Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Elios Kalocsán ugyanúgy pályázott, mint Szolnokon

Az Elios Kalocsán ugyanúgy pályázott, mint Szolnokon

Az OLAF szerint ugyanazon recept szerint dőltek a céghez a százmilliók mindkét városban.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő megszerezte a levelet, amelyet az EU csalás elleni hivatala a Bács-Kiskun megyei település polgármesterének küldött, és amelyben összegzi a jelentés városra vonatkozó részét. Az Index szerint ebből az látszik, hogy az OLAF pontosan ugyanazokat a gyanús dolgokat találta az Elios kalocsai pályázatában, mint amikre a szolnoki pályázatban is fény derült korábban.

Ráadásul a két pályázat teljesen egyszerre zajlott, azokat ugyanakkor nyerte meg az Elios. A szolnoki pályázaton a Tiborcz István vezette cég 422 millió forint uniós pénzt nyert, Kalocsán pedig ugyanekkor, 2013 februárjában 409,5 milliót. A két levél tényleg olyan, mintha csak az összegeket kellett volna kicserélni benne, ami azért is érdekes, mert látszik, hogy mi volt az Elios receptje a sikerhez. Többek közt:

A pályázat beadási határideje (2013. február 11.) előtt három nappal az irányító hatóság átírta a pályázati kiíráshoz tartozó Excel-tábla számait,

Azt is az utolsó pillanatban azt is megváltoztatták, hogyan kell a projekt megtérülését számolni.

Vagyis ugyanazzal a módszerrel az Elios két városban egyszerre több mint 800 millió forintos uniós támogatást nyert el.

További részletek itt.

A DK szerint Tiborcznak tudnia kellett, hogy illegálisan gazdagodik. Pénteki közleményük szerint az OLAF-nak a közvilágítási pályázatokon elkövetett csalásokkal kapcsolatos jelentése szerint az ügy kulcsfigurája Hamar Endre, aki több szálon is kötődik Orbán legszűkebb köréhez. Két tanácsadó cége is részt vett a közbeszerzések előkészítésében, miközben üzlettársa volt a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a pályázatokat rendszeresen megnyerő Elios Zrt -ben. Ez az EU szabályai szerint a legszigorúbban tiltott összeférhetetlenség. A jelentés arra is rámutat, hogy Tiborcznak és Hamarnak tudnia kellett, hogy ezzel illegálisan gazdagodnak – ezért javasolja a 13 milliárdos támogatás visszafizettetését.

A Fideszes pártkatona Polt Péter a botrány dagadása láttán sietett kijelenteni, hogy a nyomozás évekig elhúzódhat – világosan jelezve szándékát ügy eltussolására. A Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás szerint a legfőbb ügyésznek a kormányváltás után távoznia kell, és felelnie azért, hogy a Fideszes bűnöket nem üldözte, hanem fedezte, utódjának pedig az érintettekre való tekintet nélkül, teljes egészében föl kell göngyölítenie az ügyet.