szöllősi Balázs.

Az elnök már korábban arra kérte a nemzetgazdasági tárcát, hogy idén július 1-jéig tolják ki a határidőt, erre sem kapott konkrét választ, így azt sem tudják, mikortól büntetik azt, aki nincs bekötve a NAV-hoz.

Szöllősi Balázstól úgy tudjuk, hogy tavaly júliusig mintegy 38 ezer automata volt a magyar piacon, legalább 10 ezren már nem is regisztrálták a gépeket.

A maradék 25-28 ezerből szerinte maximum 20 ezret kötnek majd be a NAV-hoz. Az 5 ezer forintos havidíj miatt azonban ezek közül is sok eltűnik, a kávék, italok ára pedig tovább drágul. Az elnök szerint a helyzetet tovább nehezíti, hogy július 1-jétől kell átállniuk a cégeknek az online számlázásra, valószínűleg inkább ezzel lesz elfoglalva a tárca és a NAV. Mindezek miatt újból felkereste a tárcát, válaszukat várja.

Ezt mi is megtettük, de küldtünk levelet a NAV-nak és a postának is. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Nem továbbít adatot az egység. Fotó: Bethany Clarke/Getty Images

Rogánék biznisze?

Mint megírtuk, az automatából kinyerhető pénzek a jól ismert üzleti körök figyelmét sem kerülték el. A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a francia hátterű Sagemcom Magyarország 2,4 milliárd helyett 3,9 milliárdért telepíti majd az automata felügyeleti egységeket. A lap Közbeszerzési Értesítőből vette észre még tavaly november elején, hogy a cég alvállalkozókat is igénybe vesz, köztük a Rogán Antal propagandaminiszter elektronikus aláírási szabadalmát is jegyző MobilSign Kft.-t.

A cég egyetlen tulajdonosa pedig Kertész Balázs belvárosi ügyvéd, Rogán Antal egyik legfőbb bizalmasának egykori felesége, Pozsgai Petra.

Ennek a másik érdekessége az, hogy a Magyar Postának az automata felügyeleti informatikai rendszerének kialakításához egy tanúsítványra volt szüksége, amelyet a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető Hunguard Kft. adott ki. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Csík Balázs, a MobilSign Kft. ügyvezetője is.