Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros most L. Simon bizalmasának cégét veszi meg

Mészáros most L. Simon bizalmasának cégét veszi meg

A GVH-hoz beadott adatok szerint Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix megszerezné a V-Híd Építő Zrt.

Nagyot megy a napokban Mészáros Lőrinc. Azon túl, hogy az Opus egy méretes tőkeemelést, s ezzel áttételesen számos Mészáros cég tőzsdei jelenlétét is bejelentette, szerdán a Gazdasági Versenyhivatal előtt jelezte, hogy Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix megszerezné a V-Híd Építő Zrt. A beadott dokumentumok szerint a tranzakció célja, hogy a Mészáros Csoport a szavazati jogok 100 százalékát megtestesítő részvények megvásárlásával egyedüli irányítást szerezzen a V-Híd Építő Zrt. fölött.

Utóbbi cég azért érdekes, mert több vasúti beruházásban konzorciumi tagként közbeszerzéseket nyert el, volt, hogy a szintén Mészároshoz köthető R-Kord partnereként. Ami ennél is érdekesebbé tesz, hogy egy korábbi Magyar Nemzet cikk szerint a részvénytársaságban Sárváry István volt a tulajdonos, aki nem más, mint L. Simon László bukott kulturális államtitkár bizalmasa.

Ahogy a lap írja a közgazdász végzettségű Sárváry karrierje szorosan összefonódik L. Simon Lászlóéval. A V-Híd Építő Zrt. – még – jelenlegi vezérigazgatója és fő tulajdonosa korábban a fideszes politikus hátországaként emlegetett Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál dolgozott, később pedig L. Simon helyettes-államtitkára lett. Erről a posztról 2015-ben, a kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárság megszűnésekor távozott, s a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke lett, szintén L. Simon javaslatára. Azonban nem sokkal a fideszes államtitkár tavalyi menesztése után neki is távoznia kellett a Miniszterelnökség háttérintézményének éléről.

A V-Híd Építő “személyében” egyébként egy olyan vállalkozást tisztelhetünk, amely összesen 200 milliárd forintnyi, részben uniós pénzt nyert közbeszerzéseken a közelmúltban konzorciumok tagjaként.