Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Stop Soros: a belügyminiszter döntheti el, melyik civil szervezet működhet

Stop Soros: a belügyminiszter döntheti el, melyik civil szervezet működhet

Az eredetinél is lényegesen szigorúbb lesz a Stop Soros törvénycsomag, amit ma nyújt be a kormány az Országgyűlésnek – jelentette be sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A kormány január elején jelentette be a törvénycsomag előkészítését, de még mielőtt benyújtották volna a parlamentnek, társadalmi vitára bocsátották – nem véletlenül. A csomaghoz több mit 600 javaslat érkezett, és ebből „le is vonták a következtetéseket”. Az tehát, hogy a tervezettnél jóval szigorúbb törvénycsomag kerül a képviselők elé,

a kormány szerint az állampolgárok akarata volt.

Nem regisztráció, engedély

A javaslat továbbra is három törvényből áll össze, ebből az első változott. Eddig a „migrációt elősegítő szervezeteknek” regisztrálniuk kellett volna, az új törvény szerint azonban engedélyt kell kérniük a működéshez a belügyminisztertől.

A törvényjavaslat benyújtásával eltűnnek a Stop Soros reklámok. Fotó: Halász Nóra

Más szóval: ha elfogadják a törvényt, akkor

a belügyi tárca vezetője döntheti el, melyik civil szervezet működhet, és melyik nem.

Az engedélyek kiadásához nemzetbiztonsági szempontokat fognak figyelembe venni, azaz a Stop Soros törvényhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell. Ehhez viszont a parlamenti képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia.

Nem véletlenül fogalmazott úgy Tuzson Bence: ideje, hogy az ellenzéki képviselők is felnőjenek a feladathoz és támogassák a törvényt.

Példátlan szigor

A kormány tervei szerint a döntés ellen bírósághoz lehet majd fordulni. Ha viszont valaki úgy folytatja tevékenységét, hogy nem kér engedélyt, az ügyészség felhívja majd, hogy hagyja abba. Ha nem teszi meg, akkor az érintett szervezet pénzbírságot kaphat, akár 1 millió 800 ezer forintos is lehet a büntetés. Ha ennek sincs következménye, akkor az ügyészség kezdeményezi a szervezet törlését a bíróságon.

A törvényjavaslat két másik része megmarad, azaz a külföldről érkezett pénzügyi támogatások után 25 százalékos illetéket kell fizetni, és bevezetik az idegenrendészeti távoltartás intézményét is. Ez alapján a külföldi állampolgárokat ki lehet tiltani Magyarország területéről. Ha magyar állampolgárról van szó, akkor az eljárással csak azt tilthatják meg, hogy a schengeni határ nyolc kilométeres sávját megközelítse. Ez alól lehetnek kivételek, például ha valaki ott lakik, diplomata, vagy országgyűlési képviselő, de ezt pontosan a törvényjavaslat szövege fogja leírni.

A menetrend szerint a Stop Soros törvényjavaslatot kedden nyújtják be az Országgyűlésnek, a Fidesz-frakció pedig már tárgyalni is fogja a következő kihelyezett frakcióülésén. A kormány pedig azt szeretné, hogy az Országgyűlés „a lehető leghamarabb” fogadja el a törvényt.

A javaslatnak egyetlen pozitív hozadéka van: mivel lezárult a társadalmi egyeztetés,

a mai nappal lekerülnek az utcákról a Stop Soros plakátok.