Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb botrányos milliárdos közbeszerzés az FKF-nél?

Újabb botrányos milliárdos közbeszerzés az FKF-nél?

Közel 30, jelentős értékű gépet kíván beszerezni a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., ám a tavaly kiírt közbeszerzés körül gondok adódtak: többször kellett módosítani, végül visszavonni, mert komoly versenyjogi aggályok merültek fel az indulók észrevételei miatt. Nem csoda, hiszen jelenleg az a Nagy László az FKF vezérigazgatója, aki 2015-ben műszaki igazgatóként felügyelt egy közel 2,33 milliárdos eszközbeszerzést, ahol a más botrányos ügyekben is elhíresült Restone Kft. közel 600 millió forintot kereshetett érdemi munkavégzés nélkül. Az eljárás végül újraindult és jelenleg is tart az FKF-nél.

Úgy fest, hogy a haveri cégeket és túlárazott biztosításokat kötő, majd 2017 áprilisában „lemondó” Csontos István egykori FKF-vezér nyomdokain halad utódja, hiszen Nagy László jelenlegi FKF-vezérigazgató alatt sem sikerül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek probléma nélkül lebonyolítania egy nagyobb értékű közbeszerzési eljárást.

A fővárosi cég még 2017. július 7-én írta ki a „K1724 3,5 tonna feletti, köztisztasági feladatot ellátó célgépek szállítása, beszerzése” tárgyú közbeszerzését, de már rövid időn belül megjelent az első észrevétel az egyik induló részéről, hogy egyes feltételek erősen versenykorlátozóak. Ezért módosítani kellett a kiírást. Aztán újra és újra. Végül a cégnél rájöhettek, hogy ez így nem fog sikerülni: 2017. augusztus 18-án, azaz alig több mint egy hónap múlva, már vissza is vonták a kiírást.

Nem ez volt azonban az FKF első problémás közbeszerzése vagy annak kísérlete: 2015-ben már lezajlott egy olyan nagy port felkavaró eljárás, amelyben Nagy László ugyancsak érintett volt, ugyanis ekkor éppen műszaki igazgatóként felügyelt egy 2,33 milliárd forint értékű, 41 célgép beszerzésére irányuló kiírást és annak lebonyolítását. Itt Nagy azzal tűnt ki a közbeszerzéseket unalmasan és költséghatékonyan bonyolító emberek tömegéből, hogy a szükséges alvázakat nem közvetlenül a gyártó márkaképviseletétől szereztette be, hanem

közbeiktatták az 5 milliárdos szemétválogatási botrányról elhíresült Restone Kft.-t.

A cég érdemi munkát nem végzett – de nem is tudott volna, minthogy az alvázakra a felépítményeket egy másik cég gyártotta –, de minimum 560 milliós haszonra tett szert. (Azért minimum, mert a listaár és az FKF beszerzési árának különbözetével számoltunk; ezzel együtt a Restone vélhetően még annál is olcsóbban jutott az alvázakhoz mennyiségi kedvezmény miatt.)

Nagyot az eljárás folyamán maga a márkaképviselet tájékoztatta e-mailben, hogy tud olyan, másfajta alváztípusokat is kínálni, amelyek minden tekintetben megfelelnek az FKF kiírásában szereplő paramétereknek, ellenben olcsóbbak. Ez azonban az FKF vezetőit teljesen hidegen hagyta, és a szükségtelenül drága típusok mellett tették le a voksukat.

Az FKF-nél ezután sem álltak le a furcsa közbeszerzések: az eljárás 2017. december 23-án újraindult, és jelenleg is zajlik. Ez összefoglalva 28 célgép beszerzését foglalja magában, összesen mintegy kétmilliárd forint értékben.

FKF-botrány: az új vezér ott folytatta, ahol a régi abbahagyta

A haveri cégeket túlárazott szerződésekkel jutalmazó, és az idén május végén távozó Csontos István vezérigazgató kiváló tanítványának bizonyult eddig az utód, Nagy László, hiszen az értelmetlen adófizetői pénzszórásban ő is élen jár.

Ezek után érdeklődéssel várjuk, mi történik az egyes társvállalkozókkal történő szerződések megújítása területén is, hiszen éppen mostanában válik aktuálissá. Mint korábban napvilágot látott, az FKF évtizedek óta önként megosztja saját ipari és közületi piacát magáncégekkel (Multiszint Kft. Léma-Sped Kft.), ezzel mintegy évi 1,5 milliárdos bevételről mond le és engedi át ezt a megrendelés állományt nekik.

Persze nagy meglepetésre itt sem feltétlenül számíthatunk, hiszen régi ismerős név bukkan fel: Nagy László –még hulladékbegyűjtési és szállítási igazgatóként – több mint 10 éven keresztül volt felelőse ennek a területnek, s felügyelte ezen elszámolásokat a cégekkel. Most vezérigazgatóként pedig még nagyobb kontrollt tud biztosítani ebben a rendszerben.