Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Valójában Orbán Viktor hívta meg Geert Wilderst ebédelni januárban

Valójában Orbán Viktor hívta meg Geert Wilderst ebédelni januárban

Orbán Viktor hívta meg ebédelni idei magyarországi látogatásán Geert Wilderst. Legalábbis ezt állítja a Volksrant című holland újságban megjelent véleménycikkében a holland Szabadságpárt elnöke.

Az eddig sem volt titok, hogy az iszlámellenes nézeteiről ismert szélsőjobboldali politikus január végén találkozott a magyar kormányfővel Budapesten. Igaz, ez sem Orbán Viktor közleményéből derült ki, Wilders posztolt egy fotót a kézfogásról a Twitter-oldalán.

Wilders több helyen is bemutatta új könyvét magyarországi látogatásán. Forrás: Geert Wilders Facebook oldala

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke akkor nem tagadta a két politikus találkozóját, sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy erre már nem először került sor.

Azt viszont már nem közölte, hogy pontosan ki kezdeményezte a találkozót. Valószínűleg nem véletlenül: ha lehet hinni Geert Wildersnek, akkor

Orbán Viktor volt az, aki meghívta egy közös ebédre, amikor a holland politikus Magyarországon mutatta be Halállistán című könyvét.

Magyarország, a példakép

Persze nem ez az egyetlen érdekesség, ami a holland napilapban megjelent véleménycikkben megjelent. Wilders – mint korábban azt már a Breibart oldalán is megtette – nem győzi dicsérni a magyarokat, és példaként állítja az országot Nyugat-Európának.

„Egy magyarországi látogatás csodás élmény mindazoknak, akik

saját szemükkel akarják látni, hogyan néz ki Európa az iszlám nélkül.

De a legcsodálatosabb dolog talán az, hogy a magyarok nem csinálnak belőle titkot: azt szeretnék, ha ez így is maradna” – kezdi írását Wilders.

„Magyarországon és Közép-Európában szinte egyáltalán nincsenek mecsetek, iszlám iskolák, halal ételek és az utcákat sem lepik el a muszlim fejkendők. A könyvemet nyíltan kiteszik a könyvesboltok kirakatába” – sorolta a politikus, aki több magyar várost is körbeturnézott a kötettel.

Forrás: Geert Wilders Facebook oldala

Wilders – aki ellen 2004-ben merényletet akartak elkövetni iszlámellenes nézetei miatt, és magyar felesége van – külön kiemelte, hogy a régióban sokkal nyíltabban lehet beszélni az iszlámról, mint Nyugat-Európában. Véleménye szerint ez azért van, mert a közép-európaiak jobban tisztában vannak azzal, mi forog kockán. A magyar, lengyel, cseh és szlovák vezetőkkel ellentétben ugyanis a nyugat „nem meri védelmében venni zsidó-keresztény identitását és humanista értékeit”.

A szélsőjobboldali politikus szerint ennek egyik oka, hogy Nyugat-Európában, különösen Hollandiában a kulturális relativizmus, az „önutálat” lett a divat. Ezért kerülhetett ezekben az országokban hatalomra egy olyan vezetés, amely több módon is segíti az iszlámot. A magyarok azonban – legalábbis Wilders szerint – nem estek ebbe a hibába.

Bár a Volksrant ügyelt rá, hogy ugyanebben a témában lehozza a holland 66-os Demokraták pártelnökének, Alexander Pechtoldnak a véleményét is, Wilders már máskor is többször megragadta az alkalmat, hogy dicsérje Orbán Viktort és a magyar kormányt. A Breibarton megjelent cikk mellett tavaly például

a magyar kormányfőt nevezte meg az „Év emberének” Twitter-oldalán.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Szabadságpárt vezetőjének néha ne gyűlne meg a baja a magyarokkal. Ahogy a Zoom.hu megírta, Wilders december közepén a magyar származású Hegedüs Gézát jelölte a párt rotterdami listájának élére. Egy nappal később kénytelen volt visszavonni a döntését, miután kiderült, hogy a holland politikai életben addig ismeretlen Hegedüs nézetei még a Szabadságpárt támogatóinak is túlzóak voltak.