Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Stop Soros: az ENSZ és Berlin is figyelmeztette a magyar kormányt

Stop Soros: az ENSZ és Berlin is figyelmeztette a magyar kormányt

A Stop Soros törvénycsomag indokolatlanul korlátozza az egyesülési szabadságot, és aggasztó folytatása a magyar kormány támadásának az emberi jogok és a civilszféra ellen – jelentette ki pénteken Genfben Rupert Coleville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

A Reuters hírügynökség beszámolójában azt emelte ki, hogy a törvényjavaslat lehetőséget adna a belügyminiszternek, hogy betiltsa a migrációt támogató civil szervezeteket.

Coleville felszólította a magyar kormányt, hogy garantálja az egyesülési szabadság érvényesülését.

A német kormány szerint is aggályos

Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere csütörtökön tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány jogszabályjavaslatai megnehezítik, és talán lehetetlenné is tehetik a menekülteket és menedékkérőket segítő civiltársadalmi szervezetek munkáját.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy az aggályokat “félreérthetetlenül” kifejezésre juttatta a magyar kormány előtt.

Hangsúlyozta, hogy akár valamilyen oktatási projektről, akár a szociálisan rászorulók támogatásáról, a menekültek vagy a nemzeti kisebbségek ügyéről van szó, “a demokrácia abból él, hogy az emberek kiállnak meggyőződésük mellett”.

Michael Roth nyilatkozata szerint az Európai Unió a négy közös alapszabadság tiszteletére és védelmére kötelez, határokon innen és túl.

A politikus hozzátette: “csak egy élő és kritikus civil társadalommal tudjuk fenntartani az értékek közös Európáját”.

Stop Soros: figyelmeztette Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa

Stop Soros: figyelmeztette Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa Nils Muiznieks csütörtöki közleményében aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvénycsomag tervezett bevezetésével kapcsolatban, amely véleménye szerint tovább súlyosbítja a szabadságjogok helyzetét Magyarországon. Muiznieks úgy vélekedett, hogy a törvénytervezet – bevezetése esetén – önkényes módon korlátozná a nem-kormányzati szervezetek nélkülözhetetlen munkáját.

Az Európa Tanács emberi jogi főbiztosa csütörtökön fejezte ki aggodalmát, szerinte a Stop Soros törvénycsomag tovább súlyosbítja a szabadságjogok helyzetét Magyarországon.

Európa Tanács emberi jogi főbiztosa

Európa Tanács emberi jogi főbiztosa

(MTI)