Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbánék nem verték nagydobra az újabb uniós vizsgálóbizottság érkezését

Orbánék nem verték nagydobra az újabb uniós vizsgálóbizottság érkezését

Kedden egy újabb uniós delegáció érkezett Budapestre, a vizsgálóbizottság látogatásáról azonban semmilyen közleményben nem számolt be a magyar kormány. Jó oka is volt rá , hiszen ezúttal az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának három tagja repült Magyarországra, hogy civil szervezeteket és a kormány tagjait kérdezzék arról, milyen előrehaladást értek el a nők jogainak terén az elmúlt években.

Bár a látogatás nem számít rendkívülinek (tavaly a bizottság tagjai Portugáliában voltak), a kormánynak biztosan feltesznek majd néhány kínos kérdést. Úgy tudjuk, a delegáció kifejezetten rákérdez majd,

miért nem ratifikálta az Országyűlés az Isztambuli Egyezményt, amelyet 2014-ben írtunk alá.

A választ magas szintű kormánytagoktól várják, kedd este az EP-képviselők a hivatalos program szerint Novák Katalin család-és ifjúságügyi államtitkárral, a Fidesz alelnökével és Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával vacsoráznak.

A program szerint Völner Pál is ott lesz a vacsorán. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Márpedig néhány hónapja éppen Völner Pál volt az, aki a Zoom.hu-nak megerősítette, hogy ebben a parlamenti ciklusban egészen biztosan nem kerül pont az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményére.

Nem kommunikálták

A FEMM bizottság tagjainak látogatásáról először tavaly decemberben adott hírt Ujhelyi István EP-képviselő, azóta viszont csend honolt a látogatás körül. Olyannyira, hogy információink szerint az Orbán-kormány semmilyen módon nem kívánja kommunikálni a delegáció látogatását, még a heti eseménynaptárba sem került bele.

A delegáció háromtagú: vezetője a német Maria Noichl, aki a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagjaként ül az Európai Parlamentben. Vele együtt érkezett a szintén német Terry Reintke, a Zöldek képviselőcsoportjától, valamint az osztrák Angelika Mlinar (ALDE frakció), aki nemrég közös sajtótájékoztatót tartott Bécsben Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével. A delegációt a tervek szerint két magyar EP-képviselő, Morvai Krisztina és Járóka Lívia is kíséri majd.

Az alig másfél napos látogatásba rengeteg programot és találkozót sűrítettek bele, méghozzá sok olyan civil szervezettel is, amely az utóbbi években a kormány propagandájának célkeresztjébe került. Kedd délelőtt például a többi közt a NANE Egyesülettel és a Háttér Társaság képviselőivel találkoznak majd, utóbbi Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) civil szervezete.

Szintén délelőtt beszélnek az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetséggel.

Még ennél is érdekesebb a délutáni program, hiszen ekkor kerül terítékre

a társadalmi nemek tanulmányának kérdése, ami gender studies-ként régóta szúrja a kormány szemét.

Az EP-képviselők találkoznak a Közép-Európai Egyetem és az ELTE adott szakjainak igazgatóival is, de meghívást kapott a Corvinus Egyetem képviselője is, ahol szintén indult családtudományi mesterképzés. Igaz, az utóbbit a kormány nem sokkal azután indította, hogy kiderült: az ELTE társadalmi nemek tanulmánya mesterképzést indít.

Februárban nőjogi szervezetek tüntettek az egyezmény ratifikációja mellett. MTI Fotó: Marjai János

A találkozón akár Balog Zoltán szavai is szóba kerülhetnek majd. Az emberi erőforrások minisztere egy tavaly márciusi rádióműsorban úgy fogalmazott: „a gendermegközelítéssel az a baj, hogy szembefordul a biológiai nemmel. Legalább azt a biztonságot hagyjuk már meg a gyerekeinknek a 21. században, a bizonytalanságok világában, hogy ők kislánynak meg kisfiúnak születnek”.

Nem az első alkalom

A képviselők délután megbeszéléseket folytatnak Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkárral, a parlament kulturális bizottságának jelenlegi alelnökével, Honecz Ágnessel, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökével, valamint Székely Lászlóval, az alapvető jogok biztosával is. Este pedig a már említett vacsorán látja őket vendégül Novák Katalin és Völner Pál.

A delegáció szerda este repül haza, de előtte még találkoznak az Európai Roma Jogok központjának budapesti képviselőivel, utána pedig ellátogatnak Monorra, a Biztos Kezdet Gyerekházba.

Szeptemberben Felcsútra is elmentek az EP-ellenőrök. Fotó: Veres Viktor

A nőjogi bizottság látogatása már a második egy éven belül, amit az Európai Parlament képviselői tesznek Magyarországon. Tavaly szeptemberben az Európai Parlament költségvetési bizottságának tagjai érkeztek hazánkba három napra, hogy megvizsgálják az uniós pénzek felhasználását. Bár a politikusok akkor is hangsúlyozták, hogy rutinlátogatásra érkeztek, a delegáció programjából nagy politikai felhajtás lett, főleg miután kiderült, hogy a felcsúti kisvasutat is meglátogatják.

A vizitet követő sajtótájékoztatón a delegáció vezetője, Ingeborg Gräßle egyébként úgy fogalmazott: ha tudta volna, hogy ekkora politikai felhajtás lesz belőle, mindent megtesz, hogy a választás utánra halasszák el az időpontot.