Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vannak bankok, ahol húzós fizetés kell egy lakáshitelhez

Vannak bankok, ahol húzós fizetés kell egy lakáshitelhez

Nem feltétlenül jár mindenkinek fogyasztóbarát lakáshitel. Vannak hitelintézetek, akiknél igencsak vastag fizetés kell, hogy szóba álljanak a leendő lakásvásárlóval.

Meglepő eredményre jutott az Azénpénzem.hu pénzügyi portál a bankok lakáshitel ajánlatait végigzongorázva. Az oldal egy minden tekintetben (hitelösszeg, futamidő, jövedelem) átlagos adóst modellezett. A vizsgálata során arra jutott, hogy váratlan eredményt nem a havonta legfeljebb néhány ezer forinttal eltérő törlesztők jelentettek, hanem az, hogy több jelentős banktól sem várhat a „vázolt” elméleti hiteligénylő ajánlatra.

Az átlagos árú lakáshoz a portál számításai szerint nem egészen 14 millió forint hitelt lehet felvenni. Ez átlagos hitelköltséggel és a KSH által kimutatott futamidővel számolva legalább körülbelül havi nettó 330 ezer forintos jövedelemmel vállalható be még akkor is, ha a hiteligénylőnek egyetlen fillér egyéb tartozása sincs.

A legfrissebb statisztikák szerint az engedélyezett lakáshitelek átlagos összege 6,5 millió forint. Az átlagjövedelemmel rendelkezők (amennyiben van némi hitelkártyakeretük is) a bankok gyakorlata alapján körülbelül maximum 65 ezer forintot vállalhatnak be havi törlesztőként. A 10 éves futamidőre viszont még a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében is magasabb részlet, 68,6-69,7 ezer forint jönne ki.

Figyelemre azonban az méltó, hogy több bank is az átlagosnál magasabb jövedelmet vár el, így az OTP és a Budapest Bank (BB) is. A BB 250 ezer forint havi nettó jövedelem alatti adósokkal nem áll szóba. Az OTP pedig egyenesen 350 ezer forint nettónál húzza meg a határt. Ott elvárás még a legalább 7,5 millió forintos hitelösszeg is. Érdemes megemlíteni, hogy az FHB-hoz is hiába fordulna a havonta 150 ezer forintnál kevesebbet kereső potenciális adós. A Raiffeisennél ugyanez a korlát 120 ezer forintnál húzódik.