Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

32 százalékkal nőtt a balesetek száma januárban

32 százalékkal nőtt a balesetek száma januárban

Nehéz lenne kitalálni, minek köszönhető ez a durva növekedés: a jó időjárásnak.

Januárban a személyi sérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghaltak száma nőtt, ugyanakkor az ittasan okozott balesetek arányában csökkenés tapasztalható – áll az Országos Baleset-megelőzési Bizottság (OBB) közleményében.

A napokban összesítették azokat a baleseti statisztikai adatokat, amelyek hazánk közúti közlekedésbiztonsági helyzetének alakulását mutatják be a januári 31-i állapotoknak megfelelően. A rendőrség által gyűjtött előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2018. január 01. és 31. között összesen 1 178 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, 32,1 százalékkal több, mint 2017. azonos időszakában (akkor 892 balesetet regisztráltak).

Ez a növekedés a súlyos – mutat rá az OBB -, és különösen a könnyű sérüléssel járó balesetek számából adódik, hiszen a halálos kimenetelű események számában 4,2%-os csökkenés történt (48-ról 46-ra). A már említetteknek megfelelően a súlyos sérüléses baleseteknél 19,9%-os (251-ről 301-re), a könnyű sérülésesekében pedig 40,1%-os növekedést regisztráltak (593-ról 831-re).

MTI Fotó: Komka Péter

A balesetben meghaltak számát illetően megállapítható, hogy a tavaly január végi 49-cel szemben idén 51-en vesztették életüket a közutakon. A halálos áldozatokon túlmenően a súlyos sérültek számában 10,8%-os (297-ről 329-re), míg a könnyen sérültek számában 39,2%-os (827-ről 1 147-re) növekedés mérhető. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közúti baleseten belüli aránya kedvezően változott, a múlt év első havi 7,29%-ról idén januárban 7,13%-ra csökkent.

A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok. A személyi sérüléssel járó balesetek 37%-ának a hátterében a gyorshajtás áll (440 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 300 baleset (részaránya 25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 179 baleset (részaránya 15%) történt. A szabálytalan előzés, mint ok, a januári baleseteknek mindössze 3%-ában játszott fő szerepet.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A közúti balesetek túlnyomó részét, 75%-át a személygépkocsi-vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 7%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya az átlagosnál enyhébb januárban 7% volt (85 balesetet okoztak kerékpárral). A „motoros” kétkerekűek vezetői (a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok) ennek mintegy egyharmadát, összesen 27 balesetet okoztak.

A balesetek számának növekedése mögött minden bizonnyal szerepet játszott az átlagosnál enyhébb január. Hosszú évtizedek tapasztalatai alapján a kemény és csapadékos téli hónapokban, az átlagos haladási sebesség lelassulása miatt többnyire a könnyű sérüléses és a „koccanásos” balesetek száma nő, míg ha enyhe a tél, akkor a balesetek következményei sajnos súlyosabbak). A számszerű növekedés másik oka minden bizonnyal a közutakat használók (különösen a járművezetők) jogszerű magatartásának hiányosságaiban keresendő – írja az OBB.