Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

NVB: már 88 pártot vettek nyilvántartásba a választásra

NVB: már 88 pártot vettek nyilvántartásba a választásra

Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma, négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie azokról. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 84 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt.

A testület keddi ülésén további négy pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Egyenlőség Roma Párt (ERP); Közös Nevező 2018 (Közös Nevező); Civil Mozgalom; Európai Alternatíva Párt (EU Alternatíva).

Az NVB visszautasította az Együtt az Új Magyarországért 2018 Párt (EUMP 2018) nyilvántartásba vételét, mert a szervezet bejegyzése a választás kitűzésekor még nem volt jogerős.

Az NVB nyilvántartásba vette továbbá az Országos Örmény Önkormányzatot is, ezzel valamennyi országos nemzetiségi önkormányzatot nyilvántartásba vette jelölőszervezetként az áprilisi választásra.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

Ismét a pénzre hajtanak?

A Political Capital is reagált az eddig nyilvántartásba vett pártok számára a Facebook oldalán, szerintük annak fényében, hogy tavaly ősszel megnehezítették a kamupártok dolgát, ez mindenképp meglepő fejlemény. “Az egyszázalékos eredményességi küszöb és az „objektív felelősség” bevezetésével okkal számíthattunk arra, hogy idén kevesebben utaznak majd a kampánytámogatásra. Mégis sokan megtették az első lépést, és a jövő hétfőn kezdődő (március 5-éig tartó) jelöltállítási időszak során is még várhatók újabb versenyzők. Bár természetesen akadhatnak az ismeretlen nevű formációk között komoly politikai ambícióval rendelkezők is, a többség vélhetően most is a pénzre hajt.” – írják.

Hozzátették, továbbra sem lehetetlen ugyanis kinyerni a rendszerből a százmilliókat, csak nehezebb. Ha egy párt felvette a kampánytámogatást, és nem éri el az 1%-os küszöböt, vissza kell fizetnie a teljes összeget. Ha azonban sem a párt, sem a vezető tisztségviselők nevén semmiféle vagyon nincs, a NAV nem lesz képes behajtani ezt a pénzt.

A politikai elemzők szerint, viszont a helyzet még mindig jobb, mint négy éve volt, amikor szinte teljesen jogszerűen lehetett közpénzmilliókat hazavinni. Mivel azonban a pártok továbbra is hozzáférhetnek készpénzben a kampánytámogatáshoz, és a beszámolási kötelezettségük sem szigorodott, némileg nagyobb kockázatvállalás mellett sajnos ma is módjukban áll rosszhiszeműen eljárni – olvasható a bejegyzésben.