Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fény és árnyék: a Tiborcz-féle Elios a stadionokban is hasított

Fény és árnyék: a Tiborcz-féle Elios a stadionokban is hasított

Tiborcz István korábbi cégével kapcsolatban mindenki az OLAF-vizsgálat által érintett közvilágítási ügyekkel foglalkozik jelenleg, de 2010 óta az Elios Innovatív Zrt. a felpörgetett stadionberuházásokból is nagyot szakított.

A Zoom.hu által összesítése szerint

legalább nyolc stadionberuházásban vett részt az Elios,

és ebből hét esik arra az időszakra, amikor a kormányfő veje érdekelt volt a cégben.

Időrendben ezek az alábbiak:

  • Felcsút, Pancho Aréna – alvállalkozóként
  • Debrecen, Nagyerdei Stadion – alvállalkozóként
  • Budapest, Groupama Aréna – alvállalkozóként
  • Dunaújváros (két megbízás keretében is); az elsőben konzorciumban a Roneko Kft.-vel: nettó 189 millió forint, illetve nettó 24,9 millió forint
  • Újpest, Szusza Ferenc Stadion – konzorciumban a Roneko Kft.-vel: nettó 109,8 millió forint
  • Tatabánya – konzorciumban a Roneko Kft.-vel, és Pharos 95 Kft-vel: nettó 230 millió forint (itt azonban a pálya felújítása is a megbízás része volt)
  • Ajka – konzorciumban a Roneko Kft.-vel: nettó 110 millió forint
  • Kaposvár – konzorciumban a Pharos 95 Kft.-vel: nettó 485,47 millió forint (ez a teljes rekonstrukciós munka díja)

A felcsúti, a debreceni és a ferencvárosi munkának csak sajtóhírekben van nyoma, mert itt nem volt külön közbeszerzési eljárás a világításra. (Illetve az OLAF-botrány hozományaként az Elios a címlapot leszámítva elérhetetlenné tette a honlapját, így a korábban szerepeltetett referenciákat sem lehet megnézni.)

Felcsúton semmilyen közbeszerzés nem volt, ott a Mészáros Lőrinc vezette alapítvány megépíttette a Mészáros és Mészáros Kft.-vel a 3,8 milliárdos stadiont. Debrecenben és a Fradi-pálya esetében a stadion kivitelezőjének alvállalkozója volt az Elios.

Forrás: Facebook/Dunaújváros PASE

A fenti a megbízások közül csak a 2016 végén elnyert kaposvári munka az, amelyik kívül esik Tiborcz István Elios-beli – tulajdonosi, illetve irányítói – szerepvállalásának idején.

Ami még érdekesebb, hogy Tiborcz István 2015. április 28-án vált meg attól a Green Investments & Solutions Kft.-től, amelyen keresztül az Elios tulajdonosa volt 2014-2015-ben. A megelőző három hónapban három stadionos szerződést kötött az Elios: Újpesten (itt a Nemzeti Sportközpontok volt a megbízó), Dunaújvárosban és Tatabányán (mindkét utóbbi helyen az önkormányzattal szerződtek), valamint alig pár nappal Tiborcz távozása után Ajkán is (itt is az önkormányzat volt a megbízó) egyezségre jutottak.

Az alvállalkozóként végzett munkák összegéről nincs infomációink. Ám a közbeszerzési eljárással elnyert megbízások 1,15 milliárd forintot tesznek ki – azonban többször konzorciumban nyert az Elios, és nem kizárólag a világításon dolgoztak.

Valamennyi fenti munkát közpénzből finanszírozták. Felcsúton taós forrásokat használtak fel, a többi esetben pedig közvetlen állami forrásokat rendeltek a stadionfejlesztésekhez. Feltétezhető, hogy a cég ennél több stadionos munkához is juthatott, olyan helyeken, ahol az építkezést egy nagy – többmilliárdos – szerződés keretében adták oda egy kivitelezőnek.

A közvilágításos munkákkal annyi párhuzam mindenképp van, hogy itt is adódtak már minőségi problémák. 2017 augusztusában Felcsúton a Videoton–Ferencváros meccs alatt ment el a világítás, majd szeptemberben Újpesten a Vasas–Haladás alatt aludtak ki a fények.