Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ez a bravúr: közel 30 csalással gyanúsítják, de 3 millió forintot sem lehet végrehajtani rajta

Ez a bravúr: közel 30 csalással gyanúsítják, de 3 millió forintot sem lehet végrehajtani rajta

Busch Béla először mutatkozott a nyilvánosság előtt február 6. óta, amikor – egyebek között – mintegy félmilliárdos csalással gyanúsították meg. Az „Oszter-perben” volt jelenése, vádlottként. 

Haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaéléssel, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, és közel 30 rendbeli, különböző összegű kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség Busch Béla egykori bírót, későbbi sztárügyvédet (aki Habony Árpádot is képviselte a sajtó ellen indított pereiben). Ez kedden hangzott abban a Budapest-környéki Törvényszéken zajló perben, amelyben Busch Bélát, a lovagkereszttel kitüntetett volt tanszékvezető egyetemi tanárt azzal vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy tevékenyen közreműködött egy vállalkozó több tízmilliós „lenyúlásában”.

Busch a perben a hatodrendű vádlott, aki – a vádhatóság szerint – az egyik volt ügyvédbojtárján keresztül látta el V. Tamás vállalkozó védelmét

egy 50 milliós adócsalási ügyben, de valójában csak hitegette őt, miközben társaival összesen mintegy 70 millió forintjától szabadították meg.

(Buscht e büntetőeljárás miatt kizárta tagjai sorából az ügyvédi kamara.)

Ugyanebben a perben vádlott az ismert színész, Oszter Sándor is. A bulvársajtó miatta emlegeti a hivatalosan V. Tamás és társai ellen folyó eljárást Oszter-perként, noha a színész ennek az ügynek jobbára csak a mellékszereplője volt.

Busch a keddi tárgyaláson rendkívül szűkszavúnak bizonyult. Pedig a bíróság is kíváncsi lett volna az ellene februárban indult újabb büntetőeljárás részleteire. Tudniillik ők is csak a sajtóból értesültek arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség február 6-án ügyvédi visszaélés, sikkasztás, valamint több rendbeli csalás gyanúsítottjaként hallgatta ki Buscht, s hogy a bíróság elrendelte a házi őrizetét. A bíró leginkább azt szerette volna tisztázni, hogy mekkora adóssága van Buschnak; a bíróságnak ugyanis a perben tisztáznia kell a vádlott vagyoni helyzetét. Ő azonban erről nem akart beszélni.

Az ügyészség által hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt sajtóértesülések szerint Buscht mintegy félmilliárdos csalással gyanúsítják az ellene februárban indult, sorrendben második, de a Zoom.hu információi szerint valószínűleg még nem az utolsó büntetőügyben. Busch Béla egykori hitelezőitől származó értesülések szerint ugyanis szinte

számolatlanul vett fel magánkölcsönöket, amiket később szintén hitelből fizetett vissza. Már amit visszafizetett.

Többen csak akkor döbbentek rá, hogy a sztárügyvéd átverte őket, amikor megjelent a sajtóban a hír, hogy rövid időre őrizetbe vették és egy újabb ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészségi nyomozók.

Hónapokkal ezelőtt, az „Oszter-per” kezdetén Buschnak is nyilatkoznia kellett a vagyoni helyzetéről. A bíróság előtt tett vallomásából már akkor úgy tűnt, hogy egy minisztériumi középvezető is igencsak módos ember hozzá képest. Szinte semmi vagyona nincs.

A Magyar Nemzet kedden azt írta, hogy egyik hitelezője már egy hárommilliós tartozást sem tudott végrehajtatni Busch Bélán, mert szőrén-szálán eltűnt a vagyona. Az egykor az ő köreiben kifejezetten módos ember benyomását keltől Busch Béla – aki ügyvédként sztárgázsiért dolgozott olyan ügyfeleknek, akik azt ki is tudták fizetni, és aki ismerői szerint úgy is élt, mint akinek bőven van mit a tejbe aprítania – ma már szinte vagyontalan.

Amije volt, állítólag mostanra köddé vált, szinte semmi értékes nincs már a nevén.

Busch végül arra hivatkozva tagadta meg, hogy vagyoni helyzetéről részletekbe menő vallomást tegyen, hogy a februári gyanúsítotti kihallgatása ellen panasszal élt, csakúgy, mint az ügyészség újabb eljárásával szemben is. Szerinte a Központi Nyomozó Főügyészségnek nincs joga és nem is illetékes eljárni vele szemben abban az ügyben.

Ezek után kiderült, hogy az ügy kulcsszereplője, K. Sándor Izrael lecserélte kirendelt védőjét, aki csak percekkel a tárgyalás kezdete előtt értesült minderről. A megbízott védő, Kende Péter azonban nem jelent meg a tárgyaláson. A bíró ezt „időhúzásra tett kísérletnek” minősítette, mondván, K. és új védője minden bizonnyal arra számított, hogy emiatt majd elnapolják az egész tárgyalást és így az új védő időt nyer a felkészülésre.

– Egy ügyvéd nem fogad el olyan megbízást, amire nem tud tisztességesen felkészülni – jegyezte meg a bíró, majd a tárgyalás folytatásáról határozott.

Persze bármi is volt Kende és védence célja, azt sikerült elérni, hogy a keddi tárgyalási nap jóval rövidebb lett a tervezettnél. Miután K. Sándor Izrael meglebegtette, hogy vallomást kíván tenni (a perben korábban nem élt ezzel a lehetőséggel), a bíróság kedden csak az első, valamint a másod- és harmadrendű vádlott védőjének a perbeszédét hallgatta meg, majd elnapolta a tárgyalást.

A védők perbeszédeikben hangsúlyozták: V. Tamás vállalkozó a kezdetektől jogtalannak tartotta, hogy az adóhatóság 50 millió forintot követelt tőle, majd azt is, hogy miután nem fizetett be a NAV által kért összeget, adócsalásért eljárást indított ellene. Ügyvédi tanácsra azonban annak ellenére sem fizetett, de még csak bírósági letétbe sem helyezte pénzt, hogy az akkor hatályos szabályok szerint a annak megfizetése vagy letétbe helyezése esetén nem is indulhatott volna büntetőeljárás ellene.

Mostani védője szerint a lehetséges legrosszabb védekezési stratégiát választotta

az akkori ügyvédje, aki később kiszállt az ügyből. Ő ugyanis arra építette a védelmet, hogy V. Tamás nem egészen beszámítható, ezért nem fizette meg az adóját. Az amúgy kissé paranoid V. Tamás hitt az akkori ügyvédjének. Persze a hatóságok nem fogadták el ezt a védekezést.

V. Tamás régi ismerősétől, Bolcsik Zoltán dandártábornoktól, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőjétől is segítséget kért. Elpanaszolta neki, hogy szerinte milyen jogsértéseket követtek el a sérelmére. Akkor már sejtette, hogy a körülötte tüsténkedő segítők, ügyvédek (köztük Busch) és a mögöttük álló bíró vagy bírók csak a pénzét akarják megszerezni, és nem az ügy számára kedvező megoldásán fáradoznak. A találkozóról feljegyzés készült, amit Bolcsik megküldött a rendőrségnek, ahonnan átküldték a megyei ügyészégi nyomozóknak, de végül nem történt semmi. Ez is csak megerősítette V. Tamást abban a hitében, hogy jobban jár, ha fizet, mert „rendes úton” senki nem szolgáltat neki igazságot.

Több tételben több mint 30 milliót fizetett ki azért, hogy K. Sándor Izrael a legjobb szakembereket mozgósítsa az érdekében. Az egykor filmes producerként is működő K. ugyanis korábban azt állította V. Tamás előtt, hogy tagja a büntethetetlenek társaságának. Ezt a kört olyan emberek alkotják,

akik érinthetetlenek, viszont bármit el tudnak intézni, meg tudják venni az ítéleteket is.

A vád szerint azonban V. Tamás pontosan tudta, hogy a millióiból az ügyében eljáró Cserni János eljáró bírót akarják megvesztegetni, vagy ha ez nem sikerül, levenni az ügyéről. K. Sándor Izrael kapcsolatban állt Csernivel, egyszer interjút is készítette vele, arra azonban semmi nem utal, hogy K. megkísérelte volna megvesztegetni a bírót. Amikor V. Tamás már kezdett türelmetlenkedni, K. Sándor Izrael is stratégiát váltott és attól kezdve már arra kért pénzt, hogy egy másik tekintélyes jogász segítségével leváltsák Csernit, hogy az ügy egy olyan új bíróhoz kerüljön, akinél már majd tényleg elérhetik, hogy ne küldje börtönbe V. Tamást.

V. Tamást a védelem szerint zsarolták. Elhitették vele, ha nem fizet, börtönbe kerül, ezért ő fizetett. Nem volt nehéz dolguk V. személyisége miatt, és mert a körülmények is azt sugallták a vállalkozónak, hogy törvényes úton senki nem szolgáltat neki igazságot. Nem azért fizetett, érvelt a védelem, hogy számára kedvező ítéletet vásároljanak neki, hanem azért, hogy ne kerüljön rosszabb helyzetbe és ne kapjon súlyosabb ítéletet, mint amit feltételezése és „tanácsadói” szerint akkor kapott volna, ha nem fizet.

A per március közepén előreláthatóan a negyedrendű vádlott K. Sándor Izrael vallomásával és ügyvédje perbeszédével folytatódik.