Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meglennének a magyarok az EU nélkül? – Erős törés a társadalmon belül

Meglennének a magyarok az EU nélkül? – Erős törés a társadalmon belül

A magyarok többsége (még mindig) uniópárti és a szűk többség úgy gondolja, hogy Magyarország igazán sikeres gazdasági értelemben csak a szövetség tagajaként lehet. Ugyanakkor a kistelepülések lakói és a Fidesz-szavazók már nem ilyen biztosak ebben a kérdésben – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amit a Zoom.hu kérésére készített.

Gyakran felmerül a kérdés – főleg nyugati politikusokban –, hogy Magyarország csak a támogatásokat akarja élvezni, amiket az EU-tól kap, és a kötelezettségekkel nem törődik. A magyar miniszterelnök többször tett olyan kijelentést, hogy a magyar gazdaság valójában nem függ az EU-tól és képes lenne saját lábán megállni. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy

a választók miként gondolják: az EU támogatása nélkül sikeresen működtethető-e az ország?

A kutatást a Zoom.hu kérése a Policy Agenda végezte el.

A válaszadók többsége, egész pontosan 53 százalékuk azt gondolja, hogy ha nincs EU-támogatás, akkor Magyarország nem tud sikeres lenni. Természetesen a pártok szavazótábora alapján megosztottak a válaszok: a Fidesz szavazóinak 40 százaléka ért egyet azzal, hogy az unió nélkül nincsen sikeres Magyarország, míg a baloldal/liberális szavazóknál 68 százalék az arány. Talán meglepő, hogy a Jobbik választói is azt gondolják (63 százalék), hogy szüksége van Magyarországnak az Európai Unióra, és a bizonytalanok 62 százaléka is ezt tartja.

Az unió „hasznosságát” illetően erős törés van a magyar társadalmon belül a településtípusok alapján.

Legkevésbé a kistelepülésen élők gondolják úgy, hogy a sikeres Magyarországhoz kell az EU is, sőt, az itt élő kormánypárti szavazók csak 29 százaléka van ezen az állásponton. Ez azt is mutatja, hogy miközben 2,4 millió választó él a legkisebb településeken, ők nem úgy élik meg többségükben, hogy az EU olyan, amely szükséges feltétel Magyarország boldogulásához. Körükben az európai értékek megvédése, amely állandó eleme az ellenzéki – főleg baloldali/liberális – pártoknak, nem jelent olyan elemet, amely miatt szembefordulnának a kormánypártokkal.