Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Varga Mihály 35 milliárdért költözik a Budai Várba

Varga Mihály 35 milliárdért költözik a Budai Várba

A beruházás 2,5 évig tart, mostani becslések szerint 35-38 milliárdba kerül, viszont csak minden második ngm-es alkalmazottnak lesz helye a várban.

 

Szép csendben elkészült a miniszterelnök új rezidenciája, áprilisban az új kormányfő már költözhet is az Karmelita-kolostorba. Az építkezés, költözés alsó hangon 30 milliárd forintba kerül – pontos elszámolást a kormány soha nem hozott nyilvánosságra. Alig ér véget az új Miniszterelnökség építése, újabb projekt kezdődik a budai várban: elvileg a Belügyminisztérium (BM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költözik majd. A BM az elmúlt években nem erőltette a programot, nem úgy a nemzetgazdasági tárca.

Az NGM jelenleg is több telephelyen szétszórva üzemel a városban, csak a központi apparátusban 2104-es dolgoznak, így akár ésszerű döntés lenne a tárca összeköltöztetése egy modern irodaházba. Ám a kormány döntése szerint nem erről van szó, hanem reprezentációról, ezért az NGM visszaköltözik a várba, a volt Pénzügyminisztérium épületébe, amely a II. világháború után vesztette el a funkcióját. A volt pénzügyminisztérium épülete a Mátyás templom tőszomszédságában a Szentháromság téren található.

NGM épülete MTVA Fotó: Váli Miklós

Van az építésre 40 milliárd forint

Az NGM tervei szerint a teljes beruházás 2,5 évig tart, a becsült költsége az épület átalakításnak, renoválásnak 35-38 milliárd forint – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben. Ezzel szemben a 2017-es költségvetésben 26,7 milliárd forint, az ideiben pedig további 13,8 milliárd forint vagyis összesen 40,5 milliárd forint áll az NGM rendelkezésére.

E szerint egyetlen munkahely kialakítása több mint 40 millió forintba került.

A tervek szerint ugyanis a 30 ezer négyzetméteres bruttó alapterületű palotában alig 800-100 főt lehet majd elhelyezni, igaz lesznek parkolók, éttermek, könyvtár, irattár és reprezentatív terek. Ezek a feltételek mind megvannak a jelenlegi József Nádor téri épületben, ám a belvárosi palota nem felel meg az „A” kategóriás irodaépületnek. A várban viszont „A” kategóriás irodaházban dolgozhat a fél minisztérium vagyis lesz légkondicionálás, parkolási lehetőség, „jó megjelenésű megjelenésű, méretes előcsarnok”, szünetmentes áramellátás, nagy sebességű modern liftek stb.

Csak a fél apparátus költözhet

Az új épülettel egy komoly baj van: kicsi. Ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium alkalmazottjainak száma 2104 fő, viszont az új reprezentatív épületebe 800-1000 fő fér csak el, vagyis a három belvárosi telephelyből csak egyet, a legreprezentatívabb József Nádor téri épületet lehet majd hasznosítani, értékesíteni – majd évek múlva.

Az Európai Uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy a NGM-TÉR6 Nonprofit Kft. a beruházás mérnökbonyolító és műszaki ellenőri feladatokkal a Spányi Partners Zrt-t bízta meg. A cég feladatokat 680millió forintért nyerte meg a most zárult közbeszerzési eljárás keretében.