Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkos megfigyelés és durva befolyásolás a Kiss Szilárd-féle orosz vízummutyiban

Titkos megfigyelés és durva befolyásolás a Kiss Szilárd-féle orosz vízummutyiban

Titokban több ezer, Magyarország moszkvai képviseletein kiállított schengeni vízum figyelését kezdeményezték a külügyminisztérium és a titkosszolgálatok illetékesei a Schengeni Információs Rendszeren (SIS) keresztül a Kiss Szilárd egykori agrárattasé nevéhez köthető vízumbotrány kirobbanása után – erősítették meg a Zoom.hu értesülését egymástól független kormányzati források. Bár a szóban forgó vízumok már rég lejártak, a SIS-ben még ma is megtalálhatók azoknak a nevük és más személyes adatai, akik 2012-ben és 2013-ban Kiss Szilárd közbenjárására kaptak schengeni vízumot a moszkvai magyar vízumközpontban.

Kiss Szilárd munkában MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elévültetésre játszana?

Nem körözi őket egyetlen magyar hatóság sem. Nem kéri Magyarország az elfogásukat, nem is lenne rá okunk, hiszen a Kiss Szilárd által kijárt vízumokkal senki nem érkezett Magyarországra. Úgy tudjuk, még csak ki sem akarja őket hallgatni a magyar rendőrség, noha azt a Kiss Szilárd vízummutyija miatt folyó nyomozás talán indokolná. A SIS rendszerében csupán az áll az érintett (több ezer) orosz neve mellett, hogy ők

„vélhetően nem törvényes úton jutottak schengeni vízumhoz 2012-2013-ban”.

Ez különösen a bűnözők és a prostituáltak Nyugat-Európába történő bejutását, és ott tartózkodásukat nehezítheti meg.

Bár több mint valószínű, azt ma még nem jelenthetjük ki, hogy a több ezer – forrásaink szerint négy-ötezer vízumtulajdonosról lehet szó –, sok esetben ellenőrizetlen identitású orosz állampolgár valóban törvénytelenül (korrupcióval) jutott schengeni vízumhoz Kiss közreműködésével. Ezt a BRFK-nak kellene tisztáznia. Az ügyben két és fél éve nyomoznak, amely eljárásnak többször meghosszabbított határideje március 17-én lejár, de minden jel arra utal, hogy még egy tapodtat sem haladtak előre.

„Még nincs gyanúsított az ügyben”

– közölte érdeklődésünkre a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség.

Bár a nyomozás határidejét még többször is meghosszabbíthatják, ellenzéki politikusok már jó ideje kongatják a vészharangot, hogy szerintük a hatóságok valójában nem is nyomoznak az ügyben, csak az időt húzzák. Arra játszanak – sejtetik a politikusok -, hogy elévüljön Kiss Szilárd büntetőjogi felelőssége, amiért orosz fehérgallérosoknak, maffiatagoknak és prostituáltaknak segített az Európai Unióba utazni. És persze az övével együtt azoké is, akik támogatták, védelmezték őt, akik a háttérből biztosították, hogy Kiss Szilárd bármit el tudjon intézni a moszkvai magyar külképviseleten.

Nyilvánvaló, hogy befolyásos támogatók nélkül Kiss Szilárd nem seftelhetett volna schengeni vízumokkal évekig.

Egymaga aligha tudott volna vízumot „intézni” több ezer orosznak úgy, hogy volt, akinek bemondásra állították ki a beutazási engedélyt, sem az utazót, sem az iratait nem látta senkit a magyar képviseleten.

Kiss több száz feltűnően csinos, 19 éves ügyvezető igazgatónőnek szerzett uniós beutazási engedélyt, akik papíron nyugat-európai orosz cégek leendő vezetőiként kértek és kaptak belépési engedélyt az Európai Unió területére a moszkvai magyar konzulátuson, ténylegesen azonban

döntően spanyol és német luxusbordélyokban álltak munkába, de persze nem ügyvezetőkként.

Annak idején több nyugat-európai ország titkosszolgálata és diplomáciája kérte a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják felül a vízumkiadási gyakorlatukat, mert prostik, maffiózók és szerencselovagok jelentek meg országaikban magyar diák- vagy látogatóvízummal. A figyelmeztetések hatására a külügyben belső vizsgálatot rendeltek el, ami lesújtó képet festett a moszkvai képviseleten uralkodó állapotokról. Ennek ellenére jó ideig még nem történt semmi.

Fotó: MTVA/Bizományosi – Faludi Imre

„Kiss kurváinak nincs vízum”

Korábban az Index.hu több részes cikksorozatban számolt be Kiss Szilárd viselt dolgairól, benne a moszkvai vízumbizniszről. Abból egyebek között kiderült, hogy egy idő után már a budapesti külügyminisztérium és a moszkvai külképviselet vezetői is megelégelték Kiss ténykedését. Az egyik moszkvai magyar diplomata ki is adta az utasítást a munkatársait, hogy „mostantól Kiss kurváinak nincs vízum”. Azt hitte, véget vethet a vízumbiznisznek. Tévedett. Nem tudni, ki hívta fel telefonon és mit mondott neki, de

pár nappal később ugyanő soron kívül elintézte két feltűnően csinos, 19 éves ügyvezető igazgató vízumkérelmét.

Nyilván senki nem szeretné kormányzati körökben, hogy kiderüljön, ki telefonált kinek és milyen megfontolásból adatott ki a magyar külképviselettel vízumot éveken keresztül az orosz prostituáltak európai beutazásához. (Egyes feltételezések szerint a vízumbiznisz kicsiben már a kétezres évek elejétől folyt, 2012-2013-ban csak ugrásszerű növekedésnek indult az addigi kisebb tételben űzött vállalkozás.)

Vélhetően a Földművelésügyi Minisztérium vezetése sem szívesen beszélne arról, miért ragaszkodtak Kiss Szilárd agrárattasé személyéhez és az ő – a külügy szerint – a nemzetgazdaságnak nulla forint hasznot hajtó tevékenységéhez annak ellenére is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal kétszer is (2011-ben, majd 2013-ban) súlyos nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg nála.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóhírek szerint maffiakapcsolatai miatt tartotta kockázatosnak a titkosszolgálat, más források úgy tudják, az orosz titkosszolgálat zsarolhatta őt vagy orosz feleségét. Akik ismerik Kiss moszkvai ténykedését, mindhárom verziót hihetőnek tartják.

Bármilyen kockázatot állapított is meg az Alkotmányvédelmi Hivatal Kissnél, azt Pintér Sándor belügyminiszter bizonyosan továbbította Fazekas Sándornak, az agrártárca vezetőjének. De azután már Pintért sem foglalkoztatta, hogy miért maradhatott befolyásos pozícióban a kockázatos agrárattasé. Az Index.hu-nak a botrány kirobbanása után ezt azzal indokolta, hogy más tárcák személyzeti politikájába nem tiszte beleszólni.

Kiss akkoriban mindent megúszott és érinthetetlennek tetszett. Ami nem is csoda. Nem akármilyen kapcsolatai lehetnek annak, akit

kétszer is elkaszált az alkotmányvédelem, ennek ellenére is gyakorlatilag szinte bármit el tudott intézni még utána is.

Talán ezért is hihették ismerői sokáig, hogy megússza azt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet beborulásában jelentős szerepet játszó pénzügyi machinációt is, amelyben a titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetések szerint a takarékszövetkezet elnöke 40 millió forint kenőpénz fejében vállalta, hogy megszabadítja Kiss Szilárd egyik cégét egy kamatokkal együtt mintegy 700 milliós adósságtól. A hatóságok által nem cáfolt sajtóhírek szerint a titkosszolgálat 2003 augusztusában lehallgatta azokat a telefonbeszélgetéseket, amelyekben Kiss és barátai a takarékszövetkezeti lenyúlás részleteit egyeztették.

Forrás: Google Street View

Csak egy évvel később léptek

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében a rendőrség csak 2014. július 10-én kezdett nyomozni hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával a Magyar Nemzeti Bank feljelentése nyomán. Az akkori rendőrségi tájékoztatás szerint az MNB előzőleg átvilágította a szövetkezetet, és megállapította, hogy annak vezetői nyolcmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a tagságnak és a betéteseknek.

Nem tudni, hogy az MNB a titkosszolgálat jelzésére kezdett-e el vizsgálódni a szövetkezetnél vagy attól függetlenül világította át a pénzintézetet. De bárhogyan is történt, az sem világos, hogy miért vártak a hatóságok közel egy évet a 700 milliós csalás leleplezésével, amikor már a bűncselekmény tervezésekor képben voltak. Tudták, hogy ki, mit fog tenni és azért mekkora haszon üti a markát.

Bár a hatóságok orra előtt lopták ki az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetből az utolsó 700 millió forintot, és ez az ügylet volt valószínűleg az utolsó szög a pénzintézet koporsójában, ez az ügy már legalább a bíróságon van. Azt azonban még mindig nem lehet tudni, hogy hány euróért árulta Kiss és köre a schengeni vízumokat; már ha valóban pénzért adta, mint azt a hatóságok sejtetni engedték. És azt sem tudni, hogy kikkel osztozkodott a bevételen.

Egy orosz vállalkozó állítása szerint 80 ezer eurót adott át Kissnek azért, hogy vízumot intézzen a barátainak.

A vállalkozó nyilatkozata – benne a nem tudni, hány vízumért kifizetett 80 ezer euró – egy bírósági per kapcsán került napvilágra. Az orosz vállalkozó korábban egymillió euró kölcsönt adott Kissnek, amiből Kiss 860 ezret nem tudott visszafizetni, erre hitelezője bíróság elé vitte az ügyet.

Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint Kiss Szilárd a különböző hitelekből részben veszteséges vállalkozásainak adósságait törlesztette, részben felélte azokat. Legismertebb cége, a Monte Tokaj Kft. többször is súlyosan eladósodott, többször is indult ellene felszámolási eljárás. De sokáig sikerült elkerülnie a szégyenteljes véget. Az utolsó pillanatban mindig megmentette egy újabb hitel.

Szükség volt erre a cégre. És nemcsak Kiss Szilárdnak volt szüksége rá. Az egyre növekvő orosz borturizmus volt az indok a sok-sok orosz vízum kiadásához. És az esetek jelentős hányadában a Monte Tokaj állította ki a meghívóleveleket azoknak az orosz „kereskedőknek”, akik – miután Kiss „vízumot intézett nekik” – soha nem érkeztek meg Magyarországra.