Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Beteg gyerekek, kulturális fesztivál, autista családok – kiderült, miket támogat a pécsi Soros-szervezet

Beteg gyerekek, kulturális fesztivál, autista családok – kiderült, miket támogat a pécsi Soros-szervezet

Hatvan pályázat támogatása mellett döntött az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) szakmai stábja a felkért külső bírálókkal egyetértésben az Erősödő Civil Közösségek (ECK) támogatási program első, 2018-as ciklusában – számolt be az EEA. Erről az alapítványról, illetve a programról állította azt több fideszes politikus is, hogy bele akar szólni a választási kampányba és bevándorlásszervező irodákat akarnak nyitni.

Az EEA közleménye szerint, a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben megvalósított Regionális Közösségi Központok Programban meghirdetett százmillió forint nagyságrendű keretösszegre 111 pályázat érkezett mintegy 200 millió forintos forrásigénnyel.

A támogatott pályázatok közül 37 Baranya, 11 Tolna, és 12 Somogy megyében valósul meg. A támogatáshoz jutott pályázók között 47 bejegyzett civil szervezet és 13 informális közösség van. 37 pályázat az Indító, 23 az Erősítő kategóriában valósul meg. A támogatási szerződések megkötése az elkövetkező hetekben történik, a projektek a vállalt megvalósítási időszak kezdetével kapják meg a támogatást.

A fesztiváltól a nevető beteg gyermekekig

Az Emberség Erejével Alapítvány nyilvánosságra hozta az ECK oldalán, mely civil szervezetek nyertek és mekkora összegben támogatást. Nem igazán találtunk benne, olyan tételeket, amelyek alkalmasak lennének a bevándorlásszervezésre. Pedig erősen indul a felsorolás, 3 millió forintot nyert az „Aztakeservit” Értékőr Egyesület Dunaföldvárról, akik bázis és rendezvényhelyszín fejlesztésére használnák fel a támogatás összegét. Hasonlóan nem tudunk belelátni sok mindent a Alaptábor Kulturális Egyesület Ízek Versek Madárfütty lll. fesztiváljába, de a „Cserkúti gyermek klub 2018-as programsorozata a közösség fejlesztés jegyében” mögött sem sejlik fel a kormánybuktatás szándéka.

A támadásokat figyelembe véve találhatunk egy pár olyan kezdeményezést is, ami alkalmas a vérnyomás növelésére. A Nevetnikék Alapítvány Több nevetést a Pécsi Gyermekklinika kis betegeinek! – nyertes pályázatának a címe elgondolkodtató, de ugyanaz elmondható a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány Baranyában élő autistákat nevelő családok támogató programjáról.

Nem túl meglepő ez a fejlemény, az EEA több fórumon is hangoztatta, hogy semmi valóságalapja nincs annak, amivel vádolják őket. A Zoom.hu-nak december elején azt nyilatkozta Nyirati András, az alapítvány elnöke, hogy „ez a program nem a választási kampányba való beszállást jelenti, hanem mondjuk azt, hogy egy bölcsőde nélküli településen meg lehet szervezni egy baba-mama klubot a pénzbeli támogatásukkal.”

Akinek van kedve böngéssze végig a listát, mi nem találtunk egyetlen olyan tételt sem, ami alátámasztaná a kormányzati propaganda vádjait. Ellenben olyan már van, amire Áder János is csak csettinthetne: a Pósai Horgász Egyesület horgászati lehetőségek fejlesztésére kap majd kétmillió forintot.

A propaganda

Mint ismert: a kormánypropaganda először a pécsi civileken csattant, amikor a városi közgyűlésen elfogadtak egy nyilatkozatot a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) által támogatott Emberség Erejével Alapítványra utalva. A kormánypárti politikusok fő problémája a civilekkel, hogy a Soros György-féle OSF-től kaptak pénzt, és emiatt a Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter államtitkár azzal vádolták őket, hogy bele akarnak szólni a választási kampányba és bevándorlásszervező irodák nyitását is felrótták nekik.

Megszólalt a témában Miskolc, majd Debrecen polgármestere is, de Kaposvár polgármestere, Szita Károly vitte a pálmát, amikor decemberben levelet írt kollégáinak, melyben a kormánynak a „Soros-terv” és a civilek elleni politikai akcióját támogatva, annak kommunikációs paneljeit sulykolva fordult „felhívással” településvezetőkhöz, a „bevándorlásszervező irodák” elleni fellépésre buzdítva őket. Ezt követően januárban a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) meghívására a városvezetők összegyűltek Budapesten a Bálnában egy jó kis sorosozásra.

Nem sokkal később pedig megszületett a Stop Soros törvényjavaslat, amelynek a szigorított változatát végül csak a választások után fogják benyújtani, mert nincs meg a többségük a javaslat nemzetbiztonsági vonatkozású, kétharmados pontjainak elfogadásához. Vagyis a Fidesz azt várja, hogy talán újra kétharmadot szerez a választáson, és akkor nem kell a szavazáshoz ellenzéki támogatás.