Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar minimálbér a legalacsonyabb a V4-ek közt

A magyar minimálbér a legalacsonyabb a V4-ek közt

Három jól elkülönülő csoportra oszlanak azok az uniós országok, amelyekben van minimálbér – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat friss közleményéből. A keleti tagállamokban havi 250-500 euró közt szóródnak a minimálbérek a 2018 januári számok szerint. A déli tagállamokban havi 600-900 euró közti minimálbérek vannak. Az észak-nyugati tagállamok havi 1400-2000 euró közti minimálbéreket jelentettek.

A legalacsonyabb Bulgáriában a minimálbér, 261 euró. A legmagasabb Luxemburgban, 1999 euró.

A magyar minimálbér euróban kevés, vásárlóerőben viszont nem rossz

Ami Magyarországot illeti, 445 euróval (138 ezer forint) az alsó harmadban helyezkedik el. Ráadásul nem valami előkelő helyen, Bulgáriát, Litvániát, Romániát és Lettországot előzi, régiós versenytársaitól (elsősorban a visegrádi országoktól) azonban elmarad, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is magasabb a minimálbér (egyébként Horvátországban is).

A helyzet valamivel jobban fest, ha a tagállami minimálbéreket nem euróban számolva, hanem vásárlóerő-paritáson vetjük össze (a vásárlóerő-paritás azt mutatja, hogy mennyit ér egy adott ország adott pénzneme abban az országban, vagyis egy meghatározott termékkosárból mennyit lehet abból a pénzből abban az országban vásárolni). Vásárlóerő-paritáson a magyar minimálbér magasabb a szlováknál, a csehnél (és a horvátnál is), a lengyelnél viszont alacsonyabb. Rossz hír, hogy vásárlóerő-paritáson a román minimálbér magasabb, mint a magyar.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egyébként a napokban újra a minimálbér emelését nevezte az egyik legfontosabb feladatának. A 2019-es évre vonatkozóan 520 eurós bérminimumot említett, ami a jelenlegi 480 euróhoz képest jelentős ugrás. A következő évekre vonatkozóan azonban a 600 eurós célt tűzte ki.