Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még az idén szentté avatják néhai VI. Pál pápát

Még az idén szentté avatják néhai VI. Pál pápát

Az idén szentté avatják VI. Pál pápát, aki elődje, XXIII. János után a II. Vatikáni Zsinatot felügyelte és befejezte – hozta nyilvánosságra a Szentszék. Ferenc pápa csütörtökön, római papokkal találkozva közölte döntését. A beszélgetés felvételét a Vatikán szombaton tette közzé.

A beszélgetés során a katolikus egyházfő tréfálkozva kijelentette, hogy elődje, XVI. Benedek emeritus pápa és ő maga is „várólistán van”.

VI. Pál, született Giovanni Battista Montini (1897-1978) viharos történelmi időszakban, 1963 és 1978 között vezette a katolikus egyházat. Az ő felügyelete alatt fejeződött be az egyházat megújító, XXIII. János pápa által elindított II. Vatikáni Zsinat, melyet elődje – halála miatt – nem fejezhetett be.

VI. Pál pápa egyházi karrierjének jelentős részét diplomáciai szolgálatban töltötte, mielőtt Milánó érseke lett. 2014-ben avatták boldoggá, miután hitelesítettek egy személyéhez kötődő csodás gyógyulást. Február elején egy vatikáni teológiai és orvosi bizottság egy második csodát is hitelesített, így nincs akadálya a szentté avatásnak.

Ő a harmadik pápa, akit Ferenc pápa szentté avat öt évvel ezelőtti megválasztása óta. A másik két, általa szentté avatott egyházfő az 1963-ban meghalt XXIII. János és a 2005-ben elhunyt II. János Pál volt.