Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Addig bizonygatta ártatlanságát, amíg meggyőzte a bíróságot a bűnösségéről

Addig bizonygatta ártatlanságát, amíg meggyőzte a bíróságot a bűnösségéről

Ez a harmadik ítélet a lúgos orvos perében, amely kimondja: egykori szeretője, B. Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház korábbi igazgatója támadta meg 2013. március 12-én Renner Erikát. A ma kihirdetett ítélet szerint (kilenc év börtön, kilenc év közügyektől eltiltás és végleges eltiltás az orvosi hivatás gyakorlásától) B. Krisztián volt az a bukósisakos-maszkos, külföldi akcentussal beszélő férfi, aki megkötözte és lemeztelenítette a nőt, majd lúggal leöntötte a nemi szervét, aztán egy pokrócba csavarva a sorsára hagyta.

Kattintásra galéria nyílik. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Renner nem ismerte fel a támadóját. Soha egyetlen vallomásában sem állította, hogy B. Krisztián volt az, akivel előző év novemberében szakítottak, és aki – szerinte –

nem tudott belenyugodni, hogy vége a kapcsolatuknak, s még jóval a szakításuk után hívogatta és zaklatta őt.

A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában elismerte: igen kevés közvetlen bizonyíték szól B. Krisztián ellen. Egyetlen szomszéd látta a nő támadóját annak lakása körül, s bár őt csak kilenc hónappal az eset után hallgatták ki, mégis meglehetősen pontos leírást adott az ismeretlen férfiről, aki hasonlított B. Krisztiánra.

A bíróság rámutatott: B. Krisztiánnak volt indítéka bántalmazni Renner Erikát. Ő ugyanis, bár családos ember, szerette volna fenntartani a kettejük viszonyát. Renner azonban erre nemet mondott, sőt idővel új társra is talált.

– Az eset összes körülménye arra utal, hogy a támadó csakis olyan valaki lehetett, aki ismerte Renner Erika szokásait, és aki korábban már járt a lakásában is; mivel Renner kutyája nem ugatta meg, tudta azt is, hol tartja Renner a kutya kajáját, ugyanis mielőtt távozott volna a lakásból, megetette az ebet – mondta a bíró.

Nem közönséges rablótámadásról van tehát szó – hangzott el később –, bár a vádlott megpróbálta ezt a látszatot kelteni azzal, hogy elvitte Renner Erika telefonját, iratait és bankkártyáit. A bíróság szerint egy előre kitervelt és gondosan előkészített bűntény történt. B. Krisztián alibit szervezett magának, vastag ruhákkal, a maszkkal és a bukósisakkal megkísérelte megváltoztatni a testalkatát, kinézetét, eltorzította a hangját. Ilyesmit csak az tesz – érvelt a bíró –, aki ismeri az áldozatát és az áldozata is ismeri őt.

Fotó: Halász Nóra

– Egy idegen nem bajlódott volna azzal, hogy megkötözi, két különböző injekcióval elkábítja Renner Erikát, majd meztelenre vetkőzteti és lúggal leönti a nemi szervét, aztán visszaviszi a nappaliba és pokrócba csomagolja, ha csak az értékeit akarja megszerezni. Egy rabló másképpen tette volna ártalmatlanná az áldozatát – jegyezte meg az ítélet indoklásában a bíró.

A ítélet szóbeli indoklása szerint a bűncselekmény elkövetésének módja több dologról árulkodik. Nemcsak arról, hogy az elkövető ismerte az áldozatát, annak lakását és napi rutinját. Arról is, hogy a bosszú hajtotta, s hogy az elkövető orvos lehetett vagy legalábbis egészségügyi tapasztalatokkal rendelkezett.

Meg akarta alázni Renner Erikát, és ennek érdekében hajlandó volt elmenni odáig is, hogy életveszélybe sodorja.

A sértett és védőjének álláspontjával szemben a bíróság úgy ítélte meg, hogy B. Krisztián nem akarta megölni a nőt. Valószínűleg csak azt kívánta elérni, hogy ha nem marad vele, mással se lehessen boldog. Ezért roncsolta szét lúggal a nemi szervét. Ezzel nemcsak nemcsak a nemi életét tette jó időre – ha nem örökre – lehetetlenné, hanem a nőiességében is megalázta őt.

Ugyanakkor ismerte és magabiztosan alkalmazta a műtéteknél, altatáshoz használt speciális injekciókat. Pontosan a testsúlyának megfelelő dózist adott be áldozatának a két szerből, izomba, ahogyan azokat alkalmazni kell, ami megint csak kizárja, hogy egy idegen spontán akciójáról legyen szó. Azt pedig, hogy miután a fürdőszobában lúggal lelocsolta áldozatát,

visszavitte a nappaliba és egy pokróccal betakarta, annak bizonyítékaként értékelte a bíróság, hogy a tettes érzelmileg kötődött áldozatához

– ami szintén orvos ellen szól.

A bíróság ízekre szedte B. Krisztián alibijét, amely szerint ő a Renner Erika elleni támadás idején kórházbejárást tartott. Csakhogy a bíróság szerint a tanúi egymással és önmagukkal is ellentmondásba keveredtek, s ezzel megdöntötték B. alibijét. A táblabíróság álláspontja szerint B. csak azért játszotta el, hogy ellenőrzést tart kórházban, hogy legyenek tanúi, akik majd igazolják: amikor volt szeretőjét megtámadták, ő éppen a kórházban tüsténkedett.

Fotó: Halász Nóra

A bíróság szerint minden, amit az orvos az ügyben mondott és tett, csupán egy célt szolgált:

Leplezni akarta a tettét.

És eközben olykor maga B. Krisztián is belezavarodott saját védekezésébe. Önmaga védelmében hozta fel például a Facebook-bejelentkezés időpontját, bizonyítandó, hogy a támadás időpontjában a kórházban volt és közösségi oldalt használta, később azonban el kellett ismernie: a belépés időzítéssel vagy máshonnan is megoldható, nemcsak az irodai gépéről. Emellett a kórházbejárásra semmiféle eszközt nem vitt magával – mutatott rá a bíróság –, amivel az ellenőrzésen tapasztaltakat rögzíthette volna.

B. Krisztián irodájában azonban találtak egy hivatalos levelet, amelyet Renner Erikának küldött a NAV a lakáscímére, s amelyet kilophattak Renner postaládájából. Mivel a bíróság nyomát sem találta annak, hogy a levéllopással B. mást bízott volna meg, azt fogadta el tényként, hogy

az orvos járt a házban, ahol korábbi szeretője lakása is volt, és ő vitte magával a NAV-os levelet.

Ez pedig csak megerősíti Renner azon állítását, hogy volt barátja folyamatosan zaklatta őt a szakításuk után.

Renner szavahihetősége egy másodpercig sem kérdőjeleződött meg. A bíróság rámutatott: egy alkalommal az egyik nyomozó azt mondta neki, hogy megtalálták volt barátja DNS-ét az egyik gyorskötözőn, amivel megkötötte. A bíró szerint ebben a helyzetben nem lett volna meglepő, ha Renner akár csak annyit is mond: érezte vagy tudta, hogy ő volt az. De még akkor sem tett ilyet.

Renner Erika és Gál András Fotó: Halász Nóra

Renner Erika a még mindig nem jogerős ítélet után a bíróság folyosóján újságírók előtt azt mondta:

– Ez az ítélet nem rólam, és nem nekem szól. Ez a társadalomnak szól, hogy következmények nélkül nem lehet szexuális bűncselekményeket elkövetni.

Később elmondta még, hogy nem örül az ítéletnek, nem is szomorkodik miatta. Az ő életét és egészségét nem adja vissza azzal senki, ha a tettes még több évet tölt majd rács mögött.

Gál András, Renner Erika jogi képviselője azonban nem akar beletörődni abba, hogy csak életveszélyt okozó testi sértésért ítélték el a lúgos orvost. Szerinte B. Krisztián tettében benne volt az emberölés lehetősége, amiért súlyosabb büntetés is kiszabható.

Úgy tudjuk, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség is legalább tíz évig szeretné rács mögött tudni B. Krisztiánt, ezért fellebbezték meg a kilenc éves ítéletet.