Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Parlamenti vita a Stop Soros törvényről: propaganda, kreténség, elmebajos politika

Parlamenti vita a Stop Soros törvényről: propaganda, kreténség, elmebajos politika

A Stop Soros-törvénycsomag vitáját tartották ma az Országgyűlésben. Mint ismert, a csomag három elemből áll: a civil szervezetek belügyminiszteri betilthatóságát megteremtő, a rájuk kivetendő különadóról rendelkező és az idegenrendészeti távoltartás intézményét bevezető részekből.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Noha a kampányban várhatóan továbbra is fontos elem lesz a Fidesz részéről a migránsozás és a sorosozás, nemrég kiderült, hogy az ezekkel összefüggő, nemzeti konzultációval és milliárdos kormányzati kampánnyal megtámogatott Stop Soros törvénycsomagról mégsem szavaz a T. Ház, majd csak az áprilisi választás után, ugyanis a kormánypártok – melyeknek jelenleg nincs meg a szükséges kétharmados parlamenti többsége – abban bíznak, hogy a Fidesz-KDNP talán újra kétharmadot szerez a választáson, és akkor nem kell a szavazáshoz ellenzéki támogatás. A tervezett jogszabály-változtatás miatt eközben már figyelmeztette Magyarországot az ENSZ és Németország is, mondván:

a Stop Soros törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot, és aggasztó folytatása a magyar kormány támadásának az emberi jogok és a civilszféra ellen.

És ez még nem minden: a Zoom.hu is írt arról, hogy a törvénycsomag ellen tiltakozik 18 nemzetközi és további 237 nemzeti keretek között tevékenykedő, külföldi civil szervezet és szövetség is. Úgy vélik, az emberi jogok védelmezőit nem szabad “törvénysértőnek nyilvánítani” kritikus nézeteik miatt, és a törvények révén védeni, nem pedig “elnyomni” kell őket.

Tuzson: aláássák a nemzet biztonságát

A tömeges bevándorlás súlyos biztonsági kockázatot, növekvő terrorveszélyt hozott Európának – kezdte expozéját a Stop Soros törvénycsomag kormánypárti előterjesztője, Tuzson Bence államtitkár. A magyar kormány már 270 milliárd forintot költött határvédelemre, megépítette a kerítést, és elfogadta a jogi határzárat – emlékeztetett, hozzátéve: megkísérelték az alaptörvény módosítását is a témában, de az ellenzéki képviselők nem szavazatán ez megbukott. Az államtitkár szerint a kormány nemzetközi fórumokon is folyamatosan fellép a kötelező betelepítési kvóták ellen. Továbbra is kiállunk Magyarország védelme érdekében, így

kötelessége fellépni az olyan, az állam érdekével ellentétes, a “nemzet biztonságát aláásó” tevékenységekkel szemben, mint a migráció elősegítése

– folytatta Tuzson. Emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultációban 2,3 millió magyar kinyilvánította, hogy nem akar bevándorlóországgá válni. “Ezt Soros György és az egymás által kölcsönösen támogatott brüsszeli bürokraták azonban nem hagyják annyiban” – mondta. Ebben a harcban a kormánynak új jogi fegyverekre van szüksége, hogy megállítsa a migrációt támogató, finanszírozó tevékenységet – mondta.

A köztereken is megindult a törvény melletti kampány Fotó: Halász Nóra

A törvénycsomag része az idegenrendészeti távoltartásról rendelkező rész, ami már nem szervezetekre, hanem személyekre vonatkozik, és lehetővé teszi, hogy “távol tartsanak” a nemzetbiztonság érdekeivel ellentétes tevékenységet folytatókat az 1100 kilométeres schengeni határ nyolc kilométeres sávjától. Tuzson magyarázata szerint ha nem magyar állampolgár követi el a fenti vétséget, akkor a belügyminiszter Magyarország egész területéről kitilthatja az illetőt. Az ilyen kitiltást a tömeges válsághelyzet elrendelése esetén lehet alkalmazni – emelte ki az államtitkár.

Sok sebből vérzik a Stop Soros

Mint arról a Zoom.hu is írt, a javaslatcsomagot nem véletlenül bírálják nemzetközi szervezetek és a hazai ellenzék, hiszen tartalma és végrehajtása is erősen aggályos. A törvényjavaslat például kimondja, hogy az idegenrendészeti távoltartás a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején rendelhető el hat hónapra, de legfeljebb a válsághelyzet idejére. Ezzel az a baj, hogy

a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet ma is fennáll, holott az elrendelésének törvényi feltételei már 2015 végén sem voltak meg.

Ám ez a mulasztásos törvénysértés nem zavarja a kormányt. A fentieken túl az egész Stop Soros-törvénycsomag komolyságát megkérdőjelezi, hogy névadójára, a kormány által közellenségként kezelt Soros Györgyre nem is vonatkozik, hiszen maga Pintér Sándor belügyminiszter ismerte el nemrég, hogy a milliárdos „nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet”.

Sőt, a törvénycsomag kampányelemként való felhasználásának hatékonyságát is gyengíti, hogy a Zoom.hu megbízásából készült Policy Agenda kutatás szerint

a választók 59 százaléka nem hisz abban a kormányzati propaganda által sulykolt állításban,

amely szerint a hazai civilek „betelepítést szervező irodák” létrehozásával segítenék a Soros-terv megvalósítását.

Németh Szilárd büszke és örül

A Fidesz-alelnök és rezsibiztos Németh Szilárd a Fidesz vezérszónokaként szólalt fel a vitában a javaslatcsomag mellett, amire szavai szerint nagyon büszke. Szerinte a kérdés a magyarok és Európa jövőjét “minimum 100 évre” határozza meg, miközben az ENSZ és Brüsszel is támadja a magyar kormányt, pedig az, ami a törvénycsomagban megfogalmazódott, az csak eszközeiben új, de üzenetében nem, mert a Fidesz és a kormány eddig is azt mondta, hogy “mivel nekünk keresztény gyökereink vannak, nem akarunk muszlim Európában, kevert Európában élni.”

Németh Szilárd szerint a választás tétje, hogy sikerül-e a Stop Sorossal megvédeni MAgyarországot MTI Fotó: Kovács Attila

A Fidesz-alelnök felszólalásában külön megemlítette “a Soros György zsebéből kikandikáló brüsszeli politikusokat”. Végül párhuzamot vont a törvénycsomag választás utáni elfogadásával és magával az április 8-i parlamenti választás tétjével: szerinte az a kérdés, hogy olyan országa lesz-e ezután Magyarországnak, amelynek “Magyarország az első”, vagy olyan, amelyik idegen érdekeket szolgál, és majd “Soros-félék” ülnek az új parlamentben. Németh Szilárdhoz hasonlóan dicsérte a kormány javaslatcsomagját Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt, a KDNP vezérszónoka. Ő is kihasználta “az őshonos európai népek és nemzetek védelmében” a lehetőséget és a törvényjavaslat vitáját arra használta, hogy a Fidesz választási győzelmének fontosságáról győzködje hallgatóságát.

MSZP: ez propagandatörvény

Az MSZP nem vesz részt a Stop Soros propagandatörvény vitájában – jelezte előre a szocialista frakció vezetője. Tóth Bertalan hangsúlyozta, jelenlétükkel a szocialisták direkt nem legitimálják “a civil társadalom elleni újabb kormányzati támadást”.

Magyarországra nem egy távoli, idős bácsi, hanem Orbán Viktor és oligarchái – Tiborczok, Mészárosok, Garancsik – jelentenek veszélyt,

akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából – indokolta döntésüket Sorosra utalva a frakcióvezető.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője jelezte: a szocialisták távol maradnak a vitától MTI Fotó: Kovács Tamás

Az MSZP szerint “ma már tudjuk, hogy Magyarországon a migráció főszervezői: Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Rogán Antal. A magyar emberek megkérdezése nélkül, titokban ők engedtek be 1300 menekültet Magyarországra, ők telepítettek le 20 ezer gazdasági bevándorlót, ők engedtek be orosz bűnözőket az országba és ők üzleteltek tisztázatlan hátterű közel-keleti személyekkel.” Azt is javasolták: a Parlament a Stop Soros helyett inkább foglalkozzon “minden idők legsúlyosabb korrupciós botrányával kellene foglalkozni, amelyben 13 milliárd forint költségvetési csalással gyanúsítják Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt.”

Jobbik: ezt hallgatni is fáj

A Jobbik vezérszónoka, Mirkóczki Ádám a kormány és a Fidesz képviselőihez fordulva azzal kezdte: “épeszű embernek egyszerűen fáj hallgatni, amit Önök itt mondtak.” Aztán pedig emlékeztetett, hogy talán a Jobbik-frakciója az egyetlen, amelyikben nem ülnek egykori Soros-ösztöndíjasok, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Stop Soros törvénycsomag csak a valós problémák elfedésére jó, valódi hatása nincs, mert a Büntető törvénykönyv most is minden szükséges jogszabályt tartalmatz az illegális migráció és a terrorizmus megbüntetésére.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

“Önök mit művelnek, milyen károkat okoznak a társadalomban a kereszténység védelmére hivatkozva?” – tette fel a kérdést Mirkóczki, aki szerint nonszensz, hogy már 4-5 éves gyerekek a migráció veszélyességéről beszélgetnek, tanárok ezzel riogatnak diákokat, ráadásul már a gyerekcsatornákon is az “Ön idióta reklámjuk megy.” Megjegyezte:

a Fidesz az 1984-ből ismerős napi kétórás gyűlöletet napi 24 órássá fejlesztette.

Az “olyan elmebajos politika, amit Önök folytatnak, nyugodtan megengedhetné, hogy akár ordítsak is” – reagált Mirkóczki Ádám a kormánypárti padsorokból érkező bírálatokra. A kormánypárti bekiabálókat Mirkóczi hozzászólása alatt az elnöklő Hiller István MSZP-s alelnöknek is többször rendre kellett utasítania.

LMP: az istálló is kilóg, nem csak a lóláb

Meg lehet nyugodni, a Hírcsárdán megjelent Soros-terv nem igazi, az csak egy vicc, bár önök nem értik – fordult a kormánypárti politikusokhoz az LMP vezérszónoka. Sallai R. Benedek szerint a migrációs krízis vagy éppen az, hogy az Európai Unió be akar avatkozni a nemzetállamok politikájába, nem újdonság, és ha csak most vette észre a kormány az elég nagy baj, ahogy az is elég nagy baj, ha mindössze ennyi a válaszuk ezekre, mint ez a Stop Soros törvénycsomag.

Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett, hogy amiről Németh Szilárd beszélt, miszerint “2015-ben 400 ezer ember vágtatott át az országon”, az amúgy csak azért történhetett meg, mert a kormány nem volt képes kezelni a helyzetet. “Itt az egész istálló kilóg, nem csak a lóláb” – utalt Sallai R. Benedek arra, hogy miközben bármilyen törvényt átnyomnak a Parlamentben akár egy nap alatt, ezt a törvénycsomagot direkt nem bocsátják szavazásra, hogy a Fidesz és a kormány a kampányban végig tudjon erre hivatkozni, hogy ez a választás tétje, mert majd csak az új parlament szavaz róla. Hozzátette:

“az Országgyűlésből bohóc-cirkuszt csinálnak, csak hogy kampánycélokra felhasználhassák”.

Az LMP politikusa is amellett érvelt egyébként a vitában, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályok elég mozgásteret adnának a helyzet kezelésére, nincs szükség a Stop Sorosra. Azt is mondta, a kormány nem segít, a törvényjavaslat pedig a civileket akarja elriasztani attól, hogy másokon segítsenek – akár ha a kárpátaljai magyarokról is lenne szó. “Miért nem mondják inkább, hogy Stop a putyini befolyásszerzésnek?” – kérdezte az ellenzéki politikus, aki szerint a magyar kormány “Putyin pincsikutyája”. Azt mondta, kétharmados hatalmával élve a Fidesz semmi jót vagy hasznosat nem tett, pedig Stop-ot mutathatna például az egészségügy leépülésének is.

A frakció-vezérszónokok után egy független képviselő, Fodor Gábor szólalt fel, előrebocsátva: a Stop Soros törvényjavaslat veszélyes propagandacélokat szolgál, mert indulatokat és gyűlöletet kelt. A javaslat szégyenteljes indulatokra épít – állapította meg Fodor.

Mindezek után a Stop Soros törvénycsomagot előterjesztő kormány nevében senki nem kívánt élni azzal a lehetőséggel, hogy reagáljon az ellenzéki felszólalásokra.