Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

George Clooney vezetésével hollywoodi filmmogulok támogatják a diákok fegyveres erőszak elleni felvonulását

George Clooney vezetésével hollywoodi filmmogulok támogatják a diákok fegyveres erőszak elleni felvonulását

Mindeközben pornóellenes törvényt fogadtak el Floridában, ahelyett, hogy például a fegyvertartási szabályok szigorításával foglalkoztak volna.

George Clooney színész és nemzetközi jogász felesége, Amal Clooney kedden bejelentette: félmillió dollárt adományoz az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás szigorításáért szót emelő floridai diákok mozgalmának.

A bátorság és az ékesszólás hatása

A diákok a múlt szerdán, a floridai Parkland város középiskolájában elkövetett tömegmészárlás után hívták életre mozgalmukat és március közepére Washingtonban menetet szerveznek a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáért, illetve a fegyveres erőszak ellen.

A Clooney-házaspár közleményben tudatta döntését, kiemelve, hogy nagy hatással volt rájuk a túlélőkből aktivistákká vált diákok “bátorsága és ékesszólása”.

Fotó: John McCall/Sun Sentinel/TNS via Getty Images

A pornóra nemet mondtak, a gépkarabély szabad marad

A felháborodott diákok kedden megjelentek a floridai törvényhozás épületében is, ahol arról voksoltak a helyi törvényhozók, hogy napirendre vegyenek-e egy, a tűzfegyverek vásárlásának betiltását szorgalmazó törvényjavaslatot. A képviselők nemmel szavaztak.

Ezek után napirendre vették azt a törvényjavaslatot, ami arról határozott, hogy a pornót nyilvánítsák közegésségügyi kockázattá.

A fegyverellenes beadványt jegyző Carlos Guillermo Smith demokrata képviselő vetette fel, hogy alig egy héttel, egy 17 ember életét követelő iskolai mészárlás után a floridai törvényhozás talán foglalkozhatna ennél fontosabb dolgokkal, például a fegyvertartási szabályok szigorításával. Javaslatát azonban, ami alapján betiltották volna a nagy kapacitású tölténytárakat, illetve az olyan gépkarabélyokat, amilyet Nicolas Cruz használt vérengzése során, lesöpörte az asztalról a republikánus többség.

Kétoldalas hirdetés a New York Times-ban

Lizzie Eaton, a parklandi iskola egyik 16 éves diákja a CNN hírtelevízióban “igazán szívszaggatónak” nevezte a szavazást, amely annak ellenére végződött így, hogy a diákok egész nap győzködni próbálták a demokrata párti és a republikánus törvényhozókat egyaránt.

Fotó: Mike Stocker/Sun Sentinel/TNS via Getty Images

Közben a fegyvervásárlás szigorítása mellett kampányoló két csoport 230 ezer dollárért kétoldalas hirdetést tesz közzé szerdán a The New York Times című lap hasábjain. A hirdetésben név szerint felsorolják azokat a washingtoni kongresszusi politikusokat, akik a kampányukhoz pénzt fogadtak el a befolyásos Országos Fegyver Szövetségtől (NRA).

A CNN televízió egyébként már kedden este fotóikat bemutatva felsorolta azokat a floridai törvényhozókat, akik részben az NRA pénzén kampányoltak.

Spielberg és Katzenberg is támogatja a diákokat

Steven Spielberg és felesége, Kate Capshaw kedden a George és Amal Clooney házaspár bejelentését követően ajánlotta fel, hogy csatlakozva kezdeményezésükhöz ugyancsak félmillió dollárt (127 millió forintot) adományoznak a diákoknak a tüntetés szervezésére. “Az ifjú diákok Floridában és most már országszerte bizonyították vezetői rátermettségüket” – hangsúlyozta az Oscar-díjas rendező, hozzátette, hogy feleségével együtt üdvözlik a diákok mozgalmát.

Jeffrey Katzenberg és felesége, Marilyn is közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Clooneyék példáját követve szintén félmillió dollárral állnak a March for Our Lives (Felvonulás az életünkért) elnevezésű felvonulás mögé.

“Marilyn és én büszkén tartunk a floridai Parkland bátor ifjú vezetőivel, akik fájdalmukat és gyászukat tettekre váltották” – fogalmazott a veterán stúdiófőnök.

Nikolas Cruz a bíróságon: óvadékkal sem szabadulhat. Fotó: Susan Stocker/Sun Sentinel/TNS via Getty Images

A leghíresebb műsorvezető is beszállt

Oprah Winfrey szintén félmillió dollárral járul hozzá a felvonulás sikeréhez. “George és Amal, nem is tudnék jobban egyetérteni veletek. Csatlakozom hozzátok, és 500 ezer dollárt adományozok a March for Our Lives számára” – írta Twitter-üzenetében megjegyezve, hogy a diákok szervezkedése a hatvanas évekbeli Freedom Riders-mozgalomra emlékezteti, amely világgá kiáltotta, hogy “elegük van, és végre hallatni akarják a hangjukat”.

A 17 halálos áldozattal járó floridai iskolai lövöldözés után számos csoport szólította utcai demonstrációra az embereket, hogy támogassák a fegyveres erőszak elleni fellépést.

Az iskolák nem biztonságosak

A March for Our Lives esemény szervezői vasárnap jelentették be, hogy márciusra felvonulást szerveznek Washingtonba a fegyvertartás szigorításáért és a biztonságos iskolákért. “Eggyel se többet. Nem engedhetjük meg, hogy akár egyetlen további gyereket is lelőjenek az iskolában. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb tanárnak kelljen úgy döntenie, hogy a tüzelő fegyver elé ugrik, hogy diákjait mentse. Nem engedhetjük meg, hogy egy újabb családnak kelljen egy hívásra vagy SMS-re várnia, ami sohasem érkezik meg” – írták a közleményben, amelyben hangsúlyozták, hogy az iskolák nem biztonságosak, és semmi sem lehet fontosabb annál, minthogy a gyerekek és tanárok életét megmentsék.

Parkland, 2018. február 16.
Az áldozatok emlékére tartanak gyertyás virrasztást gyászolók Parklandben 2018. február 15-én, miután az előző nap egy volt tanuló lövöldözött a floridai város középiskolájában. Tizenhét embert megölt, tizenhatot megsebesített. (MTI/AP/Gerald Herbert)

A washingtoni felvonulás csak egyike a diákok által Amerika-szerte szervezett megmozdulásoknak. A diákok mozgalmát olyan sztárok is támogatják, mint Justin Bieber, Lady Gaga és Cher.

(via MTI, Independent)