Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nagyot ment a magyar gazdaság – de mire elég ez a versenytársakhoz képest? 

Nagyot ment a magyar gazdaság – de mire elég ez a versenytársakhoz képest? 

Meglepően jól teljesített a magyar gazdaság, ám a 4,2 százalékos növekedéssel el is érte a csúcspontot. A GDP bővülése idén már lassul 2019-ben már éppen csak, hogy átbukik a három százalékon. A tavalyi növekedéssel látszólag jól mutat, ám azzal a régióban a magyar gazdaság még dobogóra sem fér, Románia viszont igazán nagyot robbantott. 

Az elemzői várakozásokat meghaladva 4,8 százalékra gyorsult a magyar gazdaság növekedése 2017 utolsó negyedében szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva – közölte ma a KSH. Így a kiigazított növekedési mutató 4,2 százalék lett – míg a nyers adatok szerint 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2017-ben. A várakozások szerint már idén sem tudja tartani ezt a növekedési ütemet a magyar GDP, s 2019-ben további lassulás várható.

Az elmúlt évi 4,2 százalékos növekedési ütem kiemelkedő az elmúlt másfél évtizedben. 2016-ban még alig 2,1 százalékkal bővült a magyar GDP, igaz 2014-ben láttunk már 4,1 százalékos fejlődést. A 2017-esnél gyorsabb növekedést utoljára a magyar gazdaság azért 2005-ben produkált, akkor a szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,5 százalék bővült a bruttó hazai termék. A mostani fejlődési ütem azonban ezzel ki is fújt, az a következő két évben lassulni fog és besimul a 3 százalékos sávba.

Varga: új növekedési fokozatban

Ám ez most az ünneplés ideje, így gondolhatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a magyar gazdaság „új növekedési fokozatba kapcsolt” 2017-ben. Az NGM közleménye szerint a stabil és gyors gazdasági növekedés azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika, így a magyar emberek életszínvonala érdemben javulni tudott – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi évre vonatkozó előzetes GDP-növekedési adatai alapján.

A tavalyi év negyedik negyedévében 4,4 százalékkal, 2017 egészében pedig 4 százalékkal nőtt a gazdaság. A növekedési adatokat értékelve a tárcavezető kiemelte, hogy 2017-ben hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2016-ban, ráadásul ebből kettő az utolsó negyedévben esett ki. Az ezeket a hatásokat figyelembe vevő, uniós összehasonlítások alapjául is szolgáló növekedési adatok még kedvezőbb képet mutatnak. Eszerint tavaly 4,2 százalékkal, az utolsó negyedévben 4,8 százalékkal növekedett a GDP.

Varga szerint a tavalyi 4 százalékos növekedés negyede, 1 százalékpont a 2016 novemberében megkötött hatéves adó- és bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásának köszönhető. Nemzetközi összevetésben hazánk növekedése továbbra is jelentősen meghaladta az Európai Unió teljesítményét: az Eurostat gyorsbecslése alapján a negyedik negyedévben az unió átlagosan 2,6 százalékkal növekedett. Így 2017-ben tovább gyorsult a magyar gazdaság felzárkózása. Varga Mihály hozzátette: 4,3 százalékos növekedési ütemet vár az NGM az idei évben.

Románia, Lengyelország, Lettország még ennél is nagyobbat ment

Varga Mihály olvasatát némileg árnyalja az Eurostat mai adatközlése. Eszerint a magyar gazdaság szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 4,2 százalékkal nőtt, ezzel szemben a lett gazdaság GDP 5 százalékkal nőtt éves alapon, a lengyel 4,6 százalékkal, míg Románia esetében 6,9 százalékos növekedést mértek. Így a magyar 4,2 százalékos bővülés rendkívül előkelő, ám közel sem kiemelkedő a régióban. A 2017-es negyedik negyedéves adatokat nézve már sokkal jobb a magyar helyezés, hisz a 4,8 százalékos magyar növekedést egyedül a román GDP 7 százalékos ugrása előzte meg.

Óvatosan optimisták az elemzők

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint 2018-ban 3,8 százalék körül lehet a GDP éves növekedési üteme a tavalyi 4 százalékot követően, 2019-ben tovább lassulhat a bővülés. A CIB elemzése szerint az idén is erőteljes, de a tavalyinál valamivel lassabb, 3,5-3,7 százalékos ütemű GDP-növekedés valószínűsíthető – közölte Jobbágy Sándor, a bank elemzője az MTI összesítése alapján.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője is úgy vélte, hogy a lendület az idén is kitarthat: a GDP 3,5 százalék körül bővülhet, de megjegyezte, hogy a növekedés ennél nagyobb is lehet. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ugyanakkor a fejlődés akár az optimistának tekintett 4,5 százalékos előrejelzésüket is jóval meghaladhatja, jövőre pedig 3,6 százalékot várnak. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője 2018-ra 3,5, 2019-re pedig 3,3 százalékos GDP-növekedést vár, de ez felfelé is módosulhat az év folyamán.