Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kétmilliárdos kártérítési pert nyert a felszámolás alatt levő Buda-Cash

Kétmilliárdos kártérítési pert nyert a felszámolás alatt levő Buda-Cash

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint 1,9 milliárd forintot (plusz késedelmi kamatokat) kell fizetnie a dán Saxo Banknak a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt javára. A bíróság azt is kimondta, hogy a dán banknak vissza kell szolgáltatnia a nála letétben levő értékpapírokat.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint 2015 februárjában csődbe ment Buda-Cash Brókerház Zrt. 2015 januárjában kötött szerződést a dán Saxo Bank A/S-el, amelynek során számos értékpapír került a dán bankhoz. A Saxo és a Buda-Cash 2003 óta üzleti partnerek voltak, ám 2015 januárjában a magyar brókercég számlái fedezethiányt mutattak a Saxo-nál. A csőd közelében lévő Buda-Cash nem tudott fizetni, így kerültek magánügyfelek befektetési papírjai a januári megállapodás keretében a bankhoz. A brókerház csődjét követően azonban a Saxo nem szolgáltatta vissza a fedezetet, hanem visszatartotta azokat.

A Fővárosi Törvényszék első fokon megállapította, hogy a 2015. január 18-án kelt megállapodás érvénytelen, ezért bíróság kötelezte az Saxo Bankot, hogy fizessen meg a felperesnek 1,17 milliárd forintot forintot, és 2,54 millió eurót (715 millió forintot), valamint ezek késedelmi kamatait, illetve adja vissza a felperesnek az értékpapírjait. Utóbbiak ugyanis a volt Buda-Cash befektetők tulajdonát képezik, így jó eséllyel részben megtörténhet a kártérítésük.