Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolják, milyen stadion épül 10 milliárdért Szegeden

Titkolják, milyen stadion épül 10 milliárdért Szegeden

Aki Budapest felől érkezik autóval Szegedre, az az Izabella hídnál láthatja, hogy daruk állnak az egykori Napfény kemping területén, és a hatalmas üres helyen alapozás folyik.

Itt épül Szeged legújabb futballstadionja, pontosabban a Szegedi Ifjúsági Centrum.

Ez az a létesítmény, amelyet az Orbán Viktor nagy támogatójának tartott Kiss-Rigó László katolikus püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye építhet fel állami forrásokból. Egy 2016. december 20-i kormányhatározat ugyanis 9,7 milliárd forintot csoportosított át egy 8176 férőhelyes stadion építésére. (A stadion területét is térítésmentesen kapta meg az egyházmegye.)

Az egyházvezető akkori elmondása szerint a Dorozsmai úton felépülő létesítmény azonban nemcsak az NB II.-es Szeged 2011-Grosics Akadémia otthonaként szolgálna (amelynek tulajdonosa az egyházmegye), “hanem közösségi térként is szolgálna.”

Aztán szeptemberben aláírták a kivitelezési szerződést az építkezésre. A munkákat nettó 9,399 milliárd forintért a szintén Orbán Viktor közeli támogatójának tartott Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi el. A kiírásból kiderült, hogy a stadion mellett fedett rendezvényközpont, műfüves és fedett edzőpályák is létesülnek majd.

Látványterveket azonban nem mutattak, csak olyan keringtek a sajtóban, amelyeket akkor hoztak nyilvánosságra, amikor az egyházmegye még csak 3 milliárd forintos tao-forrásból építkezett volna.

Ezért most megkérdeztük a Szeged-Csanádi egyházmegyét, hogy milyen tervek alapján épül a tízmilliárdos stadion.

Azt közölték, hogy az egyházmegyének a projekt esetében nincs beszámolási kötelezettsége, és a látványtervek egyelőre hivatalosan nem jelenhetnek meg. Így ezek hiányában néztük és mutatjuk meg a Market Zrt. honlapján található kamerafelvételeket – ez szerepel borítóképünkön.