Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Törvénnyel izzasztaná 90 percig Orbánt az MSZP

Törvénnyel izzasztaná 90 percig Orbánt az MSZP

Törvényben kötelezné az MSZP és szövetségese, a Párbeszéd, hogy a hatalmon lévő miniszterelnök kiálljon vitázni kihívóival egy parlamenti választás előtt – a kezdeményezést néhány napja már bejelentették, de most be is nyújtották a kötelező tévévitát előíró törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

“Magyarországon a rendszerváltás óta nagy hagyománya van a választások előtti listavezetői, valamint miniszterelnök-jelölti vitáknak. Sajnálatos módon azonban az elmúlt két választás alkalmával nem került sor ilyen vitára, mivel

Orbán Viktor, felrúgva a tradíciókat, nem hajlandó az érveit ütköztetni más politikusokkal.

Jelen törvényjavaslat célja, hogy a politikusokat és a közmédiát kötelezze arra, hogy a demokrácia egyik legfontosabb aktusa ismét a választási kampány kötelező része legyen” – olvasható a jogszabály-javaslat indoklásában.

Karácsony kiállna vitára Orbánnal

Karácsony Gergely az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a törvényjavaslatukat indokolva nemrég azt mondta, egyre kevesebb értelmes vita van a magyar közéletben, akinek nagyobb a hangereje és több óriásplakátja van, az gátlástalanul hazudozhat, mert nem kell szembesülnie az ellenérvekkel.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje készen áll a vitára Fotó: Halász Nóra

Ha már a demokrácia íratlan szabályai nem kényszerítik ki a vitát és Orbán Viktor miniszterelnök úgy érzi, megkerülheti a nyilvánosságot, akkor törvénnyel szeretnék kikényszeríteni a vitát – indokolta kezdeményezését a politikus, aki jelezte: készen áll a vitára és kihívja arra Orbán Viktort.

Miniszterelnök-jelölti vita? Az mi?

Várhatóan a mostani választás előtt is nélkülöznie kell a mintegy 8 millió választónak a döntését sokban segítő miniszterelnök-jelölti tévévitát. Ennek megrendezése rendre azon bukik el, hogy a miniszterelnöki posztot betöltő Orbán Viktor nem hajlandó kiállni vitázni, mondván: nem lát érdemi ellenfelet, akivel vitázhatna. Ez volt a kifogás 2014-ben, amikor Mesterházy Attila volt a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje és ez lesz most is.

Legalábbis Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető az atv.hu-nak nemrég azt mondta: a miniszterelnök-jelölti vita ellen szól, hogy ma még az sem látszik világosan, hogy ki a kihívó,

a demokrácia iránti elkötelezettségnek pedig amúgy sincs köze a miniszterelnök-jelölti vitához.

Érdekesség, hogy mostanra felnőtt egy olyan, éppen a most tavaszi választáson először e jogával élő elsőválasztó-generáció, amelyik úgy szocializálódott, hogy a választási kampányoknak nem volt velejárója a miniszterelnök-jelöltek vitája. A most 18 évesek ugyanis 12 évvel ezelőtt, 2006-ban láthattak utoljára ilyen vitát – akkor Gyurcsány és Orbán között -, ám erre aligha emlékeznek, azóta pedig egyáltalán nem rendeztek ilyet.

A legutóbbi kettő tévévita után mondjuk Orbán Viktor mindig elveszítette a választást.

Ez volt az utolsó miniszterelnök-jelölti vita Gyurcsány Ferenc és kihívója, Orbán Viktor között 2006-ban:

Előtte négy évvel, 2002-ben Orbán szintén kiállt ellenzéki szerepben egy vitára – akkor még Medgyessy Péterrel:

Az 1998-as miniszterelnök-jelölti vita volt az egyetlen, ami után Orbán győzni tudott, megverte Horn Gyulát: