Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az államtitkár végre elmondta, miért nem veszik komolyan a diáktüntetőket

Az államtitkár végre elmondta, miért nem veszik komolyan a diáktüntetőket

Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy az oktatáspolitika ellen tüntető diákszervezetek nem sok jóra számíthatnak a magyar kormánytól. A Független Diákparlament éppen azért szervezett február 23-ára nagyszabású demonstrációt a Deák Ferenc térre, mert hiába kérték, Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált vitameghívásukra.

A diákok január 19-én is tüntettek, az ott megfogalmazott követeléseik teljesülésére azonban szintén hiába vártak garanciát az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tárca ifjúsági és családügyi államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón most azt is elmagyarázta, hogy miért.

Novák Katalin a Zoom.hu kérdésére a budapesti Európa Pontban rendezett eseményen úgy fogalmazott: veszélyesnek tartja, ha valaki két hét után ifjúsági szervezetnek nevezi magát, egyértelműen pártpolitikai indíttatásból, egy kampány kellős közepén, és azt a benyomást kelti, hogy a magyar fiatalokat képviseli. Mindezt úgy, hogy valódi tagsága nincsen, valódi eredményeket még nem tud felmutatni.

„Nincs semmi, ami alapján komoly partnerként kellene tekinteni egyes olyan szervezetekre, amelyek ezt a jogot maguknak követelik”

– mondta az államtitkár, aki nem nevezte nevén a Független Diákparlamentet.

A Diákparlament péntekre szervezett tüntetést. Fotó: Halász Nóra

A Fidesz alelnöke hozzátette: kormányzatként meg kell őrizniük a komolyságukat és azokkal kell tárgyalni, akik már eredményeket tudnak felmutatni, komoly tagsággal rendelkeznek, ügyeket és értékeket képviselnek. Véleménye szerint pontosan ugyanezt teszik a köznevelési kerekasztalnál is, ahova korábban a diákparlament képviselőit is meghívták.

„Ha valaki nem jön el egy konzultációra, az bizony az ő mulasztásuk is” – mondta.

Brüsszelt érdekli a véleményünk

A sajtótájékoztatón Novák Katalin Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztossal együtt az új európai ifjúsági stratégia kidolgozásának részleteiről beszélt.

Navracsics Tibor elmondta, év végéig szeretnék kialakítani az új európai ifjúsági stratégiát, amely megszabja majd a következő évek ifjúságpolitikájának irányát. A munka során két kiemelt területre koncentrálnak: az ifjúsági munkanélküliségre, amely ugyan csökkent néhány országban, de továbbra is nyugtalanítóan magas az EU-ban, valamint az ifjúság aktivizálására a demokratikus döntéshozatali folyamatban. Ehhez pedig

számítanak a magyar fiatalok, ifjúsági szervezetek és a kormány véleményére, észrevételeire is.

A következő évek másik nagy uniós vállalkozása az európai felsőoktatási térség és az európai egyetemek hálózatának létrehozása, amelynek részleteit már tavaly elkezdték kidolgozni. A hálózat létrehozásának célja az eddigieknél is nagyobb szintű hallgatói és oktatói mobilitás megteremtése, a nyelvtanulás előmozdítása, valamint iskolai okiratok elismerésének megkönnyítése a tagállamok között.

Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a magyar fiataloknak európai szinten is van releváns mondanivalójuk, aminek el kell jutnia a brüsszeli döntéshozókhoz is. A kormánynak pedig a tárgyalóasztalnál is szem előtt kell tartania, hogy a magyar fiatalokat képviseli, amihez ismernie kell őket és a véleményüket.

A sajtótájékoztatón részt vett Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Ament Balázs, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke és Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke. Mindannyian egyetértettek abban, hogy szeretnék kihasználni a konzultációs lehetőséget, és aktívan részt venni az ifjúsági stratégia kidolgozásában.