Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jön a migrációs különadó, a bevándorlási finanszírozási illeték

Jön a migrációs különadó, a bevándorlási finanszírozási illeték

Benyújtotta a kormány a Stop Soros-törvénycsomag mindhárom elemét: a civil szervezetek belügyminiszteri betilthatóságát megteremtő, a rájuk kivetendő különadóról rendelkező és az idegenrendészeti távoltartás intézményét bevezető jogszabály-tervezeteket. Ezek az áprilisi választásig hátralévő hetekben kampánytémát biztosítanak a kormánypártoknak akkor is, ha nem minden elemét fogadhatja el a parlament a Fidesz-KDNP kétharmados többségének hiányában.

Migrációs különadó, mire is?

A Stop Soros-törvénycsomag néhány héttel ezelőtti bejelentésekor Pintér Sándor belügyminiszter még az illegális migrációt segítő civil szervezetek megregulázásáról beszélt, ám mivel ezt egyrészt a Büntetőtörvénykönyv már embercsempészés címén szankcionálja, másrészt eddig semmilyen hatóság nem bizonyította, hogy létezne ilyen jelenség, a törvényjavaslat szövege már csak „a migrációt támogató” szervezetekről szól.

A magyar-szerb határon Fotó: Veres Viktor

Ráadásul még ezt sem kell bizonyítani, mert az indoklás szerint elég, ha az adott szervezet „közvetlenül vagy közvetve külföldről származó pénzbeli vagy vagyoni jellegű juttatásban részesül”.

A javaslat végleges szövege erősíti a gyanút, hogy kampányelemként használná csupán a témát a Fidesz,

illetéket kivetni nem is igazán akar a kormány, hiszen az a szervezet mentesül az illetékfizetés alól, amelyik bizonyítani tudja, hogy a pénzből „humanitárius segítségnyújtást végez”.

A belügyminiszter kegye dönt

A törvénycsomag másik pontja is változott a társadalmi egyeztetés után: eddig a „migrációt elősegítő szervezeteknek” csupán regisztrálniuk kellett volna – hasonlóan a vitatott civiltörvény által a „külföldről támogatott szervezetek” számára előírt regisztrációhoz, az új szöveg szerint azonban már engedélyt kell kérniük a működéshez a belügyminisztertől.

Pintér Sándor belügyminiszter döntene a civilekről homályos indokok alapján MTI Fotó: Ujvári Sándor

Túl azon, hogy a javaslat a törvényesen működő szervezetek számára újabb engedélyeztetési eljárást ír elő, a lépés valójában azt jelenti, hogy a jövőben

a belügyi tárca vezetője döntheti el, melyik civil szervezet működhet és melyik nem.

Az engedélyek kiadásához nemzetbiztonsági szempontokat fognak figyelembe venni, azaz a törvénycsomag ezen eleméhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. Ehhez viszont a parlamenti képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia, a kormánypártoknak pedig nincs kétharmaduk a parlamentben.

Földi László továbbmenne

A közelmúltból emlékezetes lehet Földi László neve, aki bőven továbbmenne a Stop Soros-törvénycsomag szigoránál, és nem csupán a belügyminiszter kénye-kedvéhez kötné a civil szervezetek működését: likvidálhatónak is tartja azok tagjait. A rendszerváltás előtt MSZMP-tagként még az állampárti Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségén, majd 1990 után az Információs Hivatalnál is hírszerzőként dolgozó, mostanában a közmédiát és a jobboldali sajtót biztonságpolitikai elemzőként végighaknizó Földi a menekülteket segítő civileket „a háborús törvények” alapján „azonnal kiiktatható” szabotőröknek nevezte. Miután többször is hasonlóan nyilatkozott, Tarlós István főpolgármester kirúgta a tanácsadói stábjából, ahol addig havi bruttó 700 ezret keresett.

Távoltartás – több sebből vérzik

Ha el is fogadják, hasonlóan bizonytalan a törvénycsomag harmadik elemének alkalmazhatósága. Ez az idegenrendészeti távoltartásról szól, és a lényege annyi, hogy ez alapján a külföldi állampolgárokat ki lehet tiltani Magyarországról. Ha pedig magyar állampolgárról van szó, akkor az eljárással azt tilthatják meg, hogy a schengeni határ nyolc kilométeres sávját megközelítse. Ez alól lehetnek kivételek, például ha valaki ott lakik, diplomata vagy országgyűlési képviselő.

Távol tartanának mindenkit MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A törvényjavaslat kimondja, hogy az idegenrendészeti távoltartás a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején rendelhető el hat hónapra, de legfeljebb a válsághelyzet idejére. Ezzel az a baj, hogy

a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet ma is fennáll, holott az elrendelésének törvényi feltételei már 2015 végén sem voltak meg.

Ám ez a mulasztásos törvénysértés nem zavarja a kormányt. A fentieken túl az egész Stop Soros-törvénycsomag komolyságát megkérdőjelezi, hogy névadójára, a kormány által közellenségként kezelt Soros Györgyre nem is vonatkozik, hiszen maga Pintér Sándor belügyminiszter ismerte el nemrég, hogy a milliárdos „nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet”. Sőt, a törvénycsomag kampányelemként való felhasználásának hatékonyságát is gyengíti, hogy a Zoom.hu megbízásából készült Policy Agenda kutatás szerint

a választók 59 százaléka nem hisz abban a kormányzati propaganda által sulykolt állításban,

amely szerint a hazai civilek „betelepítést szervező irodák” létrehozásával segítenék a Soros-terv megvalósítását. Erről itt olvashat részletesen:

Még a fideszesek sem hisznek Soros „ördögi tervében”

A magyar választók 59 százaléka nem hisz abban a kormányzati propaganda által sulykolt állításban, amely szerint a hazai civilek „betelepítést szervező irodák” létrehozásával segítenék a Soros-terv megvalósítását – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült.