Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Víz helyett gusztustalan barna trutymó folyik a bajai csapokból

Víz helyett gusztustalan barna trutymó folyik a bajai csapokból

2015 óta uniós támogatásból valósult meg az ivóvízminőség-javító projekt Baján és környékén. Legalábbis papíron, mert a kivitelezés nem igazán sikerült: a víz mangán- és vastartalma megnőtt, gyakran zavaros, koszos víz folyik a csapokból. Közel hatmilliárd forintot költöttek a minőségjavításra az elmúlt években, a projekt végül tavaly zárult le.

Sikertelen petíció

Ikotity István, az LMP bajai országgyűlési képviselője szerint a zavaros és büdös ivóvíz kísérőjelenségek. A fő probléma az, hogy az eddiginél kisebb kapacitáson,

sok szempontból rosszabb minőségű vizet drágábban állítják elő.

A politikus petíciót indított, de – szerinte a megfélemlítések miatt – nem jött össze a megfelelő számú aláírás, amivel számon kérhették volna a városvezetést.

Koszos és ihatatlan – cserébe drágább, mint korábban. Fotó: Zoom.hu

A politikus arra kérte volna a vízminőség-javító programért felelős bajai városvezetést, hogy adjon tájékoztatást a helyzet kialakulásáról, ne bújjon el a nyilvánosság elől. Szerette volna elérni, tájékoztassák a lakosságot, hogy az ivóvízben felfedezhető nagy mennyiségű mangánlerakódás és annak oxidált vegyülete „csak” fogyasztásra alkalmatlan-e, vagy kifejezetten egészségkárosító hatású. Ezekre közel egy év után sem kapott válaszokat.

Büdös, üledékes víz

A sikertelen petíció ellenére elégedetlen fogyasztóból sok van. Beszéltünk több bajai lakossal, akik szerint tarthatatlan az állapot, évek óta nem isznak csapvizet, fürdeni is alig mernek, még akkor sem, ha éppen nem fekete lé folyik a csapból. Tudják, hogy bármelyik pillanatban előtörhet a zavaros folyadék.

Egy kismama a császármetszés után nem mert otthon mosakodni,

mert félt, hogy valamilyen fertőzést kap. Egy másik fogyasztó arról számolt be, hogy bőrgyógyászhoz jár a gyermekével, mert kiütések jelentkeztek rajta.

A jobbik eset, amikor csak zavaros és büdössé válik a víz. Gyakran fordul elő, hogy barnára vált, ilyenkor vastag és sötét üledék marad a kádak alján. A megkérdezett lakosok arról számoltak be, ilyenkor a helyi vízmű valamilyen közleményt ad ki, amely szerint üzemzavar történt. Ebben azt írják, hogy előfordulhat a víz zavarosodása, dolgoznak a hiba elhárításán, legtöbbször a hálózat problémáira hivatkoznak.

Előtte-utána.Fotó: Zoom.hu

Rossz technológia

A jelenség oka egyébként az, hogy az új módszerrel megtisztított víz feloldja a fővezetékben lévő üledéket. Ez azonban

nem a hálózat, hanem a rosszul kivitelezett technológia hibája.

A csapból jövő folyadék ezért zavaros, emiatt magas a mangán- és vastartalma. A jelenség az egész város területén bármikor jelentkezhet, de vannak sűrűbben lakott területek, a lakótelepek és a központ, ahol gyakrabban fordul elő, a probléma pedig folyamatos.

Nyomot hagy a kádban. Fotó: Zoom.hu

Mint Ikotity István kifejtette, nem csak Baján és környékén tapasztalható a probléma. Máshol is voltak sokmilliárdos korszerűsítések, amelyek után, akár technológiai, akár biológiai szempontból, szintén gondok adódtak a vízminőséggel. Hasonló problémákkal szembesültek Szegeden, Hortobágyon, Makón, Szentesen, de még Békés megyében is.

A képviselő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kért tájékoztatását, ahol azt közölték vele, az ivóvízminőség-javító projektek kapcsán

országosan 32 projektnél összesen 46 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

Ikotity szerint önkormányzati és vízközmű szakemberek panaszkodnak a megvalósítás a tenderek, alkalmazott technológiák, a közbeszerzésben kiválasztott cégek és a műszaki átvétel és ellenőrzés miatt.

Kerestük a Bajavíz Kft.-t, szerettük volna tudni, hogy ki volt a munka kivitelezője, és mikor tisztulhat meg a víz a városban. Arra is kíváncsiak voltunk, szerintük káros -e az egészségre a víz. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.