Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Komoly versenytársai akadtak Mészáros Lőrincnek a Telenor-ügyletben

Komoly versenytársai akadtak Mészáros Lőrincnek a Telenor-ügyletben

A jelek szerint a régió leggazdagabb cseh üzletemberével és egy amerikai befektetési alappal kell megküzdenie a felcsúti polgármesternek.

Igencsak komoly versenytársakkal kell megküzdenie Mészáros Lőrincnek, ha komolyan gondolja a Telenor magyar, bolgár, szerb és montenegrói leányvállalatainak megszerzését. Az ügyletről csupán annyit lehet eddig tudni, hogy a norvég telekommunikációs vállalat jelezte: kapott ajánlatot a portfóliára, ám az nem kötelezi semmire. Azt az első negyedévben megvizsgálják.

Az Index lapértesülésekből származó gyűjtése alapján a versenyben Mészáros érdekkörének Petr Kellner cseh milliárdossal, míg az amerikai KKR private equity alappal kell megküzdenie. A neveket leíró lapok jelezték, hogy nem kaptak megerősítő nyilatkozatokat a felektől.

A cseh üzletember a régió leggazdagabb üzletembereinek egyike, s PPF Holding elnevezésű csoportján keresztül fejezte ki az érdeklődését. Állítólag mind a négy érintett országban megvenné a Telenor üzletét, de Bulgáriában még az ország egyik legnagyobb televíziós hálózatát is bekebelezné

A szerb sajtó pedig leginkább a New York-i székhelyű KKR private equity alapról ír pályázóként. Ez valóban óriási játékos, hiszen a több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató és jelenleg is mintegy 40 milliárd dollár körüli vagyont kezelő cég a három legfontosabb private equity szereplő egyike. Régebben a cég az alapító unokatestvérek teljes vezetéknevét használta (Kohlberg Kravis Roberts & Co.), de ma már a rövidítés a hivatalos elnevezés. A KKR-nek az ingatlan, energia, illetve pénzügyi szektorra fókuszáló befektetései mellett már vannak média és távközlési invesztíciói is.