Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán: A nemzeti függetlenség nem lekvár, nem áll el a polcon, meg kell védeni

Orbán: A nemzeti függetlenség nem lekvár, nem áll el a polcon, meg kell védeni

Huszadik évértékelőjét tartotta Orbán Viktor: ezúttal a Várkert Bazárban gyűlt össze a válogatott közönség, hogy meghallgassa, mit gondol a pártelnök-kormányfő a mögöttünk hagyott esztendőről, és mit gondol a jövőről – különösen most, választási évben. Mint arról a Zoom.hu már írt, ezúttal számadást, netán ígéreteket aligha várhattunk tőle – mozgósítást annál inkább.

Kattintson, galéria nyílik. Tüntetők várták a kormányfőt Fotó: Veres Viktor

A helyszínen tüntetők várták Orbán Viktort, az érkező vendégek között pedig felbukkant például Mészáros Lőrinc is.

Megérkezett Mészáros Lőrinc is. További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

A teremben a szokásos nemzeti színű zászlóerdő volt az egyetlen dekoráció, ami előtt ezúttal is Balog Zoltán erőforrásminiszter vezette fel Orbán Viktor beszédét, amit a kormányfő hagyományosan a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére mond el.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Balog rövid felvezetőjében jelezte is: 1999 óta hallhatunk Orbán- évértékelőket, de a mostani különleges, mert 50 nap múlva választás lesz. Ezután “Noé apánkkal” példálózott, akit annak idején sokan bolondnak néztek, amikor nekiállt bárkát építeni. Sokan nem hittek neki, hogy itt a baj, és ez a helyzet ma is, “nem mindenki látja a lényeget” – fejtette ki Balog. Mint mondta,

áprilisban nem csak egy pártszövetség győzelméről van szó, a tét annál sokkal nagyobb.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Mikrofonhoz lépett Orbán

Az igazi kihívást az idősíkok jelentették, nem a mondanivaló kiválasztása – kezdte Orbán, aki rögtön rátért a lényegre: 30 éve alakították meg a Fidesz, ez a huszadik évértékelő, 8 éve kormányoznak, és már csak 49 nap van a választásig.

Szijjártó Péter is ott ül a közönségben Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az ellenzék “lehangoló, undok és igazságtalan dolgokat vágnak a fejünkhöz”, mégis “ez a nyolc év jól sikerült, sőt talán jobban, mint vártuk – állapította meg Orbán, aki emlékeztetett, hogy 10 év alatt egymillió új munkahelyet vállaltak, és már 766 ezernél járnak. Arra sem számítottak, hogy Matolcsy György ilyen ütemben alakítja át a Magyar Nemzeti Bankot – sorolta Orbán, aki Varga Mihálynak pedig azt köszönte meg, hogy a gazdaság jól teljesítése miatt már tavaly karácsony előtt tudtak nyugdíjprémiumot fizetni az időseknek.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Orbán azt mondta, “megköveteltem a minisztereimtől”, hogy érjék el a teljes foglalkoztatottságot, és többé ne lehessen becsapni az embereket a hitelekkel. “Jó érzés látni, hogy a magyar nép kultúrnép maradt” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy nő a színházlátogatók száma.

Kihoztuk ebből a nyolc évből, amit különösen nemzetközi ellenszélben ki lehetett hozni

– mondta Orbán, azt kívánva Magyarországnak: soha rosszabb nyolc éve ne legyen.

A célszalag még odébb van

Magyarország kezd hasonlítani egy dolgos, rendezett országra, és már jobban teljesít, de nem úgy, ahogy tehetsége alapján képes lenne erre, vagyis van még munka bőven – állapította meg Orbán. Azt mondta, akkor van jövő, ha megvédjük a családokat, a függetlenséget és a nemzeti identitást – ez a magyar modell. Szerinte ez a modell azért sikeres, mert magyarok milliói hisznek benne. Ennek a modellnek a sikerére a legbüszkébb az elmúlt nyolc évből.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Magyar bankrendszer és magyar médiumok nélkül nincs nemzeti függetlenség – mondta Orbán, aki szerint azonban

ez a függetlenség nem lekvár, nem áll el a polcon, hanem “időről-időre meg kell védeni”.

Eddig 16 évet voltunk ellenzékben és 12 évet kormányon, vagyis nincs még meg az egyensúly – állapította meg Orbán a “Fidesz vérvonalát” emlegetve. “Kétszer egymás után nyertünk kétharmaddal, az ország híre, ismertsége és befolyása pedig nagyobb, mint azt az ország mérete indokolná” – mondta.

Elárulta a siker titkát

Orbán elárulta azt is, mi a siker titka: a Fidesz-KDNP szünetelteti a politikai korrektséget, “a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt pedig az IMF-nek.” Antikommunisták vagyunk és hazafiak, szeretjük Magyarországot és mindent meg is teszünk érte – mondta Orbán, aki szerint ez különbözteti meg a Fidesz-KDNP-t a többi párttól.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

“Nem is értem, hogy tudnak az ellenzéki pártok ilyen állapotban kormányzásra jelentkezni” – szólt az ellenzékiekről Orbán, aki szerint Karácsony Gergely csak csődgondnok és az a dolga, hogy kivezesse az MSZP-t a parlamentből. Az LMP-ről úgy vélekedett, szerinte csak annyit mondanak, hogy “legyen más”, ennél többet nem tudni róluk. A DK esetében megjegyezte: a párt egy volt kormányfő vezetésével csak annyit tud üzenni, hogy az egyházak fogják be a szájukat. Van egy olyan, “egykor szebb napokat látott nemzeti párt”, amelyik szerint az iszlám a legnagyobb reménység most – folytatta a Jobbikkal. Kihívóit e körkép után Orbán úgy értékelte általánosságban: “Magyarország többet érdemel.”

NARANCSSÁRGA!!

Orbán Viktor ezúttal is egyszínű, narancssárga nyakkendőt kötött, éppen úgy, mint 2016-ban és 2013-ban. Az is megfigyelhető, hogy 2010 óta évértékelőin Orbán elhagyta a mintás, pöttyös vagy csíkos nyakkendőket, azóta egyszínűt visel.

Ezután Orbán a német nagyvárosokat ellepő migránsokról, majd az Afrikából érkező újabb milliókról beszélt, muszlim többségű európai fővárosokat vizionálva:

“a Nyugat elesik, miközben Európa észre sem veszi, hogy megszállták.”

Ezen a ponton Orbán megjegyezte: Európa két részének fejlődési iránya elkanyarodott egymástól. A piacgazdaság közös, de az alapok, amire minden épül, egyre inkább különbözik egymástól. Szerinte a nagy Nyugat-európai országok máris bevándorlóországok lettek, és a jelek szerint ott senki nem akarja visszafordítani ezt a folyamatot – talán Soros György felforgatói akcióinak hatása is ez. Magyarország viszont a kerítéssel sikeresen védi Európát, “mi vagyunk a latin, vagyis nyugati kereszténység utolsó bástyája” – állapította meg.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az igazi veszély Nyugatról jön

Az igazi veszély Nyugatról fenyeget, mert azt akarják, hogy mi is bevándorlóország legyünk, váljunk kevert népességű országgá – mondta Orbán. Azt mondják, akkor vagyunk szolidárisak, ha így teszünk – folytatta. De Orbán szerint nem leszünk szolidárisak, ha egy posztkeresztény és poszteurópai korszak ennek az ára.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Szerinte nem reménytelen harc ez, sőt “nyerésre állunk”, sőt a környező országokban is fordulat látszik beállni ebben a kérdésben. Viszont azokra is kitért, akiket nem szível. Névsorolvasást tartott arról, “kik haraptak belénk, de beletört a foguk”: Feumann, Kern Ausztriából, Renzi, Milanovic és Martin Schulz, aki “minden akart lenni, de végül semmi sem lett.”

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ezután Orbán megint sorosozott egy kicsit, emlékeztetve az Európa Tanács emberi jogi biztosának kijelentésére, aki a homo sorosensus, a Soros embertípus létrehozását sürgette. Csakhogy Orbán Viktor szerint “nem vagyunk birkák, ezért is született meg a Stop Soros törvénycsomag.” Orbán azért küzd – mondta -, hogy legyen közös európai határvédelem, aki pedig beenged bevándorlókat az országába, az tartsa is meg őket és gondoskodjon róluk. Hosszasan bírálta továbbá az ENSZ készülő menekültstratégiáját, ami szerinte “szép feladat Szijjártó Péter barátunknak.” Orbán szerint az ENSZ-nek, ahová “befészkelték magukat Soros emberei -, meg kell üzenni: Magyarország megfékezi és megállítja ezeket a terveket.

Reménytelen helyzetű ellenzék

Ma Magyarországon “politikai ellenfeleink reménytelen helyzetben vannak” – állapította meg Orbán, aki hosszan sorolta, hogy az ellenzéki pártok miben nem támogatták a kormány menekült-, Brüsszel- és Soros-ellenes politikáját. A kampányt ahhoz hasonlította, amikor valaki leugrik az 50. emeletről, és zuhantában időről-időre megjegyzi: még minden rendben. Ötven nap múlva, a választáskor “mindannyian megérkezünk, ki az ötvenedikre, ki a földszintre, Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok!” – búcsúzott végül hallgatóságától Orbán.

További képekért kattintson! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs