Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elvarázsolt kastély: Lázár elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte

Elvarázsolt kastély: Lázár elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte

Az elmúlt nyolc évben felpörgött és egyre népszerűbbé vált az a nemzeti társasjáték, amelynek lényege, hogy újságírók politikusok eltitkolt vagyonát, gazdagodását igyekeznek feltárni, majd a megállapításokat az ország választott vezetői faarccal tagadják. A tagadásnak, persze, vannak változatai, de a legbiztosabb megoldásnak mostanában az látszik, ha válasz gyanánt az illető sorosozik egyet.

Az összpolitikai elfoglaltság legutóbbi találós kérdéseinek egyike, hogy valójában kié az a Hódmezővásárhely melletti vadászkastély, amelyet a Lázár János kancelláriaminiszter és családtagjai tulajdonában lévő földterületek ölelnek körül; mintegy – jogilag elhatároltan, de – azok közepén található.

A kastély körül lévő területeket az elmúlt időszakban sorra felvásárolták a politikus rokonai, miközben a kancelláriaminiszter igyekszik tagadni, hogy bármi köze lenne az impozáns, százmilliós palotához. Korábban az Átlátszónak már egyszer mindent letagadott a Nagyréti Vendégházzal kapcsolatban, s csak azt ismerte el, hogy a szomszédban erdőgazdálkodást folytat. A kastélyról, amelyről a napokban a Magyar Narancs közölt drónfelvételt, a hivatalos adatok szerint annyit biztosan lehet tudni, hogy

egy Lázár Jánoshoz erősen köthető ügyvéd, dr. Kulik Jenő Ervin tulajdonában van.

A sajtó már korábban is hírt adott az épülő palotáról, s szinte minden orgánum pedzegette, hogy Lázár Jánosnak, aki korábban Hódmezővásárhely polgármestere volt, valami köze lehet luxuskivitelű vendégházhoz, amely egyelőre – az állítások szerint – csak privát meghívásra fogad vendégeket, elsősorban vadászokat.

A vadászat a Fidesz politikusainak úri kedvtelése, Lázár János is hódol ennek a – nem olcsó – hobbinak. A vadászterületek 2017-es újraosztása után a környéken a Návay Kornél Vadásztársaság kapta meg a vadban leggazdagabb területeket. Ennek az egyesületnek az elnöke Mihalkó Gyula, aki Lázár Györggyel – tudomásunk szerint Lázár János édesapjával – együtt alapította 1989-ben a Merino Juhtenyésztő Kft.-t.

Vagyis Kulik kötődik a Lázár János családjának földjei által körülölelt kastélyhoz, s ezen keresztül ahhoz a Lázár János által is látogatott vadásztársasághoz, amelyet Lázár János apjának egykori üzlettársa elnököl.

Kulik a vadászkastélyt tavaly tavasszal apportálta a Grosswiese (magyarul Nagyrét) Zrt.-be. A cég egyedüli tulajdonosa Kulik, ám nem ez az egyetlen vállalkozás, amelyben

a Lázár János tanácsadójaként is ismertté vált Kulik feltűnt az utóbbi években.

Igazgatósági tag a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt.-ben, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt.-ben, valamint tulajdonos a 7Oktáv Reklám- és Rendezvényszervező Kft.-ben. Az utóbbi cég a több mint 27 ezer példányban megjelenő Szuperpress nevű hirdetési lap tulajdonosa, amely kísértetiesen hasonlít a Szuperinfóra, s amelyben a hódmezővásárhelyi önkormányzat milliókat költ hirdetésre. Ahogyan a lap testvércégénél, a fideszes propagandát előszeretettel megjelentető promenad.hu weboldalnál és a Rádió 7 elnevezésű helyi adót működtető Kisbíró Kft.-nél is, amely egyébként Kulik üzlettársának, Égető Nikolettának az édesapja, Égető Gyula tulajdonában van.

Kulik feltűnt, még az első Orbán-kormány idején a Hód-Mezőgazda Zrt.-ben is (amelyben 2001-ig volt igazgatósági tag). Az egykori tangazdaság 2004-es privatizációjával kapcsolatban maga

Lázár János, valamint Budai Gyula akkori elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést még 2011-ben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, mivel –Budai akkori nyilatkozata szerint – „több mint egymilliárd forintos kár érte az államot.”

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Viszont a Hód-Mezőgazda tulajdonosainak akkori közleménye szerint „bármely érdeklődő számára elérhető módon meghirdetett, nyilvános pályázati eljárás során a vásárlásra érvényes ajánlatot nyújtottunk be, ezt a bírálók sikeresnek ítélték”. A tulajdonosi kör azonban az idők során megváltozott a Hód-Mezőgazdánál. A három, milliárdos gazda közül kettő kiszállt a cégből, s egyedül a mezőgazdasági gépeket forgalmazó Axiált tulajdonló Harsányi Zsolt őrizte meg a részvényeit a cégben. Kiszállt azonban Kárpáti László, aki – többek között – a Tiszapüspöki gabonafeldolgozót korábban tervező Tisza-TK Projekt Kft.-t is tulajdonolta.

A cégbe időközben beszállt Mészáros Lőrinc is az R-Kord Kft.-n és az Opus Groupon keresztül,

s cég ma már Kall-Ingeridents Kft. néven fut. Kapott is 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, s mintegy 35 milliárd Eximbank-hitelt, hogy beszállhasson a globális cukorgyártási versenybe.

Visszatérve a Hód-Mezőgazda Zrt.-hez, a cég időközben a Pakson bejegyzett Hód-Mezőgazda Invest Zrt. tulajdonába került, amely a kecskeméti illetőségű Baksa Zoltán százszázalékos tulajdona. A férfi más céget nem birtokol (legalábbis az Opten szerint), ezért is érdekes kérdés: áll-e valamilyen befektető Baksa mögött? S ha igen, akkor ki?

Az is érdekes lehet, hogy a kecskeméti férfi cége miért éppen Pakson lett bejegyezve, ezért a kérdéseinket elküldtük Baksa Zoltánnak, s amint válaszol, frissítjük a cikkünket. Mindenesetre a Hód-Mezőgazda tulajdonosi körének átalakulásakor, 2015-ben az a pletyka járta, hogy

a vállalkozás Lázár János rokonához, Gyapjas Károlyhoz, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. többségi tulajdonosához vándorolt.

A kancelláriaminiszter nagybátyja azonban a Világgazdaság akkori kérdésére tagadta, hogy a cég az érdekeltségébe került volna. A dolog pikantériája, hogy az állami földpályázatok idején, azelőtt, hogy a bajai nagyvállalkozók megváltak a cégben tulajdonolt részüktől, éppen a Lázár nagybátyjához köthető Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. tarolt a pályázatokon, s éppen azokat a területeket szerezte meg, amelyeket korábban a Hód-Mezőgazda művelt.