Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több, mint fricska: a civilek helyett a korrupciót adóztatná az LMP

Több, mint fricska: a civilek helyett a korrupciót adóztatná az LMP

Korrupcióellenes, “a korrupciós finanszírozási illetékről szóló” törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az LMP szakpolitikusa, Hadházy Ákos. Kezdeményezését két szempont teszi különlegessé és aktuálissá:

  • a napokban derült ki, hogy az OLAF-jelentés alapján felvetődik a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja az országszerte közvilágítási projekteket végző Elios Zrt. tevékenységével összefüggésben, amely a kérdéses időszakban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltsége volt, miközben a Simicska Lajos-féle Közgép befolyása is érvényesült a cégben.
  • benyújtotta a kormány a Stop Soros törvénycsomagot, amelynek egyik eleme, hogy bevezetnék a migrációs különadót, vagyis a “bevándorlási finanszírozási illetéket”: eszerint az „a migrációt támogató” szervezet, amely külföldről kap támogatást, az összeg 25 százalékát kellene befizesse, kivéve, ha a bizonyítani tudja, hogy a pénzből „humanitárius segítségnyújtást végez”.

A Hadházy-féle törvényjavaslat gyakorlatilag szó szerint megegyezik a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott Stop Soros törvénycsomag vonatkozó szövegével, csak az LMP-s politikus a “bevándorlási finanszírozási illetéket” mindenhol “korrupciós finanszírozási illetékre” cserélte.

Az egykori Elios-tulajdonos Tiborcz István és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Javaslata szerint “az uniós támogatásokat érintő korrupciós ügyek végső haszonélvezői” fizetnék a korrupciós különadót, amelynek mértéke meglehetősen magas lenne: ugyanannyi, mint amennyit a szabálytalanságok miatt vissza kellene fizetni az EU-nak. Sőt még több, mert

ha nem fizetik be az illetéket, akkor az adóhatóság annak kétszeresére rúgó büntetéssel fejelhetné meg az összeget.

Az illetékfizetés alól pedig csak az mentesül, aki igazolja, hogy a jogsértéssel érintett összeget bírságként visszafizette az uniós vagy magyar szerveknek.

Nem csak az LMP-s politikus reagált az Elios-botrányra, foglalkoznak vele más pártok is. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András például azt javasolja, hogy az Elios-ügy kivizsgálásának ideje alatt függesszék fel az érintett politikusokat. Az MSZP pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az OLAF 40 ügyben állapította meg, hogy szabálytalanul használták fel az uniós pénzeket, ezek közül kettőről tudni, hogy miattuk “több mint 16 milliárdot kell visszafizetniük a magyaroknak azért, mert Orbán Viktor családja és kormánya házipénztárként kezeli a közpénzeket.” A Demokratikus Koalíció szerint is vissza kellene fizetni a korrupcióhoz kapcsolódó pénzeket, de nem az államkasszából, hanem a „kedvezményezetteknek”, saját zsebükből.

Borítókép: Pixabay-MTI