Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Félautomata lőfegyverrel gyilkolt a floridai diák

Félautomata lőfegyverrel gyilkolt a floridai diák

Lövöldözés volt tegnap a floridai Parkland egyik középiskolájában, legalább húszan megsebesültek, és a legfrissebb információk szerint legalább 17-en haltak meg. A SunSentinel szerint Nicolas Cruz, egy 19 éves, korábbi diák kezdett lövöldözni.

Nem állt ellen a rendőrnek

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és körülbelül egy órával a lövések után sikerült elfogniuk az elkövetőt, akit kórházba szállítottak.

A fiatal lövöldöző nem tanúsított ellenállást. Scott Israel, a helyileg illetékes seriff közölte, a volt diákot magaviselete miatt kicsapták a parklandi iskolából, ám hogy pusztán ez volt-e az indítéka, azt még nem tudni.

Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

A Fort Lauderdale városától északra fekvő Parkland iskolájának környékét lezárták. Az első értesülések szerint a tanítás végén dördültek el a lövések, a gyanúsított, egy fehér férfi elmenekült.

 

Az amerikai televíziókban sugárzott légi felvételek tanúsága szerint diákok hosszú sora, felemelt kézzel, rendőrségi biztosítás mellett vonult ki az iskola épületéből. Az iskolát egy tucatnyi rendőrautó és egy páncélozott jármű vette körül. Később kiderült, a fiú a támadás során először megnyomta a tűzjelzőt és az ezt követő felfordulásban nyitott tüzet. A Sunsentinel úgy tudja, a tettesnél nagy mennyiségű lőszer volt. Donald Trump Twitter üzenetben azt írta, hogy imádkozik a szörnyű floridai lövöldözés áldozataiért.

 

Bosszú?

Az MTI szerint problémás diák volt a floridai ámokfutó volt iskolatársai szerint, összeveszett több barátjával, verekedett volt barátnője új udvarlójával, és nem sokkal a 17 halálos áldozattal járó szerdai tragédia előtt felkavaró dolgokat posztolt a közösségi médiában. Az egyik diák elmondta, Cruzt a múlt tanévben rossz magaviselete miatt kicsapták a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolából, miután verekedett volt barátnője új barátjával. Cruz, amíg udvarolt a lánynak, durván bánt vele is.

Egy másik diáktársukat pedig többször megfenyegette. A tanárok beszámoltak arról, hogy Cruz az idei tanévet elkezdte egy másik iskolában.

Broward megye polgármestere a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: Cruzt korábban kezelték egy elmeklinikán, de már több mint egy éve nem járt el a kezelésekre. Az önkormányzat a problémás diákokat minden esetben próbálja szemmel tartani, kapcsolatban lenni velük, de Cruz esetében ez nem sikerült. Egyik diáktársa elmondta, nemrég feltett az egyik közösségi médiára egy képet, amelyen a saját arca elé tartott egy fegyvert. Egyébiránt félénk, magának való fiúnak tartotta Cruzt.

Állatokat ölt a kertben

Egy másik diák arról számolt be, hogy a fiú képei szerint állatokat ölt, és rendszeresen célba lőtt saját házuk kertjében.

A szerdai ámokfutás az iskolában – ahová mintegy 3000 diák jár – nem sokkal a tanítás vége előtt kezdődött el. Éppen aznap, néhány órával korábban kiürítési gyakorlat tartottak az intézményben, ezért sokan azt hitték a lövések hallatán, hogy egy újabb váratlan gyakorlatot tart a vezetés. Cruz gázálarcban, füstgránátokkal, egy félautomata lőfegyverrel és több tárnyi lőszerrel felszerelve ment be az iskolába, és kezdett el lövöldözni. Legtöbb áldozatát az épületen belül szedte. Voltak olyan osztályok, amelyekben a diákok inkább megpróbáltak bezárkózni, viszont több százan kifutottak az utcára. A rendőrség riasztása után számos rendőr és mentő, valamint egy terrorelhárító egység érkezett az iskolához. Az épületet kiürítették, és a feltételezett tettest az iskolától nem messze lévő otthonában fogták el.

Ez volt a 18. lövöldözés az USA-ban egy év alatt.

(MTI-Zoom.hu)