Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Páva Zsolt: Hiába ütik a fejem az asztalba, nem tudok mást mondani

Páva Zsolt: Hiába ütik a fejem az asztalba, nem tudok mást mondani

Az Államkincstár gyámsága alatt álló városban továbbra is ingatlaneladásokból várják a csodát, bár ez eddig sem vezetett eredményre az eladósodott megyeszékhelyen. Vita a költségvetési számokról.

Ha Pécsen közgyűlés van, akkor borítékolható egy kis cirkusz is, nem volt ez másként a csütörtöki ülésen sem. Az Együtt politikusa Berkecz Balázs most egy játékbusszal készült, amit a polgármester asztalára tett. Páva Zsolt természetesen nem fogadta el az ajándékot, majd mindketten a másikat biztatták, hogy játszon azzal.

Fotó: Kovács István

A komolytalan indítás után rátértek a lényegre, a tavalyi büdzsé módosítására és az új költségvetés elfogadására. Előbbinél végre kiderült, hogy melyek azok a városi cégek, amelyeknek a működési támogatása miatt tavaly 7,5 milliárdos hiány jött össze. Kővári János az ÖPE képviselőjének a gyűjtése szerint csak a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz, a sportért felelős Pécsi Sport Nonprofit Zrt, illetve a helyi propagandáért felelős Pécsi Kommunikációs Kft., miatt évente 2,5 milliárdos hiány keletkezett a büdzsében. Decsi István fideszes alpolgármester a tömegközlekedés drágulásánál elsősorban a bérnövekményekre fogta a költségek növekedését, illetve a fonódó járatok bevezetésére.

Nincs 9 oldal az egész

Így fordultak rá az idei év költségvetésének az elfogadására, bár az előterjesztés még a kezdés előtt sem volt elérhető a város portálján. Miután megszereztük, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy miért nem verték nagy dobra a tervet: kevesebb mint 9 oldal az egész és csak a fő számokat tartalmazza. 57.665.654.632 forint lesz a bevétel és a kiadás is e szerint. Ez persze biztosan nem fog megvalósulni, mert a tavalyit is például első körben 48 milliárdra tervezték és végül 70 milliárdnál kötött ki,

vagyis ennek a sovány költségvetésnek a benyújtásának egyetlen oka volt: megfelelni az államháztartásról szóló törvénynek.

A vita során elhangzott, hogy jövőre 2 milliárd forintot kell majd az állami segítségnyújtásra kapott 9,5 milliárd forintból törleszteni. Páva Zsolt elmondta, hogy ezt ingatlaneladásból próbálják fedezni. Az ellenzéki képviselők értetlenkedésére kínjában azt mondta,

„hiába ütik a fejem az asztalba, nem tudok mást mondani erre, feszesen kell megoldani és jó lesz”.

A polgármester szerint nem lesz olyan adóemelés, ami a lakosságot érintené, bíznak az iparűzési adóbevétel növekedésében. Arról nem beszélt Páva, hogy a pénznyelő városi cégeknél bármilyen változtatásokra készülnének, pedig többen is ezt szorgalmazták az ellenzék oldaláról. A részletes költségvetési rendeletet majd csak márciusban fogja tárgyalni a közgyűlés.

Eddig se sikerült

A sikeres ingatlaneladásokban való bizodalom komoly optimizmusra utal, mert évek óta minden egyes költségvetésében szerepelt egy 1,5 milliárdos ilyen tétel a bevételi oldalon és soha nem teljesült. Tavaly is ehhez nyúltak volna, miután kiderült, hogy komolyan elszaladt a hiány, de se a Bőrklinika épületegyüttesét, se a Puskin téri kollégiumot nem sikerült árverésen értékesíteni.

A közgyűlési szünetben a Zoom.hu által megkérdezett Keresztes Lóránt László (LMP) és Kővári János (ÖPE) képviselők szerint ez pótcselekvés. Attól tartanak, hogy a strukturális átalakítások elmaradása miatt a hiány újra fog termelődni és a végén az állam ráteszi a kezét a városi cégekre, amelyek most zálogban vannak. Utána szerintük már nem lesz miről beszélni, mert Pécs elveszíti a vagyonának a legértékesebb részeit.